Random Article


Review: Batman – Endgame

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering: , , ,
 
Covertekenaar:
 
Verzamelt: Batman 35-40
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Deze comic is luguber zonder over de schreef te gaan.

Op zijn slechtst


Scott Snyder rijdt te vaak op dezelfde stokpaardjes.


The Joker is terug. Als Batman zijn vriend niet wil zijn, dan zal hij zijn dodelijkste tegenstander worden. En deze crimi-clown gebruikt heel Gotham om dat doel te bereiken.

Posted 26/09/2015 by

 
Full Article
 
 

Heh. Doesn’t feel like a Batman story anymore, does it?

Wie dacht dat The Joker na Death of the Family verdwenen was heeft het goed mis. In Batman : Endgame duikt hij weer op en tapt hij uit een ander vaatje. Als Batman geen vrienden met hem wil zijn, dan moet hij maar zijn grootste tegenstander worden. Het middel om dat te bereiken is een aangepaste versie van zijn joker toxin.

Het begint allemaal met een kleine pesterij. Batman wordt in zijn eigen leefomgeving aangevallen door leden van The Justice League onder de invloed van dit vernieuwde Joker gif. Batman denkt aan alles en weet ze van zich af te slaan, maar schrikt zich het lazarus wanneer hij beseft wie de persoon is die zijn teamgenoten zover heeft kunnen krijgen.

Het meesterstuk van Joker is het loslaten van dit gif in Gotham City. Langzaam verspreidt dit gif zich door de stad waardoor grotere groepen mensen worden bevangen door het type waanzin dat hen ertoe drijft alles aan te vallen waar ze van houden.  En wie is binnen Gotham een groter symbool voor hoop dan Batman? Tussen al deze chaos door probeert the Caped Crusader een speciaal ingrediënt te vinden om een tegengif te maken. Dit ingredient heeft de eigenschap dat het levende wezens beschermt tegen elke aftakeling en alles geneest. Een ingrediënt waar in vroeger tijden een stel holenmensen mee werd geconfronteerd en dat bovendien een bijzondere connectie met the Joker heeft. Of niet?

batman walking dead

 Hoe je er ook naar kijkt, praktisch elke bat-schrijver lijkt zijn run te bouwen op een confrontatie tussen Batman en The Joker. Het zijn twee natuurkrachten die onweerstaanbaar naar elkaar toe worden getrokken. Hoe voeg je in vredesnaam nog iets toe aan een verhaal dat door anderen al tot de draad is versleten? Scott Snyder en Greg Capullo doen het.

Deze hele bundel is een oefening in sfeer. Snyder laat zien dat hij de meester is van de horror comic. Maar zijn ideeën zijn natuurlijk onuitvoerbaar zonder Greg Capullo. Een goed voorbeeld is een eenvoudige pagina die gewoon griezelig is. Vanuit de verte komt The Joker richting the Batcave aangezwommen. Met elk plaatje komt hij dichterbij. Hoewel deze handeling niets voorstelt bezorgt het je als lezer een onprettig gevoel. Het tweede voorbeeld zijn de effecten van het virus in Gotham. Stiekem maken Capullo en Snyder een soort zombiecomic en weten ze de lezer ontzag in te boezemen. Wat bezielt iemand met niets meer dan een stoer kostuum om zo’n horde mensen te trotseren?

Het enige wat je Snyder mag verwijten is dat hij teveel te koop loopt met zijn research. Er draait weer veel om woordspelingen en legenden. Dat gaat opvallen wanneer je het niet goed verpakt. En een specifieke scene is wel heel erg geïnspireerd op de tweede Avengers film.

Toch kan je niet anders dan nog maar eens concluderen dat beide heren het weer geflikt hebben. We hebben de laatste tijd op Brainfreeze met enige regelmaat geschreven over de zaken die niet goed gaan bij DC Comics. Maar laten we het er in ieder geval over eens zijn dat het met Batman goed gaat bij DC. Sterker nog, dit is waarschijnlijk DE beste superheldencomic van het moment?

Laat ons een diep medelijden hebben met de arme stakkers die ooit in de voetsporen van dit duo moeten treden…

Batman : Endgame bij Archonia.com

 Batman  - Endgame v7 spread

Batman  - Endgame v7 2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.