Random Article


Review: The Belgariad Boek 2 – Queen of Sorcery

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , ,
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Intrigerende wereld. Zet aan tot verder lezen. Vlot geschreven. Lost langzaamaan beloftes in en geeft antwoorden op mysteries. Meer magie.

Op zijn slechtst


Blijft duidelijk een onderdeel van een groter geheel.


De wereld van der fantasyboeken is veel meer dan enkel J.R.R. Tolkien of George R.R. Martin. The Belgariad-reeks van David Eddings bijvoorbeeld kan met recht en rede een klassieker genoemd worden. Brainfreeze las het tweede boek in de reeks: Queen of Sorcery…

0
Posted 14/08/2015 by

 
Full Article
 
 

Wie vandaag de dag fantasy zegt, denkt J.R.R. Tolkien. Zijn The Lord of the Rings wordt gezien als de basis voor alle moderne fantasyverhalen sindsdien. Toch zijn veel elementen van zijn verhalen overgenomen uit eerdere fantasy of epische verhalen. En ook in de jaren nadien zijn nog veel boeken geschreven die evenzeer onder de noemer ‘klassieker’ vallen. Eén van die reeksen is The Belgariad, een serie van vijf boeken geschreven door David Eddings in de vroege jaren 80. Houdt deze reeks een goede dertig naar na datum nog steeds stand? Brainfreeze las het tweede deel, Queen of Sorcery. Voor onze review van het eerste deel, kan je hier terecht.

queen of sorcery 2Queen of Sorcery start onmiddellijk na de gebeurtenissen in het eerste boek. De hoofdpersonages achtervolgen Zedar, de dief van de Orb of Aldur. Die wil dit artefact naar Torak brengen, de slapende boosaardige god wiens wederopstanding ten alle koste vermeden moet worden. In deze groep vinden we terug: Garion, het hoofdpersonage, een jongeman die aan het ontdekken is dat hijzelf en zijn naaste omgeving niet is wie hij dacht dat ze waren. Belgarath en Polgara, twee tovenaars en bedoveroverover… grootvader en –tante van Garion. Smid Durnik, de normaalste van de bende. Silk, een meesterspion. Barak, een krijger en graaf uit Cherek en het nieuwste lid: Hettar, een duister personage met een stevige wrok tegenover alles dat Murgo is.

Dit volledige tweede deel is één lange tocht. Het boek is opgedeeld in drie delen, telkens met de naam van het land waar men doorheen trekt. Op het eerste zicht lijkt het dus een vrij onoriginele verderzetting van boek één. Toch valt er telkens iets nieuws te beleven. Elk gebied verschilt stevig van de andere. De personages die men langs de weg ontmoet zijn kleurrijk en bieden stevige conflicten met de protagonisten. Af en toe geeft Eddings tussen de regels door ook wat morele lessen mee. Denk maar aan de ongelijkheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Arendia.

Waar we in Pawn of Prophecy vaak nog op onze honger bleven zitten betreft onthullingen, krijgen we hier toch aardig wat antwoorden. Zowel betreffende het achtergrondverhaal als de achtergronden van de personages. Veel heeft te maken met de boost aan magie in dit verhaal. Garion ontdekt zijn eigen mogelijkheden en ook Belgarath en Polgara worden regelmatig uit hun kot gelokt. Bij elk nieuw conflict, elke nieuwe ontmoeting, ontdekken we meer over hun krachten, beweegredenen en achtergrond.

kaart tolnedraWe maken ook kennis met enkele nieuwe personages: Lelldorin, een jonge overmoedige en lichtjes domme knaap die Garion’s goede vriend wordt. Mandorallen, een op het eerste zicht irritante, hoogmoedige Arthuriaanse ridder die, zo blijkt later, toch een gouden, eervol hart heeft. En als laatste Ce’Nedra, de dochter van keizer Ran Borune van Tolnedra, een onuitstaanbaar en verwend kind maar tevens een hoofdrolspeelster in de belangrijke profetie waar het hele verhaal eigenlijk om draait…

Net als Pawn of Prophecy heeft ook deze Queen of Sorcery een open einde dat doet verlangen naar meer. In tegenstelling tot zijn voorganger komt er in dit deel voldoende vaart en onthullingen om toch een deeltje van je honger te stillen. Een zeer lekkere amuse-bouche als het ware, dat je smaakpapillen extra activeert naar wat volgt…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.