Random Article


Review: Crimson Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter: , , ,
 
Inkleuring: , ,
 
Lettering: ,
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $34.99
 
Verzamelt: Crimson #1-12
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een heerlijke mix van horror en onbevangen avontuur.

Op zijn slechtst


De inkleuring past niet bij het papier.


BOOM! Studios brengt vroeg werk van Humberto Ramos opnieuw uit. Crimson blijft een heerlijke comic…

Posted 30/09/2015 by

 
Full Article
 
 

Humans say we ain’t got souls, but you ever see them try to dance?

In 1997 was er een piepklein lichtje zichtbaar aan het einde van de donkere tunnel die sommige comicliefhebbers “de  jaren negentig” noemen. Wildstorm van Jim Lee startte een imprint genaamd Cliffhanger waar men drie van de grootste talenten van dat moment onder brachten en een erg simpele opdracht meegaven: doe je eigen ding. Joe Madureira begon aan Battle Chasers, J.S. Campbell startte Danger Girl en Humberto Ramos begon aan Crimson. Wildstorm bestaat sinds 2010 niet meer en ging grotendeels op in DC Comics. Maar veel van de titels die niets met superhelden van doen hadden bleven achter en inmiddels zijn de rechten verlopen. Dat stelde BOOM! Studios in staat om deze comic in twee kloeke hardcovers uit te brengen.

crimson 7 coverCrimson is het verhaal van de jonge tiener Alex Elder wiens leven bruut overhoop wordt gehaald tijdens een zomerse avond. Tegen de zin van zijn ouders in gaat hij met een aantal vrienden chillen in het park. Maar wat een toffe avond zou moeten worden, verandert al snel in een nachtmerrie wanneer Rose en haar vrienden op het toneel verschijnen. Wat eruit ziet als een partijtje vechten in wording, verandert in een slachtpartij wanneer blijkt dat Rose eigenlijk een roedeltje vampieren aanvoert. Alex zinkt weg in de vergetelheid terwijl Rose aan zijn nek kluift. Het laatste dat hij ziet is hoe zijn vrienden en zijn vriendin Julie worden gedood…

Als hij wakker wordt in een koude kerk tussen dode duiven was het allemaal misschien maar een nachtmerrie. Maar een mysterieus wezen genaamd Ekimus stelt zich aan hem voor en deelt hem onomwonden mee dat hij vanaf nu door het leven zal gaan als een vampier. Alex hangt nog wel even de dwarse puber uit maar dat verandert niets aan de realiteit. Aan de hand van Ekimus en de Mexicaanse vampier Joe, leert Alex omgaan met zijn nieuwe leven en de dreiging die er op hem en de wereld afkomt. Daarin speelt hij een bijzondere rol, want Alex is niet de eerste de beste vampier natuurlijk.

Zo op het eerste gezicht tikt deze comic nogal wat clichés aan. Lastige puber, vampieren en een Bijbelse apocalyps. Been there, done that, toch? Nou ja… Niet helemaal.

Humberto Ramos en zijn schrijver Brian Augustyn (Gotham by Gaslight) duiken diep de Bijbel in en brengen een verhaal vol nuances. Geen enkel personage is echt goed of slecht. Een typisch voorbeeld zijn de engelen die, ondanks hun reputatie, gewoon nare klootzakken zijn. Crimson deed al aan diversiteit voor het zo’n hot topic in de media is geworden: hier zien we een ebbenhouten Sint Joris en een roodharige powervrouw Scarlett.

Alleen de tekenstijl van Ramos is even wennen. Je kunt zien dat hij hier nog in zijn eerste periode zat: zijn werk is ronder en minder gedetailleerd. Het is niet slecht. De inkleuring is daarentegen wel ondermaats en niet geschikt voor de papierkwaliteit van deze hardcover. Het werkte goed voor Wildstorm, maar BOOM! had dit moeten aanpassen. Dat is wel een klein detail dat een minder kritisch ingestelde lezer met gemak over het hoofd (of door de vingers) ziet.

Het is geweldig om dit verhaal te herlezen. Het werkt nog steeds en straalt zijn eigen identiteit uit. Er heerst een soort vreugde die je tegenwoordig niet meer in het werk van Ramos ziet. Een aanrader!

Crimson Volume 1 bij Archonia.com

Crimson-v1-PRESS-21-3f61fCrimson-v1-PRESS-22-2b883

Crimson-v1-PRESS-23-b2754Crimson-v1-PRESS-24-8c767

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.