Random Article


Review: Black Panther by Christopher Priest Complete Collection Volume 1

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een mooie mix tussen politiek drama en superheldenactie.

Op zijn slechtst


Het oogt grafisch heel onrustig.


In 1998 kreeg Marvel’s Black Panther weer een eigen serie onder schrijver Christopher Priest. Het werd een geslaagde mix tussen politiek drama en superheldenactie…

Posted 19/08/2015 by

 
Full Article
 
 

The king of New Jersey had declared war on the United States of America. But what nobody actually realized, he was capable of fighting it — and maybe even WINNING IT.

Marvel’Black Panther-comics door Christopher Priest worden eindelijk gebundeld. Met zijn debuut in Captain America: Civil War in aantocht en een eigen film in voorbereiding is het niet meer dan logisch dat de koning van Wakanda de spotlights op zich gericht weet. Deze eerste Complete Collection-bundel verzamelt de eerst helft van Christopher Priests run.

Het verhaal moge bekend zijn. Het is 1998 en Marvel is herstellende van een stevig bijna bankroet. Met probeert wanhopig cool te zijn en voor dat doel worden Joe Quesada en Jimmy Palmiotti aangetrokken omdat ze met hun eigen uitgeverij Event Comics titels uitgeven met een goede eigentijdse vormgeving. Ze krijgen de beschikking over de Marvel Knights-imprint om daarmee titels op de markt te zetten waarmee ze hopelijk ook nieuwe lezers gaan trekken. Quesada was een groot fan van Black Panther en geloofde er heilig in dat dit personage weer een eigen serie kon dragen. Als het maar op een frisse eigentijdse manier werd gedaan. Hij moest de jungle uit en zich in de stad vestigen. De ideale kandidaat om deze comic te schrijven had hij zo gevonden: Christopher Priest (The Ray, Quantum & Woody).

tchalla en the dora milaje

Het verhaal van Black Panther wordt in een aantal lagen verteld. Om te beginnen is er het stukje politiek dat erg belangrijk is. De Black Panther is immers een ceremoniële titel die de koning van Wakanda mag dragen en waar deze zijn status aan ontleent. Er is altijd veel aandacht geweest voor de superheld Black Panther, maar in deze comic komt ook T’Challa zelf aan bod. De man is de monarch van een klein Afrikaans land dat geldt als de technologisch meest geavanceerde natie op Aarde en het enige land waar je het buitenaardse mineraal Vibranium kunt vinden. Op wereldschaal levert dat spanningen op omdat grotere landen maar wat graag toegang willen hebben tot deze bodemschatten en de nodige machinaties achter de schermen uitvoeren om deze toegang ook daadwerkelijk te verkrijgen. Een land als Amerika zou een conflict met Wakanda kunnen uitlokken om op militaire wijze de toegang te forceren. Maar de technologische voorsprong van Wakanda is dusdanig dat de Amerikanen een militair conflict kunnen winnen, maar niet zonder zelf zware verliezen te leiden. Daarom moet het allemaal subtiel en geniepig. Binnen Wakanda geldt T’Challa als een absoluut heerser maar dat wil niet zeggen dat zijn koningschap onomstreden is. Iets wat hij zal leren in de verhaallijn Enemy of the State waarin men een staatsgreep pleegt wanneer hij net in de VS zit.

black panther the war has ended

De superheldenactie wordt echter ook niet vergeten. Want T’Challa is niet alleen voor staatszaken naar de VS gekomen. Hij heeft namens de overheid van Wakanda een liefdadigheidsfonds opgericht voor achtergestelde Afro-Amerikaanse kinderen en wanneer het kind waarmee hij op de posters van deze instelling staat dood wordt aangetroffen neemt T’Challa de zaak persoonlijk op. Er is natuurlijk een link tussen de dood van dit kind en de staatsgreep in zijn land.

Als laatste is daar de attache Everett K. Ross die namens de Amerikaanse regering met T’Challa meereist tijdens zijn verblijf in de VS. Hij staat model voor de klunzige blanke politicus die alles doet voor zijn carrière en in allerhande hachelijke situaties terechtkomt tijdens zijn wanhopige pogingen om Black Panther bij te benen. Everett is de vertelstem en zorgt ook voor de komische noot en wordt gebruikt om commentaar te leveren op de culturele verschillen tussen Wakanda en de VS en natuurlijk de wijze waarop blanke mensen tegen de Afrikanen aankijken. Priests script wordt nergens belerend of betweterig. Het is eerder een pijnlijke spiegel die hij zijn lezers voorhoudt.

Everett k ross als black panther

Overigens moet worden gezegd dat Priest er ook echt in slaagt om hier een onderhoudend politiek drama van te maken. Het kan niet de vergelijking met tv-series als The West Wing of House of Cards doorstaan, maar zo was deze comic ook niet bedoeld. Deze comic had in 2015 ook niet misstaan. Het is goed geschreven.

Grafisch gezien was het duidelijk even zoeken voor de verantwoordelijke editors. Deze bundel is erg onrustig om naar te kijken. Aanvankelijk begint dit derde volume van de Black Panther-serie als een geschilderde comic. De eerste delen worden onder handen genomen door Mark Texeira (Ghost Rider) wiens grootste probleem is dat hij eigenlijk niet overweg kan met een maandelijkse deadline. Zelfs de layouts van Joe Quesada kunnen hem niet helpen. Vervolgens mogen Vince Evans (Marvel Tales) en Joe Jusko (Star Wars) hun tanden op het schilderwerk stukbijten waarna het besef komt dat deze comic het op deze manier niet ging redden om op tijd te verschijnen. Daarna krijgen we als lezer nog even de periode Mike Manley (Darkhawk) voor de kiezen. Manley tekent hier in de stijl van animator Bruce Timm (bekend van de Batman-tekenfilms), wat een grove stijlbreuk betekent met het eerdere tekenwerk. Uiteindelijk komt Marvel uit bij Sal Velluto (Aquaman, JSA) die het leeuwendeel van de Priest-run zal tekenen.

De comic oogt dan ook erg onrustig.

Maar wie kennis wil maken met het fenomeen Black Panther en geen veertig jaar oude comics wil lezen kan zich hier maar moeilijk een breuk aan vallen. Het is een goede mix tussen drama en ouderwets knokwerk. Marvel en DC Comics doen tegenwoordig nogal overdreven hun best om zo divers mogelijk voor de dag te komen. In 1998 deed Christopher Priest voor hoe je dit op een normale intelligente manier voor elkaar krijgt zonder daar al teveel krediet voor te krijgen. Deze titel is het lezen waard. We wachten vol spanning op de tweede bundel.

Black Panther by Christopher Priest bij Archonia.com

black panther spread

 

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.