Random Article


Review: AKA Jessica Jones: Alias, Vol. 1

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een drama met superheldentrekjes.

Op zijn slechtst


Beide makers gebruiken soms wat goedkope trucjes.


Benieuwd naar de netflix serie AKA Jessica Jones. Maak dan kennis met de comic waar het allemaal op is gebaseerd.

Posted 11/09/2015 by

 
Full Article
 
 

We live in complicated times. It’s not an easy thing to admit, I guess.

Aan het einde van dit jaar verschijnt AKA Jessica Jones op Netflix. Een tv-serie die is gebaseerd op  Alias, een comic die van 2001 tot 2004 bij Marvel Comics verscheen onder het MAX imprint. Brian Michael Bendis en Michael Gaydos (Heroes, The Pulse) proberen in de voetsporen van Stan Lee en Jack Kirby te treden en iets toe te voegen aan het Marvel Universum.

Deze eerste bundel mogen we rustig Marvel Noir noemen. Bendis gaat zich te buiten aan een verhaal dat meer gemeen heeft met de film noir dan met het zoveelste superheldenverhaal. Jessica Jones is een jonge vrouw met een eigen detectivebureautje. Wanneer ze aan de lezer wordt geintroduceerd is ze net een zaak aan het afronden met een cliënt. Die is nogal verbolgen over het feit dat ze heeft ontdekt dat zijn vrouw inderdaad vreemd ging en reageert zijn frustratie af op Jessica. Ze is niet voor een kleintje vervaard en mept hem door het venster. Wanneer de politie komt, krijgen we een eerste blik op het grotere geheel. Uit foto’s in Jessica’s kantoor blijkt dat ze ooit als Jewel een Avenger was, maar ze koos ervoor dat leven achter zich te laten.

Het is duidelijk dat er iets is gebeurd in het verleden van Jessica. Ze heeft geen enorm grote dunk van zichzelf. Ze rookt als een ketter, zuipt als een tempelier en laat zich wel heel makkelijk verleiden door Luke Cage. Maar ze wordt gedwongen om dat verleden onder ogen te zien wanneer een nieuwe cliënt zich meld. Het lijkt te gaan om een normale vermissingszaak maar het is een opstapje naar een complot dat lijkt te zijn opgezet vanuit de hoogste kringen.

Tijd om het een en ander eens van dichtbij te bekijken. Het tekenwerk kun je op twee manieren zien. Van de ene kant heb je het simpele maar effectieve lijnwerk van Michael Gaydos, dat in gecombintie met de matte inkleuring voor de vereiste zwaarmoedige sfeer zorgt. Maar helaas valt het ook erg op dat Gaydos regelmatig bepaalde plaatjes meerdere malen herhaalt. De bedoeling is dat dit je als lezer niet opvalt omdat al je aandacht naar de dialogen van Bendis zou moeten gaan, maar het valt natuurlijk gewoon keihard op. Het heeft een zeker praktisch nut, maar het oogt bijzonder gemakzuchtig.

Dat gezegd zijnde, is het wel bijzonder om dit vroege werk van Bendis weer te zien. Je kan het gemakkelijk vergeten, maar de man heeft toch wel een hele evolutie doorgemaakt. Een typisch stokpaardje is heel duidelijk aanwezig in deze titel: de Bendisiaanse dialoog.

jessica jones dialoog

Zie je? Het leest enorm lekker, maar dat eindeloze herhalen is af en toe ergerlijk. Het is goed dat ie dat heeft afgeleerd, het werd ook wel tegen hem gebruikt door collega’s en fans.

Qua verhaal is het erg goed. Het karakter van Jessica wordt geleidelijk aan opgebouwd waardoor je als lezer haar situatie meer en meer  gaat begrijpen. Hier zit niet zomaar een cliché, hier zit iemand met pijn. Het gaat niet om de krachten of de kloppartijen, het gaat om de mens.  Het is een echt drama en je begrijpt waarom Netflix juist deze comic heeft gekozen voor een verfilming.

Toch is dit ook echt een typische Marvel comic. Bendis doet een poging om het drama te integreren in het Marvel Universum. Zo woont Luke Cage om de hoek bij Jessica en laat bijvoorbeeld ook Matt Murdock zijn gezicht zien. Jessica onderhoudt ook nog steeds haar contact met haar goede vriendin Carol Danvers aka Ms Marvel. En dat is natuurlijk lang niet het enige.

Er zit een dun laagje stof op deze comic, omdat het echt in een andere tijd is opgezet. Marvel zat in een overgangsfase waarin nieuwe namen als Brian Bendis, J. Michael Stracszynski en Mark Millar zich nog moesten bewijzen. Maar laat dat je niet van een eventuele aankoop weerhouden. Het is een comic die het stempel volwassen verdient en met beide handen grijpt. Rauwer, harder en explicieter dan je doorsnee Marvel fare. Be warned.

AKA Jessica Jones vol 1  bij Archonia.com

aka jessica jones 1aka jessica jones 2

aka jessica jones 3aka jessica jones 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.