Random Article


Review: Marvel Masterworks – The Defenders Volume 5

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter: ,
 
Inkleuring: ,
 
Lettering: , ,
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $75
 
Verzamelt: The Defenders #31-41, Defenders Annual #1, Marvel Treasury Edition #12
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is een comic die zich niet serieus neemt. En dat is goed.

Op zijn slechtst


Sal Buscema's werk kan eigenlijk niet meer.


Het langverwachte slot van de Steve Gerber-run. Het heeft moordzuchtige kabouters, kosmische zelfhulp-guru’s en een bezeten hert. Wat wil een mens nog meer?

Posted 17/11/2015 by

 
Full Article
 
 

If I can’t take over your minds, Defenders..Then I’ll take your lives instead!

We hebben er ruim een jaar op moeten wachten maar met deze vijfde Marvel Masterworks-bundeling van The Defenders wordt de run van Steve Gerber afgerond. Zoals inmiddels bekend zou moeten zijn, is het concept achter de The Defenders vrij eenvoudig. The Defenders zijn een non-team. Wanneer er bijzondere dreigingen zijn roept Doctor Strange een aantal mensen bij elkaar in zijn thuisbasis, het Sanctum Santorum, en bestrijden ze het kwaad. Zie ook de review van het vorige deel.

De reeks heeft een geheel eigen charme en de run van Steve Gerber zo’n 40 jaar na dato wordt nog altijd beschouwd als het absolute hoogtepunt. De verhalen vielen op door hun originele insteek en het oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen van dat moment.

Het begint allemaal met een kat en muis spel tussen The Defenders en The Headmen met het brein van Nighthawk als inzet. The Head Men is een groepje gestoorde wetenschappers die niet vies zijn van een experimentje en dat heeft daardoor nogal wat rare dingen met hun hoofd gedaan. Ze hebben de ambitie om de wereld te onderwerpen en willen daarom hun hersens transplanteren naar het lichaam van the Defenders. Nighthawk’s lichaam biedt al onderdak aan Chondu the Mystic. Zijn hersens liggen ondertussen in een schaaltje chemicaliën te wachten op een volgend doel. The Defenders weten dit plan vooralsnog te verijdelen, maar daarmee is het nog niet gedaan. Want hoe krijg je Nighthawk weer terug in zijn eigen lichaam? En waarom lijkt dat schattige hertje dat door de Hulk van een zekere dood werd gered, zo zijn best te doen om de plannen van The Defenders te verijdelen?

Klinkt al redelijk maf toch? Head Men, hertjes, hersens en een kabouter met een pistool… Het kan erger.

defenders head men nov

Amper bijgekomen van hun confrontatie met The Headmen dient het volgende verhaal zich aan. Nebulon the Celestial Man keert terug naar de aarde. Daar wil hij de mensheid van zichzelf verlossen. Niet door middel van geweld maar met een filosofie. Nebulon neemt de gedaante aan van een sullige zelfhulp guru en overtuigt een groeiend publiek van de noodzaak om af te rekenen met hun innerlijke Bozo the Clown en een nieuwe persoon te worden. Dat deze persoon onder zijn controle zal staan, vertelt onze glimmende vriend er niet bij.

Ondertussen brengt The Valkyrie nog enige tijd door in een vrouwengevangenis, komen The Red Guardian en Power Man bij het team en blijft de kabouter maar opduiken. Oh ja, Howard the Duck is er ook.

Tja, tijdens het lezen ga je jezelf afvragen of veel van deze comics bedacht zijn onder de invloed van drugs? Maar het moet worden gezegd dat de ridicule concepten op een overtuigende manier worden opgeschreven. Je moet als schrijver enorme ballen hebben om een kabouter in een superheldencomic op te voeren of een alien de aarde laten veroveren als zelfhulp guru. Het heeft niet alleen te maken met een goede set ballen maar ook een klimaat waarin dit soort uitspattingen kunnen plaatsvinden. Wat dat betreft is er veel veranderd sinds de jaren zeventig.

Wat helaas de tand des tijds niet helemaal heeft doorstaan, is het tekenwerk. Veel mensen hebben (terecht!) een warm gevoel bij de naam Sal Buscema. Maar zijn werk kan eigenlijk niet meer. Decors zijn te spaars, mensen lijken soms op elkaar. Zijn werk wordt van volume voorzien door het inktwerk van Klaus Janson en dat heeft het echt nodig.

Los van dit alles is ook deze bundel een aanrader. En omdat de inhoud meer gefocust is dan het eerste deel krijgt deze bundel een iets hogere score.

Marvel Masterworks Defenders volume 5 bij Archonia.com

Defenders mm5 1Defenders mm5 2

Defenders mm5 3Defenders mm5 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.