Random Article


Review: Phonogram – The Immaterial Girl #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Deze comic eist de volledige aandacht van de lezer.

Op zijn slechtst


Het werkt natuurlijk beter wanneer je al bekend bent met de voorgaande volumes.


In de wereld van Phonogram is muziek gelijk aan magie. In dit nieuwe verhaal – The Immaterial Girl – krijgt de lezer te zien wat een muziekvideo kan doen…

Posted 16/08/2015 by

 
Full Article
 
 

I can escape, I tell myself. That’s a lie. I never escape this.

Phonogram: The Immaterial Girl is het derde hoofdstuk in een saga die begon in 2006 met Phonogram: Rue Britannia en Phonogram: The Singles Club. Het idee van de serie is heel simpel. Het gaat in eerste instantie vooral over muziek en de invloed die muziek heeft op je als mens. De eerste tonen van een bepaalde plaat kunnen je meevoeren naar lang vervlogen tijden en je een gevoel laten herbeleven. Het gaat over nostalgie en opgroeien. Maar dat is allemaal verpakt in een verhaal dat draait om muziek en magie…

Phonogram en opvolger Phonogram: The Singles Club waren favorieten van de critici en veel andere comicbookmakers, maar ze wisten slechts een bescheiden publiek voor zich te winnen, waardoor de serie meer iets weg heeft van een culthit.  Maar inmiddels ziet de markt voor comics er heel anders uit en is er een publiek dat bereid is om eigen werk van stripmakers een kans te geven. Makers Kieron Gillen (Uber, Mercury Heat) en Jamie McKelvie (X-Men – Season One, The Wicked + The Divine) hebben met The Wicked and The Divine een heuse hit te pakken en dat heeft ze doen besluiten om alsnog deze derde verhaallijn – The Immaterial Girl – te maken.

Het verhaal opent met twee mensen die een club binnenwandelen. Het zijn David Kohl en een zekere Emily, maar deze Emily was ooit Claire. En daar zien we meteen de kern van het verhaal bovenkomen. Claire verkocht in haar jeugd een deel van haar  persoonlijkheid aan een entiteit in ruil voor succes. Maar de deal is natuurlijk niet helemaal waterdicht. ‘Emily’ leeft nog en loert op een kansje om weer achter het stuur te kruipen…

De comic is toegankelijk voor nieuwe lezers, maar het valt toch aan te raden om ook de vorige volumes op te pikken. Alle dubbele lagen gaan aan je voorbij en daar zit een groot deel van het leesplezier in. Zo valt het bijvoorbeeld op dat David Kohl iets is aangekomen ten opzichte van het vorige deel en dat zegt iets over de manier waarop hij in het leven staat. Zonder iets te zeggen weet je dat hij zich amper nog bezig houdt met magie. En het is meteen een compliment aan het geweldige tekentalent van McKelvie dat hij in staat is om zulke subtiele veranderingen te tekenen. En zijn hommage aan een klassieke videoclips uit de jaren 80 is waanzinnig.

De comic wordt afgerond met twee kleine back-upverhaaltjes waarin de nieuwe lezer iets leert over de wereld van Phonogram en de motivatie van de personages. Handig, maar voor de lezers van het eerste uur biedt het geen meerwaarde.

Phonogram is een comic die tevens echt wat van de lezer eist. Wie baalt dat hij zijn single issues binnen een kwartier uitleest doet zichzelf geen groter plezier dan deze comic aan te schaffen…

Phonogram: The Immaterial Girl #1  bij Archonia.com

phonogram_the_immaterial_girl 1 1phonogram_the_immaterial_girl 1 2

phonogram_the_immaterial_girl 1 3phonogram_the_immaterial_girl 1 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.