Random Article


Secret Wars Battleworld Report Deel 9 – Guardians of Knowhere, Hail Hydra, Siege, Silver Surfer en meer!

 


0
Posted 18/07/2015 by

Secret Wars (2015-) 002-046secretwars4De nieuwe Secret Wars, Marvel‘s mega-event door Jonathan Hickman en Esad Ribic, is volledig van start gegaan. Brainfreeze zal trouw elk nieuw deel van de hoofdreeks reviewen, maar een superheldenevenement als dit kent natuurlijk ook talrijke tie-ins en minireeksen. Deze zullen we wekelijks/tweewekelijks van kortere besprekingen voorzien. Hierdoor kan je als lezer makkelijk je weg vinden op Battleworld, een samenraapsel van tal van Marvel-realiteiten en alles wat nog overblijft van het ooit oneindige Marvel-multiversum, en kom je te weten welke reeksen de moeite zijn… en welke niet.

Alle series hier pikken in op het hoofdverhaal van Secret Wars na het einde van het Marvel-universum en de geboorte van Battleworld onder een goddelijke Doctor Doom. Sommige series leggen zelfs de bouwstenen voor het nieuwe Marvel-universum. De comics worden onderverdeeld in drie banners:

 • LAST DAYS, lopende Marvel-reeksen waarin de laatste momenten van bepaalde personages tijdens Secret Wars #1 uit de doeken worden gedaan.
 • BATTLEWORLD, Secret Wars-reeksen die lopende Marvel-series vervangen en de verschillende domeinen van Battleworld belichten.
 • WARZONES!, de belangrijkste reeksen waarin de bouwstenen van het nieuwe Marvel-universum worden gelegd en oude verhaallijnen van een nieuwe insteek worden voorzien.

In de voorbije maanden namen we al heel wat nieuwe reeksen en miniseries onder de loep in onze Secret Wars Battleworld Reports:

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 1

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 2

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 3

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 4

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 5

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 6

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 7

SECRET WARS BATTLEWORLD REPORT DEEL 8

Secret Wars week negen levert slechts een paar nieuwe series in wat toch nog een zeer drukke week kan genoemd worden…

 

CAPTAIN BRITAIN AND THE MIGHTY DEFENDERS #1

 • swcapbrit1Schrijver: Al Ewing
 • Artiest: Alan Davis
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Yinsen City/Mondo City

In Captain Britain and the Mighty Defenders zien we een alternatieve versie van de Iron Man-oorsprong. Niet Tony Stark, maar Ho Yinsen, trekt het eerste Iron Man-pak aan en ontsnapt uit het terroristenkamp. Jaren later is Yinsen – nu de superheld Rescue – de bezieler van Yinsen City, een technologisch paradijs. Naast Yinsen City ligt Mondo City, een poel van verderft onder misdaadbaas Luke Cage.

Wanneer er een nieuwe Captain Britain opduikt (Faiza Hussain alias Excalibur), verkrijgen Rescue en zijn mede-superhelden visioenen van een vorig leven en beginnen ze te twijfelen aan de goddelijke status van Doom en de aard van Battleworld. Zelfs She-Hulk, de Thor van dit domein (met een hamer die briljant bij haar past), heeft haar twijfels. Doom duikt echter op en laat als straf voor deze ketterij de muur tussen Yinsen en Mondo City vallen…

Een zeer goede introductie-issue. Klassiek opgesteld en een zeer duidelijke voorstelling van alle personages. Dit smaakt naar meer. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

GUARDIANS OF KNOWHERE #1

 • swgotg1Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Mike Deodato
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Knowhere

Knowhere, het afgehakte hoofd van een Celestial, vormt in Secret Wars de maan van Battleworld. We zien hier Drax The Destroyer gered worden van Angela. Hij trekt zich samen met Rocket, Gamora en Mantis terug, er wordt wat getwijfeld aan de echtheid van Doom’s goddelijkheid en dan duikt er weer een nieuwe dreiging op…

Vermits er heel wat tijd wordt gespendeerd aan het gevecht tussen Drax en Angela, krijgen we nog niet al teveel expositie. Brian Bendis lijkt voor deze Guardians of the Galaxy spin-off terug te keren naar een team gelijkaardig aan de hoogdagen van Dan Abnett en Andy Lanning en Mike Deodato blijft één van de betere tekenaars uit de Marvel-stal. Het valt nog af te wachten waar dit allemaal naartoe zal gaan, vermits Bendis echt wel weer zijn tijd neemt om het verhaal op gang te laten komen… 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

HAIL HYDRA #1

 • swhail1Schrijver: Rick Remender
 • Artiest: Roland Boschi
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Hydra Empire

Ian/Leopold Zola, de zoon van Arnim Zola die in Dimension Z werd opgevoed door niemand minder dan Steve Rogers/Captain America, is de nieuwe Nomad. Hij vocht aan de zijde van Sam Wilson, de nieuwe Captain America, en liet schijnbaar het leven in een explosie. In deze Hail Hydra merken we echter dat hij terechtkomt op Battleworld. En hoe!

Deze versie van New York City werd gesticht door de terreurorganisatie Hydra. Zij hebben dit hele domein in handen. We krijgen in deze reeks een vrij groot Escape from New York-gevoel, waar onze held helemaal alleen lijkt te staan in een extreem vijandige omgeving. Best wel leuk, maar het blijft afwachten wat Remender en Boschi hier nog allemaal van kunnen maken. Ian is tenslotte niet het meest interessante Marvel-personage dat er rondloopt… 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SIEGE #1

 • swsiegeSchrijver: Kieron Gillen
 • Artiest: Filipe Andrade
 • Banner: Battleworld
 • Domein: The Shield

Siege was in 2010 een Marvel-event waarin de Avengers terug samen werden gebracht toen Norman Osborn en zijn troepen Asgard aanvielen. Deze Secret Wars-versie heeft in feite niet veel daarmee te maken, tenzij in zeer brede lijnen. Het draait gewoon om het verdedigen van een fort. That’s it.

We hebben het al vaker gehad over de Game of Thrones-invloed op Secret Wars en nergens is dit duidelijker dan in deze reeks. The Shield is zoals The Wall uit Game of Thrones. De beschaafde gebieden worden hier verdedigd van de Deadlands vol Marvel-zombies, Ultron-robots, Venom-symbiotes en Pym-Phalanxen. In Siege volgen we de avonturen van de Night’s Watch, maar dan één bestaande uit Marvel-personages. Spilfiguur in dit alles is Abigail Brand – dewelke in het gewone Marvel-universum de directrice was van S.W.O.R.D. (S.H.I.E.L.D., maar dan in de ruimte).

Ondanks de weinig originele insteek, blijft het concept enorm intrigeren. Er wordt wat geschiedenis van The Shield uit de doeken gedaan en je geraakt echt benieuwd naar wat er allemaal leeft achter die muur. Toch verliest dit eerste deel wat punten vanwege de aartslelijke schetserige tekenstijl van Felipe Andrade. Zonde. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

ARMOR WARS #3

 • swarmor3Schrijver: James Robinson
 • Artiest: Marcio Takara
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Technopolis

In Technopolis komt het tot een treffen tussen Tony Stark en zijn broer Arno, terwijl het onderzoek van Marshal “Thor” Rhodes naar de dood van Spyder-Man hem naar de Kingpin voert. De issue knalt goed vooruit, maar het is niet zo meteen de meest interessante Secret Wars-setting. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

CAPTAIN MARVEL & THE CAROL CORPS #2

 • swcarol2Schrijvers: Kelly Sue DeConnick, Kelly Thompson
 • Artiest: David Lopez
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Hala Field

Op de luchtmachtbasis van Hala Field beginnen Carol Danvers en haar eskader steeds meer en meer te twijfelen aan de motieven van hun bazen en aan Doom zelf. Het in huis nemen van een nieuwe versie van James Rhodes helpt hun situatie echter niet… De reeks blijft leuk voor de fans van Captain Marvel, maar uiteindelijk is zij het enige interessante personage. We krijgen helemaal geen voeling met de rest van haar korps en dat is spijtig. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

INHUMANS: ATTILAN RISING #3

 • swattilan3Schrijver: Charles Soule
 • Artiest: John Timms
 • Banner: Battleworld
 • Domein: New Attilan (Manhattan)

Een all-out action issue met het eerste grote treffen tussen het verzet onder Black Bolt en de troepen van barones Medusa. En dat zowel op New Mars als in de Quiet Room-club. Leuk dat er eens een ganse issue aan vechten wordt besteed en deze nieuwe, praatgrage versie van Black Bolt mag er zijn. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

KORVAC SAGA #2

 • swkorvac2Schrijver: Dan Abnett
 • Artiest: Otto Schmidt
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Forest Hills, Holy Wood

De politieke spanningen tussen Michael Korvac (heerser van het domein Forest Hills) en Simon Williams/Wonder Man (heerser van het domein Holy Wood) blijven en in dit deel gebeurt er iets waardoor alles op ontploffen staat. Enkele Guardians en Avengers lijken het dan weer wat beter met elkaar te vinden. Blijft intrigeren, maar het is verre van het niveau van de klassieke Korvac Saga3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

PLANET HULK #3

 • swplanethulk3Schrijver: Sam Humphries
 • Artiest: Marc Laming
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Greenland

Steve Rogers, Doc Green en Devil Dinosaur trekken nog steeds door Greenland, een plek vol wilde Hulks. We krijgen hier Sea Hulks, Tribal Hulks en wat nog meer te zien. Wederom een leuke issue, maar het verhaal mag weleens naar een climax toebouwen. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SECRET WARS BATTLEWORLD #3 (van 4)

 • swbattleworld3Schrijvers: Ivan Brandon, Ryan Ferrier
 • Artiesten: Aaron Conley, Logan Faerber, Paul Pope
 • Banner: Battleworld
 • Domein: varieert

Wederom een collectie kortverhalen rond verschillende domeinen in Battleworld. In “A Thousand Cuts” zien we een hoop Wolverines op elkaar inhakken voor het amusement van Mojo en zijn kijkers, maar dan is er toch die ene vreedzame monnik-Wolverine… In “A Fistful of ‘Changas” trekken we naar het Wilde Westen met een versie van Deadpool, rijdend op een Lockjaw en in “World War Ant” vindt er een grootschalig (nu ja, grootschalig) gevecht plaats tussen mierenmannen Hank Pym, Eric O’Grady en Scott Lang.

Het Wolverine-verhaal trekt op niet veel, het Deadpool-verhaaltje is er enkel voor de fans en het Ant-Man-verhaal is een leuke gag, maar is slechts één pagina lang. Enkel voor de completisten, dus. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

WHERE MONSTERS DWELL #3 (van 5)

 • swmonsters3Schrijver: Garth Ennis
 • Artiest: Russell Braun
 • Banner: Warzones!
 • Domein: The Far East

Karl Kaufmann/Phantom Eagle en Clemmie bevinden zich in een stam vol Amazone/Jungle Girl-achtige krijgersvrouwen. Clemmie heeft het erg naar haar zin, voor Kaufmann – de enige man in het dorp – loopt het wat minder goed af dan je zou denken. Wederom een erg grappige en geslaagde issue van Ennis. 3.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

YEARS OF FUTURE PAST #3

 • swyofp3Schrijver: Marguerite Bennett
 • Artiest: Mike Norton
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Sentinel Territories

Dit derde deel start zeer sterk met een gevecht tussen Doom Sentinels en een gigantische Lockheed (dat schattige draakje van Kitty Pryde uit de X-Men-comics), alsook een heuse revelatie. Hierna begint het wat af te zwakken en dat komt voornamelijk door wat awkward dialogen tussen Christina en Cameron, de laatste generatie/hoop voor het mutantenras. Verwijzingen naar zaken als Wikipedia, Brave New World en zeker Harry Potter komen maar vreemd over in een reeks over een dystopische wereld waarin mutanten in concentratiekampen worden gestoken. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

SILVER SURFER #13

 • swsilversurfer13Schrijver: Dan Slott
 • Artiest: Michael Allred
 • Banner: Last Days
 • Domein: Oude Marvel-616-universum

Silver Surfer en zijn nieuwe partner Dawn Greenwood ontsnappen aan de vernietiging van de Aarde en komen terecht in een plaats buiten tijd en ruimte. Hier ontmoeten ze Glorian (die een nieuwe Mr. Miracle-achtige look verkrijgt) en de Shaper of Worlds. Als er iemand, buiten Doom, de realiteit terug kan opbouwen, is hij het misschien wel…

Slott en Allred weten nog steeds een vrij luchtige Silver Surfer-comic af te leveren, ondanks de zwaarwichtige thema’s (zoals het einde van het universum). Van alle Last Days-reeksen, lijkt deze zich tijdens de gebeurtenissen van de eigenlijke Secret Wars af te spelen, waardoor het lekker onvoorspelbaar wordt. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

Secret Wars bij Archonia.com

 

Lees hier onze reviews van de hoofdreeks:

SECRET WARS #1

SECRET WARS #2

SECRET WARS #3

SECRET WARS #4

Volgende week zijn we er weer met o.a. Star-Lord & Kitty Pryde, Old Man Logan, Future Imperfect, E is for Extinction en Punisher!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.