Random Article


Review: Ragnarok Volume 1 – Last God Standing

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $24.99
 
Verzamelt: Ragnarok #1-6
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een 21ste eeuwse uitbreiding van de Noorse mythologie.

Op zijn slechtst


Je zoekt je gek naar alle Noorse namen wanneer je niet bekend bent met de Noorse legenden.


Walter Simonson speelt weer met de Noorse mythologie. Maar vergis je niet, dit is geen slaafse recycling van zijn werk op Marvel’s Thor…

Posted 23/11/2015 by

 
Full Article
 
 

I gave my word generations ago. I’ll not break it now.

Het idee voor Ragnarok ontstond in 1999 toen Walter Simonson werd opgebeld door Scott Dunbier, toenmalig redacteur bij Wildstorm. Deze stelde hem voor om een creator-owned serie te maken met de Noorse legenden als thema. Geen onbekend terrein voor de tekenaar aangezien hij zijn naam vestigde met een klassieke run op Marvel’s Thor (1984-1987). Maar het leven brengt niet altijd direct wat je ervan verwacht. Er kwamen allerlei zaken tussendoor waaronder het ontslag van Dunbier bij Wildstorm, en daarom moesten beide heren tot 2015 wachten voordat er weer iets van dit plan terecht kon komen. De plaats van handeling is ditmaal IDW.

De legenden van de Noorse goden eindigen met een eigen apocalyps genaamd Ragnarok. Deze comic stapt in na dit einde van de wereld. De goden lijken verdwenen te zijn van de Aarde en de mensheid is aan zijn lot overgelaten. Of is dat slechts schijn? We volgen in de eerste pagina’s van deze hardcover de sporen van een blauwe elf die op een missie is gestuurd door de mysterieuze Myrkr. Dit duistere sujet zou graag zien dat ze naar het fort aan het einde van de wereld trekt om daar een dode god naar de andere wereld te helpen. Natuurlijk verloop dit niet volgens plan en wekt ze niemand minder dan Thor. Deze heeft de Ragnarok gemist en moet nu door de Dusk Lands trekken op zoek naar antwoorden…

Ragnarok_plaat

Ragnarok is “Walt Simonson unplugged”. De tekenaar speelt weer in de rijke wereld van de Noorse mythologie en dan is het onvermijdelijk dat er gekeken wordt naar zijn werk op Thor. En ja, het Midgard Serpent is dan inderdaad hetzelfde getekend als in zijn Marvel-werk. Maar voor de rest is dit zijn eigen ding. Het speelt in een wereld die je vroegmiddeleeuws zou kunnen noemen. Simonsons Thor is dan ook nog eens een wandelend lijk met zeer gewelddadige trekjes. Hier en daar duiken er zelfs sci-fi-elementen op. De poorten van de dwergen zijn daar een goed voorbeeld van.

Het is een visueel erg aantrekkelijke comic. Simonson beheerst na ruim vier decennia zijn vak tot in de puntjes en dat zie je. De pagina’s zijn goed ontworpen en de platen zijn bovendien erg strak getekend. De man is gewoon goed. Punt.

Het enige nadeel is dat Simonson geen moeite doet om het een en ander uit te leggen. Wie niet thuis is in de hardcore Noorse mythologie, zal deze hardcover lezen met een schuin oog op Wikipedia. Want je zal met enige regelmaat op moeten zoeken wie je nu weer voorbij ziet komen. Al bij al een prima comic.

Ragnarok volume 1 bij Archonia.com

Ragnarok 001-003

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.