Random Article


Review: Paper Girls #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De makers grijpen in de grote grabbelton van herinneringen aan de jaren tachtig en bouwen daar iets nieuws van.

Op zijn slechtst


Mensen die niets hebben met de eighties gaan ook niets hebben met deze comic


Saga- en Y: The Last Man-schrijver Brian K. Vaughan brengt een ode aan de jaren 80 in zijn nieuwste reeks voor Image Comics: Paper Girls…

Posted 10/10/2015 by

 
Full Article
 
 

Am I the only one who actually reads the thing we deliver?

De nieuwste van Brian K. Vaughan heet Paper Girls. Wanneer je een solide reputatie hebt opgebouwd met reeksen als Y: The Last Man en Saga dan kijken mensen reikhalzend uit naar je nieuwe boreling. Qua artwork zit het ook wel snor want daarvoor tekent Cliff Chiang (Wonder Woman).

We gaan terug naar het Cleveland van 1988. Daar heeft de twaalfjarige Erin net de moeder aller nachtmerries waarin ze wordt bedreigd door een astronaute van The Challenger, het ruimteveer dat vlak na de lancering ontplofte in 1986. Versuft staat ze op om aan haar krantenwijk te beginnen. Tijdens deze rit ontmoet ze enkele collega paper girls in de vorm van de ruige Mac en haar vriendinnen. Er onstaat iets van een vriendschap waar de dames vast nog wat aan gaan hebben. Want ze treffen een bijzonder voertuig aan waarvan de eigenaren hun levens op de kop zullen gaan zetten…

Wordt deze reeks de nieuwe Saga? Waarschijnlijk niet, omdat het specifiek is gericht op een bepaald publiek. Vaughan gaat  terug naar de jaren tachtig en gebruikt hiervoor de herinneringen die mensen aan de popcultuur van dit decennium hebben. Het gaat te ver om dit nostalgie te noemen, maar hij mikt wel op mensen die dit decennium aan den lijve hebben ondervonden. Enig sentiment kun je hem dus niet ontzeggen.

Deze comic channelt de films van Steven Spielberg en John Hughes en kruidt dat met een eigen sausje. Het geeft de comic een bijzonder sfeertje omdat je diep in je onderbewustzijn al weet waar Vaughan heen wil. Er is een soort herkenning. Het nadeel is dat deze eerste issue daardoor niet toegankelijk is. Want wie niets heeft met de  jaren tachtig zal niet geraakt zijn door deze eerste issue. En dat zal niet veel beter worden naarmate de serie vordert…

Paper Girls 1 bij Archonia.com

Paper Girls 001-1Paper Girls 001-2

Paper Girls 001-3Paper Girls 001-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.