Random Article


Review: Klaus #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De productiewaarde voor deze comic ligt hoog.

Op zijn slechtst


Het is een sprookje met een herkenbare structuur. Daar valt niet aan te ontkomen.


Batman had een oorsprongsverhaal dus waarom de Kerstman niet? Klaus is Santa Claus: Year One…

Posted 06/11/2015 by

 
Full Article
 
 

Those poor children… They don’t deserve to have their yuletime cancelled.

Klaus belooft het ontstaan te vertellen van Santa Claus, de Kerstman. Het is de vroege middeleeuwen en Klaus, een handelaar in pelzen, nadert de stad Grimsvig.  Alle mannen in de stad werken overdag in de mijnen. Alleen de vrouwen en kinderen lopen nog rond en de uitbater van de lokale taverne. Daar leert hij al snel dat het stellen van vragen de snelste weg is naar een goed pak slaag.

De stad gaat gebukt onder het juk van een tiran die het niet zo heeft op pleziertjes. Ook het Yuletime, een jaarlijks terugkerend midwinterfeest waarbij kinderen cadeautjes krijgen, wordt afgelast. Behalve natuurlijk voor het misselijke zoontje van de tiran zelf.  Klaus zou daar best verandering in willen brengen, maar ziet het ook weer niet direct als zijn probleem, totdat hij na een vreemde droom wakker wordt tussen het speelgoed…

Klaus is een vreemd hoofdstuk in de carrière van Grant Morrison (Multiversity). De Schot heeft het maandelijkse werk aan superheldencomics ingeruild voor eigen projecten. Normaal gesproken zou je verwachten dat hij dit onder de vlag van Image Comics zou doen, maar Klaus is dus ondergebracht bij BOOM! Studios. Dat heeft meteen ook een meerwaarde, maar dat leggen we zo uit.

Het verhaal is geschreven als een sprookje. Wanneer je als klein kind weleens bent voorgelezen, dan herken je de verhaalstructuur: een held arriveert op een plek en wordt min of meer gedwongen om de status quo te doorbreken. Het is onderhoudend geschreven, misschien is het wat voorspelbaar. Maar zijn superheldencomics dat eigenlijk ook niet?

Wat opvalt is de hoge productiewaarde die BOOM! hanteert voor deze comic. Het papier voelt duurder aan en dat zie je terug in de tekeningen van Dan Mora (Hexed). Deze zijn namelijk ongewoon scherp. Iets dat alleen kan door de ideale combinatie van inkt en drager. Zie de onderstaande pagina’s als voorbeeld.

Het idee achter dit verhaal leest als een slechte grap. Een oorsprongsverhaal voor de Kerstman? Onwillekeurig denk je terug aan de sneue comic Krampus, maar door te kiezen om Klaus te schrijven als een sprookje, geeft Morrison het verhaal de geloofwaardigheid die het nodig heeft.

Klaus is absoluut de moeite waard.

Klaus #1 bij Archonia.com

 Klaus 001-spread 1

Klaus 001-spread 2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.