Random Article


Review: The Goddamned #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het oogt als een Blueberry-album.

Op zijn slechtst


Het lijkt alsof Jason Aaron maar één soort verhaal in zich heeft.


De mensheid staat op de drempel van haar eerste apocalyps. Volg onze verdoemde held op zijn weg ernaartoe in The Goddamned, de nieuwe Bijbelse western van Jason Aaron bij Image Comics…

Posted 18/11/2015 by

 
Full Article
 
 

I had a family once. It didn’t work out.

Jason Aaron maakt de laatste tijd vooral furore als schrijver van Marvel’s Star Wars en Thor-titels waardoor zijn eigen werk wat werd ondergesneeuwd. Daardoor zou je vergeten dat The Goddamned #1 inmiddels in de winkels ligt. Wie bekend is met het werk van Aaron weet dat hij een voorkeur heeft voor sterke mannen in zijn verhaal. Mannelijke mannen met een heldhaftig hart en ballen van staal.

Dat laatste is wel passend wanneer je deze Image-comic openslaat. Onze held wordt wakker in een stinkende modderpoel en is poedelnaakt. Hij spreekt een jongen aan die op dat moment net op zijn kop stond te plassen (overigens wel een petpeeve van Aaron. Southern Bastards opende met een kakkende hond) en deze wijst hem de weg naar het dichtstbijzijnde dorp waar zich niet alleen zijn spullen bevinden maar ook het bijbehorende tuig dat ze van hem hebben afgepakt.

En neen, het is geen western. We bevinden ons in het Midden-Oosten, enkele jaren voordat de boel onder zal lopen door de zondvloed. En onze held was een van de eerste kinderen op Aarde en werd door God verdoemd om vele duizenden jaren op deze planeet rond te dolen omdat hij het concept moord uitvond…

The Goddamned 001-spread

Aaron grasduint dus in Bijbelse tijden. Het verhaal leest als een kruising tussen zijn voorgaande reeksen Scalped en Southern Bastards. Als je daarvan houdt dan zit je absoluut gebakken want deze eerste issue leest als meer van hetzelfde. Dit feuilleton kan jaren mee gaan.

De meerwaarde  zit hem in het prachtige tekenwerk van de Spanjaard R.M Guera. Deze man tekent prachtige wijdse pagina’s en geloofwaardige ruige mannen.  De pagina’s doen in de verte denken aan het werk van Moebius in Luitenant Blueberry waarmee je deze comic een western in Bijbelse tijden mag noemen. Het kleurenwerk speelt ook nog eens een vitale rol bij het opbouwen van deze sfeer .

We mogen de rol van letteraar Jared Fletcher ook weleens benoemen. Hij heeft een font gemaakt dat erg doet denken aan het lettertype dat gebruikt werd voor de eerste Blueberry-albums. Het lijkt wel alsof hier een patroon naar boven komt. Grafisch gezien is deze issue top. Maar het zou goed zijn als het verhaal een eigen identiteit kreeg en niet zoveel blijft lijken op Aarons eerdere werk.

The Goddamned #1 bij Archonia.com

The Goddamned 001-2The Goddamned 001-3

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.