Random Article


Review: Injection Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $9.99
 
Verzamelt: Injection #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het concept van deze serie is boeiend.

Op zijn slechtst


De personages zijn levende clichés.


Een groep excentrieke genieën komt weer bij elkaar om de wereld te redden van henzelf in Injection, de nieuwe van Warren Ellis…

Posted 26/10/2015 by

 
Full Article
 
 

The Injection is fucking about in the fabric of things and making old stories come true.

Voor Injection geldt een oude regel over Warren Ellis. Elke keer als de omvangrijke bonkige baardman om zich heen kijkt en voldoende indrukken heeft verzameld dan spuugt hij deze uit op het papier, waarna de lezer weet hoe de wereld eruitziet en waar het allemaal naartoe zal gaan. Soms levert dat tijdloos werk op, zoals Transmetropolitan. Andere keren… werkt het simpelweg niet.

Wanneer je Ellis alleen kent van zijn werk voor Marvel dan is het misschien even schrikken wanneer je deze comic leest. Het is een stuk persoonlijker en experimenteler dan zijn superheldenschrijfsels. Ellis is druk bezig om weer in contact te komen met zijn Englishness. Daarin wordt hij ondersteund door zijn kompanen Declan Shalvey en Jordie Bellaire met wie hij ook al samenwerkte op Marvel’s Moon Knight. Het is van belang om dit te weten omdat de setting van Injection nogal Engels is. Niet alleen in decor maar vooral ook in cultuur.

De drijvende kracht in dit verhaal is professor Maria Killbride, een excentriek genie dewelke een groep mensen genaamd The Unit aanstuurt. Het is een verzameling persoonlijkheden die qua excentriciteit niets voor Killbride moeten onderdoen. Robin Morel is de ‘tovenaar’ van het groepje. Hij weet alles van Brittannia en lijkt op intieme voet met de wezens uit de Britse folklore te staan, Simeon Winters is het prototype van de Ellisiaanse actieheld, Brigid is het prototype van de Ellisiaanse sterke vrouw en met Vivek Headland zien we het Indiase antwoord op Sherlock Holmes. Vijf genieën met maar een taak. De wereld interessanter maken en een stroom van nieuwe ideeën op gang brengen. Dat was het verleden.

Injection 001-1Injection 001-2

Er zijn een paar jaar verstreken waarin het team uiteen viel en iedereen zijn/haar eigen ding ging doen. Maar het aantal onverklaarbare verschijnselen in Engeland neemt schrikbarend toe en het komt allemaal door het fenomeen The Injection. Dat ene dat Killbride’s unit gebruikte om de wereld mooier te maken. Het is terug en zoekt contact… Het is nu aan Killbride en consorten om de wereld van zichzelf te redden.

Het tekenwerk van Declan Shalvey is sober maar functioneel. Let eens op het verschil tussen de gezichtsuitdrukking van Killbride in het heden en in het verleden. De Maria Killbride van nu ziet er getormenteerd uit. De echte ster op grafisch vlak is Jordie Bellaire. In haar spreads levert ze Eisnerwaardig kleurwerk af. Kijk zelf. Kan er iets aan tippen?

Injection v1-spread bellaire

Wanneer het op het scheppen van werelden aankomt levert Ellis interessant werk. The Injection is een verzamelpunt van alles wat Ellis heeft opgedaan in de voorbije maanden. Wie zijn nieuwsbrief leest herkent alle invloeden. Maar zijn personages zijn inmiddels archetypen. Het enige dat soms verschilt is het ras en de huidskleur. De buitenkant. Er klinkt overigens ook een zware echo van Planetary in het verhaal door.

Het idee achter Injection is voorlopig interessant genoeg om de serie te blijven lezen. Maar laten we de zelfgemaakte mythe rondom de persoon Warren Ellis doorprikken en de man neerzetten als een schrijver die het moet hebben van hard werken en niet van een eigen vorm van excentrieke genialiteit…

Injection volume 1 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.