Random Article


Nederlandstalige Marvel Comics bij Standaard Uitgeverij: Wat te verwachten? (Deel 2)

 

Posted 06/10/2015 by

Enkele maanden geleden raakte bekend dat Standaard Uitgeverij de rechten had verworven om opnieuw Marvel-comics in het Nederlands uit te geven. De uitgeverij zocht eerder zelf het superheldengenre al op met de Suske & Wiske spin-off J.ROM: Force of Gold, maar zal met hun vertalingen nu het uitgebreide Marvel-superheldenuniversum kunnen voorstellen aan een geheel nieuwe generatie lezers. Bij Brainfreeze zijn we enorm blij met dit initiatief (onze eerste comics waarin immers indertijd ook Nederlandse vertalingen, toen nog door Juniorpress) en zetten we graag even op een rij wat nieuwe (en oude) lezers kunnen verwachten.

De eerste Marvel-uitgaven van Standaard zullen inpikken vanaf de Marvel NOW!-periode uit 2012-2013. Iron Man, All-New X-Men, Uncanny Avengers en Superior Spider-Man bijten de spits af op 7 oktober, gevolgd door Thor: God of Thunder, Guardians of the Galaxy, Captain America en Wolverine op 4 november. De comics worden tweemaandelijks uitgegeven en verschijnen op het oorspronkelijke Amerikaanse formaat, maar zullen iets lijviger zijn: drie Amerikaanse issues worden gebundeld en aangevuld met extra beeldmateriaal, 72 pagina’s dus voor €6,99. De comics zijn uiteraard verkrijgbaar in de stripwinkel, maar ook in supermarkten en krantenwinkels.

 

Verschijnen op 4 november:

Captain America 1 Standaard UitgeverijGuardians of the Galaxy 1 Standaard UitgeverijThor God of Thunder 1 Standaard UitgeverijWolverine 1 Standaard Uitgeverij

CAPTAIN AMERICA #001

  • Schrijver: Rick Remender
  • Artiest: John Romita Jr.

 

Het opvolgen van schrijver Ed Brubaker op Marvel’s Captain America-serie zou een hele opgave worden. Waar Brubaker de Winter Soldier (her)introduceerde en van de reeks een spannende superhelden/spionagethriller maakte, ging de nieuwe schrijver Rick Remender een geheel andere richting uit. Geen spy-fi, maar gewoon pure, onversneden sci-fi. Noem het gerust een ode aan Captain America’s Weird Tales. In de eerste verhaallijn, Castaway in Dimension Z, sturen Remender en stertekenaar John Romita Jr. de Star-Spangled Avenger naar een mysterieuze dimensie onder het bewind van naziwetenschapper Arnim Zola. In deze vreemde wereld dient Steve Rogers jarenlang te overleven, terwijl hij tegelijk als beschermer en surrogaatvader van de jonge zoon van Zola optreedt…

marvelcaptainamerica

Hoewel de Marvel NOW!-periode van Captain America zeker niet zo goed was als de voorgaande jaren onder Brubaker, bleek het wel een (letterlijk) hallucinante trip. We zien de Avengers-leider nog eens op zijn eentje, zonder back-up van Earth’s Mightiest Heroes of S.H.I.E.L.D., en – andere dimensie of niet – je kan ervan op aan dat de Captain altijd het juiste doet. Een degelijk instappunt voor de solo-avonturen van de Sentinel of Liberty en “not your usual Captain America story“. Verzamelt: Captain America (volume 7) #1-3.

In het kort: America, f*$! yeah! Krankzinnige wetenschappers! Sci-fi madness!

 

GUARDIANS OF THE GALAXY #001

  • Schrijver: Brian Michael Bendis
  • Artiest: Steve McNiven

 

Star-Lord, Gamora, Rocket Raccoon, Groot en Drax krijgen gezelschap van niemand minder dan Iron Man in een gloednieuw ruimteharnas. De gouden Avenger vervoegt dus de Guardians of the Galaxy voor wat kosmische fun. Deze nieuwe start van de reeks werd speciaal gericht op de Marvel-filmfans en zit vol humor, ruimte-actie en een invasie van de Badoon. Centraal staat Peter Quill, alias Star-Lord, en diens relatie tot zijn vader J’son of Spartax, leider van het intergalactische Spartoi-keizerrijk. Ideaal instappunt voor wie Marvel’s ruimtehelden enkel kent van de film.

marvelgotg

Hoewel ook hier het niveau van de voorgaande Guardians of the Galaxy-reeks (onder Dan Abnett en Andy Lanning) niet behaald wordt, leveren Brian Michael Bendis en Steve McNiven wel een uitstekend instappunt en één van de interessantste reeksen uit het hele Marvel NOW!-gebeuren. De Guardians of the Galaxy zouden hierna, na het succes van de film, de Avengers achterna gaan als één van Marvel’s topfranchises, waarin elk lid een eigen soloserie zou krijgen, een team-up/spinoffreeks opgestart werd en er wat cross-overs met de X-Men volgden. Verzamelt: Guardians of the Galaxy (volume 3) #1-3

In het kort: Iron Man + Rocket Raccoon = puur goud! Prachtig getekend, heerlijke banter! #WeAreGroot

 

THOR: GOD OF THUNDER #001

  • Schrijver: Jason Aaron
  • Artiest: Esad Ribic

 

Drie dondergoden voor de prijs van één. Nu ja, ongeveer. In Thor: God of Thunder krijgt Marvel’s Asgardiaanse dondergod te maken met de Godkiller, een seriemoordenaar der goden, en dat in drie verschillende periodes van zijn leven. We zien hier zowel de jonge, arrogante, pre-Mjolnir versie van Thor die niet verlegen is om een gevecht of zuippartij meer of minder, de huidige Avengers-superheldenversie, alsook een mogelijke toekomstige oudere versie waarin hij de plaats van vader Odin als koning van Asgard heeft overgenomen. Jason Aaron levert een zeer mooi karakterportret van de Odinson, terwijl de tekenstijl van Esad Ribic het geheel zelfs als een Europese fantasystrip doet aanvoelen.

marvelthor

De Thor: God of Thunder-reeks leverde een verbetering tegenover de voorgaande periode in de Thor-comics en kan terecht aanzien worden als één van de absolute hoogtepunten van Marvel NOW! en uit de recente stripgeschiedenis van de dondergod. Aanrader! Verzamelt: Thor – God of Thunder #1-3.

In het kort: Godkillers! Vikingfeestjes! Hammer Time! Drie Thors voor de prijs van één!

 

WOLVERINE #001

  • Schrijver: Paul Cornell
  • Artiest: Alan Davis

 

De 21ste eeuw was een enorm drukke periode voor Wolverine, ‘s werelds bekendste X-Man. Hij herinnert zich zijn hele leven, vervoegde de Avengers en is de hoofdmeester geworden van het Jean Grey Institute for Higher Learning, de thuisbasis van de X-Men. In “Hunting Season”, de nieuwe start voor zijn soloreeks, krijgen we een ingetogener verhaal waar Logan op het spoor komt van een dodelijk virus. Het is een makkelijk instappunt voor nieuwe lezers, maar veel stelt het verhaal niet voor. Interessanter is wat komen zal. Paul Cornell en Alan Davis zetten hiermee namelijk de aanloop in naar de grote Death of Wolverine-verhaallijn…

marvelwolverine

De laatste jaren werd duidelijk dat Wolverine voornamelijk goed werkt in teamverband, waardoor zijn soloreeksen beduidend minder interessant werden. Spijtig genoeg is dit ook zo voor deze Marvel NOW!-herstart. Veel meer dan louter een opstapje naar de Killable– (waarin Logan zijn genezingsfactor kwijtspeelt) en de Death of Wolverine-verhaallijn is dit niet. Het is echter wel eens leuk om Logan (letterlijk) terug wat kwetsbaarder te zien. Verzamelt: Wolverine (volume 5) #1-3.

In het kort: Klauwen! Actie! Maar dan met een niet zo onoverwinnelijke Wolverine zoals gewoonlijk!

 

Dat zijn de vier Nederlandstalige Marvel-comics die vanaf 4 november verkrijgbaar zijn.

De vier series die vanaf 7 oktober in de winkels liggen vind je hier!

Gebeten door het leesvirus en kan je niet wachten tot de volgende delen? Check dan zeker onze START TO READS voor o.a. Captain America en Guardians of the Galaxy!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.