Random Article


Review: Batman – The Dark Knight Saga Deluxe Edition

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering: ,
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $49.99
 
Verzamelt: The Dark Knight Returns #1-4, The Dark Knight Strikes Again #1-3
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De klassiekers van Frank Miller hebben niets aan zeggingskracht ingeboet.

Op zijn slechtst


/


De ultieme bundeling van Frank Miller’s The Dark Knight Returns en The Dark Knight Strikes Again is er en de Batman-klassiekers hebben niets aan hun zeggingskracht ingeboet…

Posted 10/11/2015 by

 
Full Article
 
 

I was sentimental back when I was old.

Toen The Dark Knight Returns (TDKR) in 1986 verscheen sloeg de miniserie in als een bom. Dit was een Batman-comic als geen ander. Het was de kroon op het werk van de toen 29-jarige Frank Miller wiens creatieve stem in de tachtiger jaren meerdere malen werd aangehaald als de richting waarin superheldencomics zich dienden te bewegen. The Dark Knight Returns speelde in de nabije toekomst waarin de helden van het DC-universum om diverse redenen hun capes aan de wilgen hadden gehangen. De staat was almachtig geworden en de criminaliteit in de straten van Gotham City swingde de pan uit. Dan gebeurt er iets waardoor Bruce Wayne besluit om zijn kostuum af te stoffen en nog één keer terug te keren als Batman.

dark-knight-returns nov15

De comic was een kruising tussen een satire op de jaren tachtig en een serieuze verkenning van de betekenis van Batman. Gotham is in deze comic eigenlijk het New York, dat qua criminaliteit nauwelijks onderdeed voor Gotham, van de eighties. En op subtiele wijze hekelde Miller de Amerikaanse politiek in deze jaren en hoe de regering onder president Ronald Reagan vooral bezig was met het in elkaar trappen van kleinere landen (gesymboliseerd door het eiland Corto Maltese, dat uiteraard is vernoemd naar de Italiaanse stripheld waar Miller een fan van is), terwijl de Russen steeds sterker werden. Het is dezelfde angst voor de bom dewelke ook doorklinkt in Watchmen, die andere DC-grote titel uit 1986.

Belangrijker nog is het idee van Batman. Miller besefte tijdens het bedenken van deze comic dat hij spoedig ouder zou zijn dan Batman. En daarmee had hij zijn thema gevonden. Bruce Wayne blijft eeuwig een jonge dertiger en zal, normaal gesproken, ons allemaal overleven. Maar wat als dit niet zo was? Hoe zou de wereld eruit zien wanneer Bruce Wayne is gebonden aan de wetten die voor ons allemaal gelden? Wat gebeurt er met Batman wanneer de drager van het kostuum oud kan worden en sterft? Wat betekent het? Deze comic deed een goede poging om deze vragen te beantwoorden.

Maar The Dark Knight Returns zou de herinnering in gaan als een van de wegbereiders van de trend van de grim ‘n gritty comics. Veel comicbookmakers kopieerden wat ze dachten te zien in comics als deze en Watchmen en brachten verhalen vol dood, verderf en moeilijk kijkende helden. Miller en Alan Moore hadden het superheldengenre ‘gedeconstrueerd’. Dat was niet helemaal de bedoeling geweest.

THE DARK KNIGHT STRIKES AGAIN

De jaren negentig stonden voor Frank Miller vooral in het teken van zijn eigen werk. Hij bracht de tijd door met Sin City, Martha Washington en 300. Hoewel hij er geen geheim van maakte dat DC Comics en Marvel niet meer bij hem aan hoefden te kloppen voor superheldenwerk ging hij aan het einde van dat decennium alsnog overstag. DC had hem een aanbod gedaan dat hij niet kon weigeren. Dat in combinatie met een bepaalde sentimentaliteit die je kan overvallen wanneer je de middelbare leeftijd bereikt hebt zorgde ervoor dat Miller vijftien jaar na dato weer afdaalde in de wereld welke hij in 1986 had geschapen.

Het is enkele jaren na de gebeurtenissen in TDKR en de wereld weet niet beter of Batman is gestorven. Niks is minder waar. Hij heeft in de relatieve anonimiteit gewerkt aan een plan waarmee hij de machthebbers die de corrupte staat vertegenwoordigen wil afzetten. Samen met zijn trouwe metgezellin Carrie Kelley (Robin in TDKR en nu gebukt onder de Catgirl-naam) en zijn eigen Batman-bende neemt hij het op zich om de superhelden te bevrijden en zo een revolutie te ontketenen, maar dan moet hij nog wel even langs de belangrijkste agent van de status quo: Superman.

superman vs batman dk2

… en dat doet ie zo…

Miller is geen subtiele man. Het eerste album van The Dark Knight Strikes Again (DK2 in de volksmond) was een aanslag op de zintuigen. Samen met zijn toenmalige ega Lynn Varley sleepte Miller de Caped Crusader de 21ste eeuw binnen. De inkleuring van Varley is nogal experimenteel te noemen en het duurt even voordat je hier als lezer aan gewend bent. Het oogt heel flitsend en maakt alles nog stripachtiger. En dat is nu net de bedoeling. Miller heeft er halverwege de jaren negentig bewust voor gekozen om cartoonesker te gaan werken. Realisme wordt, volgens hem, beter gedaan in de film. Daarom moet de strip doen waar het goed in is en dat is overdrijven en het helder overbrengen van een idee. Je kunt erover twisten of zijn visie de juiste is, maar zijn pagina’s slagen er inderdaad in om Millers idee over te brengen.

Veel lezers van DC Comics waren onbekend met de grafische ontwikkeling van Miller in de jaren negentig en waren als gevolg daarvan niet te spreken over het tekenwerk. Ook het verhaal viel niet overal in goede aarde. Men had een rechtstreeks vervolg verwacht en dat was DK2 niet echt.

_DKSA002_DKSA002
DK2 kun je nog wel zien als een satire, aangezien Miller met een kritisch oog kijkt naar het medialandschap van rond de eeuwwisseling. Wat je vooral ziet aan de talking heads die, in tegenstelling tot in TDKR, nu allemaal door elkaar praten zonder te luisteren. Een pijnlijk actueel statement. En laten we vooral niet vergeten om nog even te benoemen hoe Miller heel subtiel de tragedie van 9/11 wist te verwerken in het derde deel. Iets waarvoor hij geen krediet heeft gekregen.

dk2 wtc 9-11

Maar waar de fans meer van hetzelfde hadden verwacht deed Miller iets anders. The Dark Knight Returns ging de boeken in als een deconstructie van het superheldengenre en Miller maakte van Dark Knight Strikes Again een deconstructie van deze deconstructie. Het is een sequel in de zin dat het verhaal duidelijk voortborduurt op zijn voorganger, maar het is een stuk directer en kent niet de subplots van TDKR. Vanaf het tweede deel toont Miller de helden waar en wanneer hij kan en vertelt hij de lezer waarom ze deze figuren zouden moeten bewonderen.  Hiermee poets hij de bijwerkingen van The Dark Knight Returns afdoende weg. Deze tweede Dark Knight is erg onderschat.

Zowel The Dark Knight Returns als The Dark Knight Strikes Again zijn nu verkrijgbaar in een puike Deluxe Edition en vormen de ideale voorbereiding op The Dark Knight III: The Master Race, dat spoedig van start gaat bij DC Comics.

The Dark Knight Returns deluxe edition bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.