Random Article


Review: The Private Eye – Deluxe Edition

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij: ,
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $49.99
 
Verzamelt: The Private Eye #1-10
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een goed samengestelde comic met een boodschap.

Op zijn slechtst


/


Voordat mensen wisten van het bestaan van Edward Snowden was deze comic er al om je te waarschuwen over het belang van privacy op het web. We lezen The Private Eye van Brian K. Vaughan en Marcos Martin…

Posted 06/12/2015 by

 
Full Article
 
 

Man, how many chargers does your grandfather own?

Voordat Edward Snowden het nieuws haalde waren daar Brian K. Vaughan (Saga, Paper Girls) en Marcos Martin (Amazing Spider-Man, The Barrier) met The Private Eye. Deze comic speelt in de verre toekomst waar geheime identiteiten de norm zijn. En niet omdat iedereen plots de superheld uithangt. Maar ooit ging er wat mis met het internet waardoor alle geheimen van de mensen openbaar werden en men (in ieder geval) in de Verenigde Staten ervoor gekozen heeft om het offline te halen. We zijn inmiddels vele decennia verder en er zijn meerdere generaties opgegroeid zonder het wereldwijde web.

The Private Eye is, zoals de titel al doet vermoeden, een detectivecomic. Onze detective, die voorlopig onder de naam Patrick Immelmann gebukt gaat, wordt ingehuurd voor nogal aparte klussen. Zijn eerste job is bijvoorbeeld het opzoeken van de high school crush van een man van middelbare leeftijd. Echter, is het wel een man van middelbare leeftijd? Of überhaupt zelfs een man? Als je dat wil ontdekken dan zul je moeten wachten totdat mensen letterlijk hun masker afzetten. Natuurlijk duikt er een mysterieuze dame op met een speciale opdracht voor onze held. Wanneer deze vrouw wordt vermoord en haar zus opduikt op de stoep bij Patrick, wordt deze comic een ouderwets degelijk noir verhaal. Helemaal wanneer blijkt dat deze dame een onderdeel vormt van een uitgekookt complot…

private eye strook

Het verhaal zit uitstekend in elkaar. Eerst worden de personages neergezet en wanneer de lezer doorheeft wat voor vlees er in de kuip zit, nemen Vaughan en Martin je bij de hand en vertellen ze meer over de wereld. Hierdoor versterken de verhalen elkaar en begrijp je de motivatie van de personages beter. Goede voorbeelden hiervan zijn de naamkeuze van Patrick en het bijzondere gedrag van zijn grootvader. Deze man is de laatste vertegenwoordiger van de Facebookgeneratie en dient vooral om de lezer een spiegel voor te houden. Een spiegel die vaak een erg komisch beeld oplevert.

De wereld van deze comic is zeer boeiend. Voor oudere lezers zal het bekend voorkomen omdat het internet hierin geen rol van betekenis speelt. Maar het roept ook andere vragen op. Wat gebeurde er buiten Amerika bijvoorbeeld toen het mis ging met het internet? Is de weerzin tegen het delen van informatie over jezelf ook niet een vorm van sociale druk? Waarom is Amerika minder happig op immigranten? En wat doet die hoge muur in Los Angeles? Vergis je niet. De heren leggen niets meer over deze wereld uit dan strikt noodzakelijk is. En dat is geen ramp.

The Private Eye wordt uitgegeven in een widescreen formaat waardoor het tekenwerk van Marcos Martin beter tot zijn recht komt. De platen waren oorspronkelijk ontworpen voor het formaat van een mobiel apparaat. Hierdoor zal het boek wel afwijken van de meeste zaken die de gemiddelde lezer in de kast heeft staan.

Deze comic is zijn vijf sterren waard. Als je hem niet meer in de winkel kan krijgen dan kan ze altijd nog worden gedownload op de website van Panel Syndicate.

The Private eye bij Archonia.com

Issue01.15pre

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.