Random Article


Review: Batman door Ed Brubaker Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering: ,
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Coverprijs: $19.99
 
Verzamelt: Batman #582-597, Batman: Our Worlds at War #1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
1 total rating

 

Op zijn best


Verrassend goed in elkaar gezet verhaal.

Op zijn slechtst


De stijl van McDaniel is wat gedateerd.


De eerste collectie van Ed Brubaker’s run op Batman. Het is even wennen, maar het is best goed.

Posted 16/02/2016 by

 
Full Article
 
 

What are you doing? You can’t beat me!

In de grote mensenwereld draait het om schrijvers. Wanneer je dus serieus genomen wil worden door niet-comickopers, dan breng je een bundel uit zoals Batman by Ed Brubaker. Niet helemaal netjes natuurlijk omdat comics bestaan uit tekst en tekeningen. De comics in deze trade worden vrijwel allemaal getekend door Scott McDaniel (Countdown, Batgirl). Dat zou je als uitgever niet over het hoofd mogen zien, ook omdat het tegenwoordig niet al te vaak voorkomt dat één tekenaar het merendeel van een run tekent. Genoeg nitpicking.

De verhalen in deze bundel spelen zich vlak na No Man’s Land af: Gotham herstelt nog van de aardbeving, maar de gevolgen daarvan zijn slechts een bijzaak in dit eerste volume. Ed Brubaker is een liefhebber van misdaadverhalen en dat soort verhalen draait vooral om mensen en de weeffouten die hen definiëren.

Bruce Wayne is natuurlijk een rijk man met een eigen concern. Wanneer Jeremy, zijn hoofd beveiliging, dreigt af te glijden nadat zijn gezin in vlammen opgaat na een gaslek, trekt Wayne zich dat persoonlijk aan. Hij werd tenslotte ook gevormd door een trauma in zijn jeugd en begrijpt als geen ander de pijn die Jeremy, zijn vriend en werknemer, moet voelen. Wanneer Jeremy alsnog het loodje legt na een uit de hand gelopen overval, is het tijd voor Batman om het toneel te betreden. Jeremy werkte namelijk voor The Penguin die op zijn beurt weer onder de plak zit bij een plaatselijke maffiabaas en zijn bodyguard Zeiss, een snoodaard met de nodige bionische verbeteringen en een obsessie met het verslaan van Batman. Het toeval wil dat diens dochter trouwens op bijzondere wijze is verbonden met het verleden van Bruce Wayne. Ze brengt zeer onverwachte gevoelens bij hem naar boven, net als herinneringen aan een meer onschuldige tijd. En zo zit the Caped Crusader tot zijn nek in de georganiseerde misdaad.

Batman 583 zeiss

Het is bijna eng om te zien hoe Ed Brubaker (Criminal, Fatale) met een speels gemak een gelaagd misdaadverhaal opzet dat bol staat van de subplotjes en Batman in het midden van dit alles plaatst. De schrijver is vooral bekend geworden door zijn werk op Captain America maar dit verdient zeker ook je aandacht. It’s fucking impressive. Scott McDaniel krijgt de ruimte om zich uit te leven in actiescènes, iets wat hij bijvoorbeeld in Daredevil en Nightwing al erg competent neerzette.

Maar zoals al eerder gezegd, draait het om mensen. Batman kan achter de criminelen aangaan, maar dat is te simpel. Het raakt hem namelijk persoonlijk. Er is het schuldgevoel over Jeremy en de band met de dochter die hem aan de ene kant plezier schenkt, maar hem ook beknelt omdat ze natuurlijk weet heeft van haar vaders misdadige praktijken en er ook aan meewerkt. Het laat hem vragen stellen over zichzelf en zijn motivaties. Ondertussen zorgen Deadshot, Pinguin en Zeiss voor de broodnodige afleiding en actie.

Deze comic is echt belachelijk goed en had eerder herdrukt mogen worden. Ook niet-Batmanliefhebbers kunnen hier wat uithalen.

 Batman by Ed Brubaker vol 1 bij Archonia.com

Batman 582 spread

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.