Random Article


Review: AKA Jessica Jones: Alias, vol.4 – The Secret Origins of Jessica Jones

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De grafische vormgeving was consistent. Petje af voor de tekenaars.

Op zijn slechtst


Het einde wordt slecht afgehandeld.


Met deze vierde bundel wordt het verhaal van Jessica Jones afgesloten. Wat was er goed, wat viel tegen? Je leest het in deze review van Marvel’s AKA Jessica Jones: Alias volume 4…

Posted 04/01/2016 by

 
Full Article
 
 

Something really bad is going to happen to you, Jessica.

In de laatste maanden van 2015 kwam Netflix met Marvel‘s Jessica Jones op de proppen. De tv-bewerking van de comic Alias waar we de vorige drie bundelingen bespraken en inmiddels aan de vierde en laatste toegekomen zijn. Voor trouwe lezers moge het verhaal bekend zijn, maar voor al die anderen vertellen we het nog een keer. Alias is het verhaal van de privédetective Jessica Jones en werd van 2001 tot 2004 gemaakt door Brian Michael Bendis (New Avengers, Guardians of the Galaxy) en Michael Gaydos (Snakewoman) met in hun kielzog nog een aantal tekenaars.. Ooit was Jessica een Avenger maar vele jaren later heeft ze het superheldenbestaan vaarwel gezegd voor een baantje in de marge. In de voorgaande bundels kwam langzaam het beeld naarboven van een vrouw met een kras op de ziel. Ze heeft wat meegemaakt en dat ging haar niet bepaald in de koude kleren zitten.

In deze vierde en laatste bundel komt Jessica oog in oog met haar trauma. De cover verraadt het al.. Het is natuurlijk Killgrave, the Purple Man, de villain wiens stem ervoor zorgt dat je alles doet wat hij van je vraagt. Alle losse verhaallijntjes worden aan elkaar geknoopt waardoor je na het omslaan van de laatste pagina alles weet over Jessica Jones. Eigenlijk verrast het allemaal niet meer.

Grafisch ziet het er tip top in orde uit. Het gros van het tekenwerk wordt onder handen genomen door Gaydos. De scènes met Jessica in haar superheldenidentiteit als Jewel komen uit het potlood van Mark Bagley (Amazing Spider-Man) en voor een speciale retroscène wordt de inmiddels vergeten tekenaar Rick Mays (Nomad, Robin) ingezet.

Wanneer je deze comic vergelijkt met de tv-serie dan is het grootste verschil dat de comic zich focust op de ontwikkeling van Jessica als persoon en dat de tv-serie meer de nadruk legt op het conflict tussen Killgrave en Jessica. Beide series zijn wel erg zwaar van toon.

Maar het verhaal van de comic zakt in elkaar als een plumpudding. De grote confrontatie tussen Killgrave en Jessica lijkt hevig geïnspireerd te zijn door Grant Morrisons Animal Man bij DC/Vertigo en daarmee is er eigenlijk wel voldoende gezegd. Het enige drama zie je als lezer langskomen in de epiloog van dit verhaal. Brian Michael Bendis mag dan het vlaggenschip van Marvel Comics zijn, maar hoeveel fatsoenlijke eindes heeft hij eigenlijk op zijn naam staan? Het is echt een groot minpunt dat een topreeks als Alias op zo’n gebrekkige manier wordt afgesloten…

AKA Jessica Jones volume 4 bij Archonia.com

Alias vol 4 1Alias vol 4 2

Alias vol 4 3Alias vol 4 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.