Random Article


Countdown to Star Wars The Force Awakens: Review Star Wars – Shattered Empire

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $16.99
 
Verzamelt: Journey to Star Wars: The Force Awakens - Shattered Empire #1-4, Star Wars (v1) #1, Star Wars: Princess Leia #1
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Leuke cameo's en gastoptredens. Prachtig tekenwerk.

Op zijn slechtst


Verhaal vliegt vooruit. Hoofdpersonages zijn vrij generisch.


De tweede Death Star is vernietigd, de keizer en Darth Vader zijn dood en de rebellen bouwen een feestje met de Ewoks. Maar dat betekent niet dat het keizerrijk volledig verslagen is, integendeel… Wat er zich afspeelde tussen Return of the Jedi en The Force Awakens lees je in Marvel’s Star Wars: Shattered Empire…

Posted 14/12/2015 by

 
Full Article
 
 

nog2

Resistance. Rebellion. Defiance. These are concepts that cannot be allowed to persist, Captain.

Star Wars: The Force Awakens speelt zich 30 jaar na Episode VI – Return of the Jedi af. Dat zijn dertig jaar waarin heel wat kan gebeuren. In Journey to the Force Awakens, het evenement voorafgaand aan de film, willen Disney en Lucasfilm een tipje van de sluier oplichten en de fans klaar stomen voor wat in december zal komen. Naast de romans Star Wars: Aftermath en Star Wars: Lost Stars, heeft ook Marvel een vierdelige comic in dit initiatief getiteld Journey to the Force Awakens: Shattered Empire.

starwarsshattered4

In tegenstelling tot een groot deel van Marvel’s nieuwe Star Wars-comics, speelt Shattered Empire zich niet af tussen Episode IV en Episode V, maar pikken we in net op het einde van Episode VI: Return of the Jedi. De tweede Death Star wordt vernietigd, de keizer en Darth Vader zijn dood en de rebellen bouwen achteraf een feestje met de Ewoks. Dat betekent echter niet dat de oorlog voorbij is. Het galactische keizerrijk is nog steeds actief doorheen het hele universum en het nieuws van de dood van Darth Sidious/keizer Palpatine wordt niet zomaar door elke generaal geloofd. De rebellen hebben dus nog heel wat veldslagen voor de boeg…

starwarsshattered1

Terwijl het galactische keizerrijk (alweer) terugslaat met Operation: Cinder en een nieuw wapen dat het klimaat van een planeet drastisch kan beïnvloeden, volgen we de reis van Shara Bey – een pilote bij de rebellenvloot – en haar man Kes Dameron. Shara en Kes zijn de trotse ouders van een zoontje, Poe Dameron, dewelke jaren later een piloot wordt in de Star Wars: The Force Awakens-film, vertolkt door Oscar Isaac. In de dagen na de viering op het einde van Return of the Jedi staan Shara en Kes zo o.a. klinkende namen als Han Solo, Princess Leia en Luke Skywalker bij in verschillende slagen tegen de restanten van het Rijk…

Shattered Empire moet het voornamelijk hebben van deze cameo’s. Schrijver Greg Rucka (Gotham Central, Wolverine) maakt van Shara en vooral Kes vrij generische personages. Ze zijn twee moedige rebellen die getrouwd zijn en wat welverdiende downtime nodig hebben… en dat is zowat alles dat je erover kan zeggen. Veel interessanter zijn dan de situaties van de helden uit de eerste Star Wars-filmtrilogie en vooral de huidige status van het Rijk. We komen wat meer te weten over de laatste wensen van de keizer en de manier waarop het Rijk verder functioneert zonder Sith-leiders.

starwarsshattered3

Het is zeker positief dat Disney Return of the Jedi niet ziet als de ultieme overwinning van de rebellen op het Rijk, maar eveneens als louter een “succesvolle veldslag”, gelijk aan de Battle of Yavin. In vele Star Wars-comics en -romans die zich na de zesde episode afspeelden, diende er nog heel wat te gebeuren vooraleer de oorlog tussen de rebellen en het Rijk voorbij was. Terwijl deze Shattered Empire niet op een gelijkaardig niveau komt te staan als Dark Horse’s Dark Empire-reeks, laat staan Timothy Zahns Admiral Thrawn-trilogie, krijgen we hier wel een beter beeld van de post-Battle of Endor status quo van het Star Wars-universum dan in het teleurstellende Star Wars: Aftermath. Marco Checchetto en Angel Unzueta leveren overigens prachtig tekenwerk, waarbij de werelden en zelfs de gezichten van de acteurs zeer consistent blijven aan wat we in de films te zien kregen.

starwarsshattered2

Toch mocht het allemaal nog wat meer zijn. Het verhaal in de comic vliegt vooruit en we krijgen slechts af en toe een glimp te zien uit de (schijnbaar enorm drukke) levens van de personages. De link tot The Force Awakens blijft ook redelijk beperkt. Zie dit dus eerder als een hoop after-credits scènes van Return of the Jedi dan als een echte prequel tot de nieuwe film. Desalniettemin levert Shattered Empire wel hoop dat er nog heel wat leuke canonverhalen verteld kunnen worden in de 30 jaar voor The Force Awakens, maar dan volgende keer liefst met nog wat meer focus op de klassieke personages…

Star Wars Journey to the Force Awakens: Shattered Empire bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.