Random Article


Marvel stopt voorlopig even met Fantastic Four

 

Posted 19/01/2016 by

In de eerste week van augustus van het jaar 1961 was Fantastic Four de eerste titel waarmee Stan Lee en Jack Kirby het startschot gaven voor het Marvel-universum zoals we dat vandaag kennen. De FF – Reed Richards, Ben Grimm, Johnny en Sue Storm – waren alles behalve stereotiepe helden. Het was geen team van brave superhelden, meer eerder een disfunctionele familie. Ze wisselden avonturen op aarde af voor belevenissen in de ruimte of in alternatieve dimensies zoals de Negative Zone. Het waren pioniers. Dit idee sloeg aan en de comic zou tot halverwege de jaren tachtig één van de vlaggenschepen van Marvel Comics blijven.

De Fantastic Four stond model voor het oude Marvel en was vanwege de reputatie van stamhouder een comic die eigenlijk heel lang werd aangehouden. De oudere generatie makers (en redacteurs) bij Marvel vonden het een titel die er gewoon bij hoorde. Maar stiekem werd de relevantie steeds minder. Fans en critici gaven nog hoog op over de runs van Mark Waid en Mike Wieringo (2002-2005) en de run van Jonathan Hickman (2009-2012), maar deze waren geen verkooptoppers.

Het voorbije jaren zongen er al geruchten rond dat Marvel overwoog om de Fantastic Four-comics stop te zetten. Vorig jaar kwam het er ook van. Iets dat ook wel te maken had met een rechtenkwestie tussen Marvel en 20th Century Fox, dewelke nog altijd de filmrechten hebben op de personages, en de negatieve reacties op de recentste film. Marvel’s editor-in-chief Tom Brevoort gaf in een interview aan dat de Fantastic Four voorlopig in de kast worden gezet. Lezers en comicbookmakers zijn het concept even beu, aldus Brevoort, en de recente Secret Wars werden als een voorlopig eindpunt voor Marvel’s eerste familie gezien. Of althans toch voor Reed en Sue Richards en hun kinderen, want Ben “The Thing” Grimm is te zien bij de Guardians of the Galaxy terwijl Johnny “Human Torch” Storm samenhokt met de Inhumans.

Ze hopen dat de lezers na een paar jaar weer zin hebben in een Fantastic Four-comic en dat de uitgever op dat moment een pitch heeft van een of meerdere mensen waar ze wat mee kunnen. Enkele jaren geleden hanteerde men dezelfde tactiek voor Thor (Marvel’s residente dondergod had immers ook geen eigen comic tussen 2005 en 2007). En dat pakte toen goed uit, dus wie weet. Alles over de Fantastic Four lees je in onze START TO READ.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.