Random Article


START TO READ: Ant-Man

 


0
Posted 15/07/2015 by

Start2Read-Antman

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag nemen we enkele Pym Particles met ANT-MAN/GIANT-MAN en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten voor Marvel‘s krimpende/groeiende Avenger op een rij.

antman

 • Hank_pym_1Echte naam: Henry Jonathan “Hank” Pym
 • Aliassen: Ant-Man, Giant-Man, Goliath, Yellowjacket, The Wasp, “Scientist Supreme”
 • Eerste verschijning: Tales to Astonish #27 (1962) als Hank Pym, Tales to Astonish #35 (1962) als Ant-Man
 • Uitvalsbasis: New York City, Verenigde Staten
 • Beroep: Wetenschapper, biochemicus, uitvinder, A.I.-expert
 • Capaciteiten: Genie, Pym Particles laten hem toe van grootte te veranderen, speciale helm waarmee hij telepathisch met mieren kan communiceren, Bio-Stings
 • Teams: Avengers, West Coast Avengers, Mighty Avengers, Secret Avengers, Avengers A.I., Avengers Initiative, Avengers Academy, Defenders, Fantastic Four, FF
 • Belangrijkste relaties: Janet Van Dyne aka The Wasp (liefdesinteresse/partner/ex-vrouw), Tigra (liefdesinteresse/teamgenote), Jocasta (teamgenote), Scott Lang (opvolger/teamgenoot), Eric O’ Grady (tijdelijke opvolger), Tony Stark aka Iron Man (teamgenoot), The Vision (teamgenoot), Reed Richards aka Mr. Fantastic (collega), Rita DeMara aka Yellowjacket (opvolgster), Bill Foster aka Black Goliath/Giant-Man (labo-assistent/opvolger), Clint Barton aka Hawkeye/Goliath (teamgenoot/opvolger), Tom Foster aka Goliath (opvolger), Cassandra “Cassie” Lang aka Stature (teamgenote/opvolgster), Erik Josten aka Atlas (opvolger), Ultron (creatie/”zoon”)
 • Belangrijkste vijanden: Ultron, Dimitrios, Kang the Conqueror, Egghead, Masters of Evil, The Human Top/Whirlwind, Porcupine, Loki, Kree, Skrulls

De wetenschapper Henry “Hank” Pym is de ontdekker van “Pym Particles”, subatomische deeltjes waarmee hij zichzelf kan laten krimpen tot de grootte van een mier. In zijn vroegste avontuur geraakt hij gevangen in een mierenheuvel, waarna hij besluit om ook een cybernetische helm te bouwen waarmee hij met de beesten kan communiceren. Ondanks de gevaren die Pym Particles kunnen brengen, gebruikt Hank ze toch om de gekostumeerde superheld Ant-Man te worden. Al snel ontmoette Hank de rijke socialite en zijn latere vrouw Janet Van Dyne. Hij construeerde voor haar een kostuum en liet haar eveneens Pym Particles gebruiken. Samen vormden ze het superheldenduo Ant-Man en The Wasp en werden ze mede-oprichters van de Avengers. Hank zou meerdere incarnaties van het team vervoegen en blijven knutselen met Pym Particles. Naast Ant-Man bouwde hij zo de nieuwe superheldenidentiteit Giant-Man uit, waarin hij een pak groter werd. Ook zou hij later de Goliath, Yellowjacket en de Wasp zelf worden en regelmatig afwisselen.

antmanhankpym

Hank Pym is één van de meest menselijke superhelden uit het Marvel-universum. Zijn drang naar kennis bracht hem (en zijn teammaats) echter al vaak in de problemen. Hank dient steeds zijn Pym Particles-formule uit de verkeerde handen te houden. Ook is hij de schepper van het A.I.-programma Ultron, dat zou uitgroeien tot één van de grootste vijanden van de Avengers en de mensheid in het algemeen. Zijn relatie/huwelijk met The Wasp kende ook heel wat ups-and-downs. Veel is te wijten aan Hank’s occasionele mentale problemen en minderwaardigheidscomplexen tegenover zijn teammaats en collega-superhelden, waaronder mede-uitvinders Tony Stark/Iron Man en Reed Richards/Mr. Fantastic. Hierdoor creëerde Hank heel wat andere superheldenidentiteiten naast zijn Ant-Man-persona (bijvoorbeeld Giant-Man ter overcompensatie van zijn grootte) en het maakte hem niet bepaald geliefd bij het merendeel van de superheldengemeenschap. Toch heeft Hank Pym wel degelijk het hart van een held en heeft hij zichzelf al meermaals bewezen als één van de belangrijkste leden van de Avengers.

Bij de comicbookgeschiedenis van Ant-Man is het belangrijk om te weten dat hij één van Marvel’s belangrijkste legacy-superhelden is. Dit betekent dat de naam “Ant-Man” (alsook “Giant-Man”, “Goliath” en “The Wasp”) gedragen werd door verschillende opeenvolgende personages die elk op hun beurt de hoofdrol speelden in de reeksen. De belangrijkste Ant-Mannen zijn:

hankpymantman

Hank Pym. De oorspronkelijke Ant-Man die in 1962 debuteerde in Tales to Astonish en in deze anthologiereeks meerdere avonturen beleefde samen met The Wasp. Hij verkreeg vreemd nog geen eigen soloserie, maar speelde wel belangrijke hoofdrollen in de Marvel Feature, The Avengers, West Coast Avengers, Mighty Avengers, Avengers Academy, Avengers A.I.-series en in verschillende minireeksen en one-shots.

antmanscottlang

Scott Lang. De tweede Ant-Man en een ex-dief en technologie-expert die uiteindelijk de opvolger werd van Hank Pym. Ook hij speelde voornamelijk mee in de Avengers- en Iron Man-reeksen, alsook in Marvel Premiere, FF, Fantastic Four, The Defenders, Heroes for Hire en verkreeg in 2015 zijn eigen soloreeks: Ant-Man.

antmaneric

Eric O’ Grady. De derde Ant-Man, een laag gerankte S.H.I.E.L.D.-agent die het Ant-Man-pak stal en het voor zijn eigen doeleinden gebruikte alvorens een meer heroïsche toer op te gaan. Hij speelde de hoofdrol in The Irredeemable Ant-Man en zou later nog verschijnen in o.a. Avengers: The Initiative, Thunderbolts en Secret Avengers.

antmanscottlangHank Pym maakte in 1962 zijn debuut in de anthologiereeks Tales to Astonish, waarin hij solo-avonturen en/of avonturen samen met The Wasp beleefde. Samen met Janet speelde hij steeds een belangrijke rol in de verschillende Avengers-reeksen en minireeksen en grote Marvel-events. Voor Scott Lang geldt hetzelfde. Hij dook voor het eerst op als Ant-Man in Marvel Premiere, speelde een iets minder grote rol bij de Avengers, maar duikt regelmatiger op in de Fantastic Four- en FF-reeksen. Eric O’ Grady‘s Ant-Man-periode blijft beperkt tot de reeks The Irredeemable Ant-Man (2006-2007) en enkele Avengers/Thunderbolts spin-offs. Op enkele minireeksen en one-shots rond Pym, Lang en O’ Grady na, is het eigenlijke eerste volume van de Ant-Man-comic pas in 2015 van start gegaan, met Scott Lang in de hoofdrol. Buiten de comics dook vooral Hank Pym op als Ant-Man/Giant-Man in verschillende Marvel/Avengers-animatiefilms, animatiereeksen en videogames. Ant-Man (2015) is de twaalfde film in het Marvel Cinematic Universe en hierin speelt Scott Lang de hoofdrol, samen met een oudere Hank Pym. Scott Lang duikt hierna ook op als de nieuwe Ant-Man in Captain America: Civil War (2016). In de comics schittert Lang momenteel ook in het eerste volume van Ant-Man, dat van start ging onder Avengers NOW! en een nieuw Astonishing Ant-Man-volume zal krijgen onder All-New Marvel…

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Ant-Man-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils. Zowel Hank Pym, Scott Lang als Eric O’ Grady komen aan bod.

antmanepic

Buy1

THE MAN IN THE ANT-HILL (ANT-MAN/GIANT-MAN EPIC COLLECTION VOL.1)

 • Jaar: 1962-1964
 • Schrijvers: Stan Lee, Larry Lieber, Ernie Hart
 • Artiesten: Jack Kirby, Don Heck, Dick Ayers
 • Verzamelt: Ant-Man/Giant-Man & The Wasp-verhalen uit Tales to Astonish #27, 35-59

Het debuut van wetenschapper Hank Pym in “The Man in the Ant-Hill”, zijn eerste stappen als zowel Ant- als Giant-Man, eerste ontmoeting en avonturen met de Wasp en conflicten met o.a. de KGB, Egghead, de Scarlet Beetle en zelfs de Hulk. Dit is waar het allemaal begon in de Silver Age der Marvel Comics. Klassieke superheldenactie uit Tales to Astonish, getekend door o.a. Jack “King” Kirby. De verhalen en dialogen van Stan Lee zijn echter wel enorm gedateerd, dus pik deze enkel op wanneer je je hierover kan zetten. Er zitten hoe dan ook wel enkele pareltjes tussen.

 • In deze periode zijn Ant-Man en de Wasp ook de mede-oprichters van de Avengers. Hun eerste avonturen vind je in THE AVENGERS EPIC COLLECTION VOL.1: EARTH’S MIGHTIEST HEROES.

 

antmans1

Buy1

ANT-MAN: SEASON ONE

 • Jaar: 2012
 • Schrijver: Tom DeFalco
 • Artiest: Horacio Domingues
 • Formaat: Aparte graphic novel

Een moderne hervertelling van Hank Pym‘s oorsprongsverhaal, waarin hij als jonge wetenschapper/superheld en recente weduwnaar in conflict treedt met terroristen en de Egghead Corporation. Niet de beste moderne Ant-Man-oorsprong (daarvoor moet je bij de comic Avengers Origins: Ant-Man & The Wasp zijn) en het neemt wat vrijheden met het bronmateriaal, maar deze Season One valt wel enorm makkelijk op te pikken vermits absoluut geen enkele voorkennis nodig is. Ook wordt de Ant-Man-actie mooi en helemaal niet zo kleinschalig als je zou denken in beeld gebracht.

 • Zie ook AVENGERS: MYTHOS, met daarin Avengers Origins: Ant-Man & The Wasp en een hoop andere origin stories van Avengers-leden.

 

antmanmanyfaces

Buy1

AVENGERS: THE MANY FACES OF HENRY PYM

 • Jaar: 1962-2009
 • Schrijvers: Stan Lee, Roy Thomas, Steve Englehart, e.a.
 • Artiesten: Jack Kirby, John Buscema, Al Milgrom
 • Verzamelt: Tales to Astonish #27, 35, 49, The Avengers v1 #28, 59-60, West Coast Avengers v2 #21, Avengers Annual 2001, Secret Invasion: Requiem #1

Doorheen de jaren heeft Hank Pym zo ongeveer de meeste superheldenidentiteiten van eender welke grote Marvel-held gehad. Deze verzameling uit de Ant-Man-, maar vooral Avengers-reeksen, bundelt de comics waarin Pym steeds een nieuwe superheldenidentiteit aanneemt. Van zijn debuut als Ant-Man, naar zijn evolutie als Giant-Man, Yellowjacket, Goliath, plain ol’ Dr. Pym en zelfs de Wasp. Niet altijd zeer volledige verhalen, maar wel een mooie doorsnede van bijna 50 jaar Hank Pym-geschiedenis.

 • Voor de liefhebbers van Hank Pym- en Avengers-geschiedenis. Niet één, maar twee Hank Pyms spelen een grote rol in de Destiny War, gebundeld in AVENGERS FOREVER.

 

antmanscott

Buy1

ANT-MAN: SCOTT LANG

 • Jaar: 1979-1982
 • Schrijvers: David Michelinie, Tom DeFalco, Bob Layton, e.a.
 • Artiesten: John Byrne, Jerry Bingham, George Pérez, e.a.
 • Verzamelt: Marvel Premiere #47-48, Iron Man v1 #131-133, 151, The Avengers v1 #195-196, 223, Marvel Team-Up v1 #103, Marvel Two-In-One #87, materiaal van The Avengers  v1 #181 en Iron Man v1 #125

Deze bundeling draait volledig om Scott Lang, de tweede Ant-Man. Hij is een ex-dief en electronica-expert die tewerkgesteld wordt bij het bedrijf van Tony Stark/Iron Man en genoodzaakt het Ant-Man-pak van Hank Pym steelt om het leven van zijn dochtertje, Cassie, te redden. Hij beging wederom een misdaad, maar het was wel om de juiste redenen. Vandaar dat Pym Scott Lang aanstelde als zijn opvolger. Deze bundeling verzamelt niet alleen dat “To Steal an Ant-Man!”-verhaal en zijn conflict met Darren Cross waarop de film grotendeels gebaseerd werd, maar ook Lang’s vroege avonturen bij de Avengers. Denk maar aan die keer dat ie Tony Stark’s Iron Man-pak terug in gang moest krijgen, dat iconische shot waarop hij mee met één van Hawkeye‘s pijlen wordt afgevuurd en de team-up met de Wasp en Yellowjacket (én met Spider-Man) tegen de Taskmaster. Ideaal voer voor de lezers die na het kijken van de film alles willen weten over Scott Lang, Marvel’s tweede Ant-Man.

 • Scott Lang zou hierna in gastrollen te zien zijn in verschillende Marvel-reeksen, waaronder Iron Man, Fantastic Four, Alias (Aka Jessica Jones) en The Incredible Hulk. Hij zou de Avengers full-time vervoegen in de bundelingen AVENGERS: THE COMPLETE COLLECTION BY GEOFF JOHNS VOL.1-2, LIONHEART OF AVALON en ONCE AN INVADER alvorens schijnbaar het leven te laten in AVENGERS DISASSEMBLED.

 

antmantrialTHE TRIAL OF YELLOWJACKET

 • Jaar: 1981-1983
 • Schrijvers: Jim Shooter, David Michelinie, Roger Stern, e.a.
 • Artiesten: Alan Kupperberg, Bob Hall, Al Milgrom, e.a.
 • Verzamelt: The Avengers v1 #212-230

De controversiële verhaallijn die Hank Pym voor eeuwig blijft achtervolgen, gekend voor dat ene panel waarin hij zijn vrouw Janet slaat. Als Yellowjacket begint Pym zich steeds roekelozer en vreemder te gedragen. Uiteindelijk wordt hij door de Avengers op het matje geroepen, wil Janet van hem scheiden, krijgt hij een mentale breakdown en wordt hij op de koop toe gemanipuleerd door zijn voormalige aartsvijand Egghead. De Avengers-oprichter en oorspronkelijke Ant-Man wordt hier enorm door de mangel gehaald, maar het levert wel klassieke jaren 80 Marvel/Avengers-actie en intrige op.

 • Na deze verhaallijn hangt Hank Pym zijn Yellowjacket-pak aan de wilgen en neemt hij een pauze van de Avengers. Hij duikt niet lang hierna terug op bij de West Coast Avengers, eerst als adviseur, later als volwaardig lid van het team. Deze periode werd gebundeld in WEST COAST AVENGERS OMNIBUS VOL.1-2.

 

antmanogradyTHE IRREDEEMABLE ANT-MAN VOL.1: LOW-LIFE

 • Jaar: 2006-2007
 • Schrijver: Robert Kirkman
 • Artiest: Phil Hester
 • Verzamelt: The Irredeemable Ant-Man #1-6

Eric O’ Grady wordt de derde Ant-Man wanneer hij, als laag gerankte S.H.I.E.L.D.-agent, het nieuwe Ant-Man-prototype van Hank Pym weet te stelen tijdens een HYDRA-aanval. Deze versie van Ant-Man wordt voorgesteld als ‘s werelds minst geliefde superheld. O’Grady gebruikt de Ant-Man-technologie dan ook enkel en alleen maar voor zijn eigen doeleinden. Zo is het een enorm handig ding wanneer je vrouwen gaat stalken. Toch weet O’Grady doorheen de Irredeemable Ant-Man-reeks zich meer en meer als een echte held te gedragen. Hij komt in conflict met o.a. de corrupte S.H.I.E.L.D.-agent Mitch Carson, alsook Iron Man en de oorspronkelijke Ant-Man: Hank Pym. Een humoristische reeks rond een niet zo alledaagse superheld, geschreven door Robert “The Walking Dead” Kirkman.

 • Verhaal wordt afgesloten in THE IRREDEEMABLE ANT-MAN VOL.2: SMALL-MINDED. O’Grady is hierna te zien in AVENGERS: THE INITIATIVE, THUNDERBOLTS en SECRET AVENGERS.

 

antmanearthsmightiestMIGHTY AVENGERS: EARTH’S MIGHTIEST

 • Jaar: 2009
 • Schrijver: Dan Slott
 • Artiesten: Koi Pham, Stephen Segovia, Rafa Sandoval
 • Verzamelt: The Mighty Avengers v1 #21-26, delen van Secret Invasion: Requiem #1

Het zit Hank Pym niet mee. Niet alleen werd hij gedurende een lange tijd vervangen door een Skrull, zijn ex-vrouw de Wasp liet schijnbaar het leven tijdens een grote Skrull-invasie (ze keerde uiteindelijk wel terug tot het rijk der levenden). In deze periode zien we Hank aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven beginnen. Hij neemt de identiteit van zijn ex-vrouw de Wasp aan en wordt de leider van een nieuwe groep Mighty Avengers, met o.a. Quicksilver, Jocasta, Hercules en Stature (Scott Lang’s dochter). Als Dr. Strange de Sorcerer Supreme is, dan mag Hank zich hier Marvel’s Scientist Supreme noemen. In een vrij donkere periode in de Marvel-geschiedenis, bieden Hank en zijn team een straaltje hoop met één van de meer traditionele en fun Avengers-reeksen. Ideaal voer voor de fans van Hank Pym.

 • Verhaal gaat verder in MIGHTY AVENGERS: THE UNSPOKEN en SIEGE. Hierna richt Pym de Avengers Academy op, waar jonge mensen met superkrachten worden getraind tot de volgende generatie Avengers, en wordt hij opnieuw Giant-Man. De reeks werd volledig verzameld in AVENGERS ACADEMY VOL.1-4. Hank en Janet worden eindelijk herenigd in AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.5.

 

antmanwaspANT-MAN & WASP: SMALL WORLD

 • Jaar: 2011
 • Schrijver/Artiest: Tim Seeley
 • Verzamelt: Ant-Man & Wasp #1-3

Een leuke, korte miniserie rond Hank Pym (hier de Wasp) en Eric O’ Grady als Ant-Man. Ze dienen samen te werken om Pym’s door A.I.M. gestolen technologie terug te krijgen, maar de twee helden kunnen niet meer van elkaar verschillen. En dan is er nog de olifant in de kamer: O’Grady heeft ooit zelf het Ant-Man-pak van Pym gestolen… Net zoals in de Ant-Man-film, draait het hier om een kraak die gepleegd moet worden. De serie moet het vooral hebben van de verschillen tussen Pym en O’Grady, maar levert een klein, fijn avontuur op rond de twee krimpende Avengers met eveneens een belangrijke rol voor de (ziel van) Bill Foster/Goliath, Pym’s voormalige labo-assistent.

 • Hank Pym (als Giant-Man) en Eric O’ Grady (als Ant-Man) zijn gedurende een tijdje ook samen black-ops Secret Avengers in SECRET AVENGERS BY RICK REMENDER VOL.1-3.

 

antmanff

Buy1

FF VOL.1: FANTASTIC FAUX (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Matt Fraction
 • Artiest: Mike Allred
 • Verzamelt: FF v2 #4-8

Wanneer de Fantastic Four op een familievakantie gaan doorheen tijd en ruimte, stelt Reed Richards Scott Lang/Ant-Man, een goeie vriend van Marvel’s eerste familie, aan om een oogje in het zeil te houden. Samen met She-Hulk, Miss Thing en Medusa vormt Ant-Man een interim-FF. Lang is echter niet meer dezelfde man van vroeger nadat zijn dochter Cassie – inmiddels de Young Avenger Stature – sneuvelde in de strijd. We krijgen hier een heel andere kant te zien van Scott Lang, maar zijn capaciteiten als leider zijn zonder twijfel aanwezig. Bizar, maar wel zeer fun.

 • Verhaal wordt rechtstreekse voorafgegaan door AVENGERS: THE CHILDREN’S CRUSADE, waarin Scott Lang terugkeert, maar zijn dochter Cassie het leven laat, en FANTASTIC FOUR VOL.1: NEW DEPARTURE, NEW ARRIVALS. Hierna wordt het vervolgd en afgesloten in FF VOL.2: FAMILY FREAKOUT. Cassie keert uiteindelijk terug tot het rijk der levenden in AXIS.

 

antmanAvengersAIHumanAfterAllAVENGERS A.I. VOLUME 1: HUMAN AFTER ALL (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2013-2014
 • Schrijver: Sam Humphries
 • Artiest: Andre Lima Araujo
 • Verzamelt: Avengers A.I. #1-6

Hank Pym richt samen met S.H.I.E.L.D.-agente Monica Chang een nieuw team Avengers op, wanneer het virus dat hij gebruikte om Ultron de vorige keer te stoppen zelf is geëvolueerd tot Dimitrios, een ander dodelijk A.I.-programma. Aan Pym om samen met o.a. Vision, Victor Mancha en zelfs een Doombot om Dimitrios tegen te houden. Een vrij korte Avengers-reeks, waarin wederom Pym’s leiderskwaliteiten naar voren komen.

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door AGE OF ULTRON, waarin Pym’s creatie in de toekomst eindelijk de wereld overneemt en Wolverine en Invisible Woman Terminator-gewijs naar het verleden reizen om Pym te doden vooraleer hij Ultron maakt. Avengers A.I. wordt vervolgd en afgesloten in AVENGERS A.I. VOL.2: 12,000 A.D.

starttoread-waarinpikken

“OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor Ant-Man is dat momenteel vrij gemakkelijk. Het Marvel-universum wordt namelijk van een grootschalige relaunch voorzien in oktober 2015 en alle reeksen, waaronder Ant-Man, krijgen een nieuwe nummer #1. Ant-Man kreeg overigens hiervoor onder het Avengers NOW!-initiatief (2014-2015) al een frisse start:

antman2ndchance

Buy1

ANT-MAN VOLUME 1: SECOND-CHANCE MAN (AVENGERS NOW!)

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Nick Spencer
 • Artiest: Ramon Rosanas
 • Verzamelt: Ant-Man (v1) #1-5

Scott Lang volgt zijn ex-vrouw en vooral zijn tienerdochter Cassie naar Miami, waar hij een nieuw bestaan probeert op te bouwen en zijn skills als ex-dief probeert te gebruiken om een securitybedrijf op te starten. We zien Scott hier als een lovable screw-up, een man die nooit ‘s werelds beste superheld of vader zal zijn, maar alles zou doen voor zijn dochter. Klassieke villains als Taskmaster en Darren Cross zorgen ervoor dat dit enorm humoristische verhaal (maar mét een hart) leest als een soort late sequel tot “To Steal an Ant-Man!” uit 1979. Het is speciaal gemaakt voor de fans die net de film gezien hebben en meer willen weten over Scott Lang. Veruit het meest ideale instappunt in deze lijst.

 • Deze Ant-Man-reeks stopt al na de eerste vijf delen, maar Scott Lang is hierna samen met Hank Pym te zien in de Ant-Man Annual en in de one-shot Ant-Man: Last Days. Daarna zullen de avonturen van Scott Lang verder gaan in een nieuwe reeks: ASTONISHING ANT-MAN.
 

Buy1

AVENGERS: RAGE OF ULTRON

 • Jaar: 2015
 • Schrijver: Rick Remender
 • Artiest: Daniel Acuna
 • Formaat: Aparte graphic novel

Een op zichzelf staande graphic novel waarin een zoveelste conflict plaatsvindt tussen Ultron, de moordzuchtige A.I. gecreëerd door Hank Pym, en de Avengers. Deze keer bouwt Ultron de maan Titan, de geboorteplek van Thanos, om tot zijn persoonlijke mechanische planeet. Het verhaal staat goed op zich en kent zeer grote gevolgen voor Ultron en zijn schepper: Hank Pym. Het is niet zozeer een Ant-Man-verhaal, maar wel dé plek om te starten wil je mee zijn met de nieuwe status quo van Hank Pym in het All-New Marvel-universum.

 

marvelantmanASTONISHING ANT-MAN VOLUME 1: EVERYBODY LOVES TEAM-UPS (ALL-NEW MARVEL)

 • Jaar: 2015-2016
 • Schrijver: Nick Spencer
 • Artiest: Ramon Rosanas
 • Verzamelt: Astonishing Ant-Man #1-4, Annual #1, Last Days #1

Het vervolg op de vorige Ant-Man-reeks rond Scott Lang, van dezelfde makers. Vanaf oktober komt het eerste deel uit van Astonishing Ant-Man onder All-New Marvel. Hierin dient Scott Lang zijn criminele verleden op te rakelen wanneer hij een bende superschurken gaat infiltreren. Kan hij op het juiste pad blijven? We zullen het te weten komen vanaf oktober…

starttoread-leesvolgorde

Open de box om de complete leesvolgorde van de Ant-Man/Giant-Man-verhalen in soft- of hardcover te ontdekken, handig opgedeeld in volumes, periodes (en personages).

Ant-Man HC/TPB Reading Order

HANK PYM

hankpymantman

Hank Pym ontdekte de Pym Particles en krimpte voor het eerst in Tales to Astonish #27 (1962). Vanaf Tales to Astonish #35 verscheen hij opnieuw als de superheld Ant-Man en zo zijn verdere avonturen beleven, de Wasp ontmoeten en Giant-Man worden. Ant-Man/Giant-Man en de Wasp bleven avonturen in Tales to Astonish beleven tot deel #69 (1965). Deze vroege periode werd volledig gebundeld in ESSENTIAL ANT-MAN-bundelingen (zwart-wit), MARVEL MASTERWORKS: ANT-MAN-bundelingen (in kleur) en binnenkort ook in EPIC COLLECTIONS (in kleur).

 • MARVEL MASTERWORKS: ANT-MAN/GIANT-MAN VOL.1 (#27, 35-52)
 • MARVEL MASTERWORKS: ANT-MAN/GIANT-MAN VOL.2 (#53-69)

Epic Collections uit deze periode zijn ANT-MAN EPIC COLLECTION VOL.1: THE MAN IN THE ANT-HILL (#27, 35-59). De oorsprongsverhalen van Hank Pym en Janet Van Dyne werden opnieuw verteld in Avengers Origins: Ant-Man & The Wasp (gebundeld in AVENGERS: MYTHOS) en ANT-MAN: SEASON ONE.

Hank en Janet richten mee de Avengers op en worden hoofdpersonages in The Avengers (volume 1), dat 402 delen, meerdere annuals, specials en miniseries zou lopen van 1963 tot 1996. Hier verkrijgt Hank Pym meerdere superheldenidentiteiten en creëert hij Ultron, één van de grootste vijanden van het team. Ook deze reeks werd verzameld in meerdere MARVEL MASTERWORKS, MARVEL ESSENTIALS en EPIC COLLECTIONS. Enkele belangrijke bundelingen/verhalen voor Hank Pym zijn:

 • AVENGERS: THE MANY FACES OF HANK PYM
 • AVENGERS: THE KREE-SKRULL WAR
 • AVENGERS: ULTRON UNLEASHED
 • AVENGERS: THE BRIDE OF ULTRON
 • AVENGERS: THE TRIAL OF YELLOWJACKET

Na zijn periode als Yellowjacket en zijn scheiding van de Wasp, vervoegde Hank Pym als adviseur en wetenschapper de West Coast Avengers. Deze reeks liep 102 delen van 1985 tot 1994 en werd bijna volledig verzameld in WEST COAST AVENGERS OMNIBUS VOL.1-2, AVENGERS WEST COAST VISIONARIES: JOHN BYRNE VOL.1-2, AVENGERS WEST COAST: ALONG CAME A SPIDER-WOMAN, AVENGERS WEST COAST: ULTRON UNBOUND en AVENGERS: GALACTIC STORM VOL.1-2.

Pym vervoegde midden jaren 90 terug de reguliere Avengers in AVENGERS: THE CROSSING en offerde zich mee met hen op in de grote ONSLAUGHT cross-over. Hierna werd hij mee herboren in een parallel universum in AVENGERS: HEROES REBORN en keerde hij terug tot het gewone Marvel-universum in HEROES REBORN: THE RETURN.

Als Giant-Man speelde Pym een grote rol in het derde volume van The Avengers, dat liep van 1998 tot 2004 en volledig verzameld werd in AVENGERS ASSEMBLE VOL.1-5. Hij en de Wasp speelden grote rollen in de kosmische reeksen AVENGERS FOREVER en BEYOND.

Toen de Avengers uit elkaar vielen in AVENGERS DISASSEMBLED en de Wasp zwaar gewond raakte, namen Hank en Janet wederom een pauze. Rond deze tijd werd Hank Pym vervangen door een Skrull-bedrieger. Deze speelde mee in o.a. CIVIL WAR, AVENGERS: THE INITIATIVE VOL.1-3 en MIGHTY AVENGERS VOL.1: THE ULTRON INITIATIVE en VOL.2: VENOM BOMB. De echte Pym keerde terug in SECRET INVASION, waar de Wasp schijnbaar het leven liet.

Om zijn overleden ex-vrouw te eren, werd Pym de nieuwe Wasp en de leider van een nieuw team Mighty Avengers. Deze periode werd volledig gebundeld in MIGHTY AVENGERS: EARTH’S MIGHTIEST, THE UNSPOKEN en SIEGE en de miniserie ANT-MAN & THE WASP: SMALL WORLD.

Hank Pym werd tijdens de Heroic Age in 2010 de nieuwe hoofdmeester van Avengers Academy en trainde mee de volgende generatie superhelden in AVENGERS ACADEMY VOL.1-4, alsook de AVENGERS ACADEMY: FEAR ITSELF, ARCADE – DEATH GAME en AVENGERS VS X-MEN-bundelingen. De Wasp bleek nog in leven te zijn en zij en Hank werden herenigd in AVENGERS BY BRIAN MICHAEL BENDIS VOL.5.

Hank Pym speelt een enorm belangrijke rol in het event AGE OF ULTRON, dat wordt opgevolgd door de reeks AVENGERS A.I., gebundeld in VOL. 1: HUMAN AFTER ALL en VOL.2: 12,000 A.D. Hierna doet hij mee in AVENGERS: TIME RUNS OUT VOL. 1-4, de rechtstreekse inleiding tot SECRET WARS.

Uiteindelijk laat hij schijnbaar het leven in één laatste confrontatie met Ultron in AVENGERS: RAGE OF ULTRON en duidt hij Scott Lang aan als zijn opvolger als Ant-Man, alsook een nieuwe Giant-Man aan in Ant-Man Annual #1 (2015).

SCOTT LANG

antmanscottlang

Scott Lang verscheen voor het eerst in Avengers #181 (1979) en werd de tweede Ant-Man in Marvel Premiere #47. Hij heeft in zijn eerste jaren nooit een eigen reeks gehad en verscheen voornamelijk in gastrollen – waarvan er wel een hoop gebundeld werden.

 • ANT-MAN: SCOTT LANG

In deze periode was Scott ook te zien in IRON MAN: ARMOR WARS en AVENGERS: UNDER SIEGE. In de jaren 90 werd Lang tijdelijk de wetenschappelijke adviseur van de Fantastic Four in de periode dat Reed Richards vermist was. Ook maakte hij deel uit van tijdelijke interim-Fantastic Fours in o.a. FANTASTIC FOUR: NOBODY GETS OUT ALIVE, FANTASTIC FOUR: STRANGE DAYS, FANTASTIC FOUR: INTO THE BREACH en had hij een gastrol in THE INCREDIBLE HULK: PAST PERFECT

Scott Lang vervoegde de Avengers in 2003 en heeft een korte relatie met Jessica Jones. Deze periode werd volledig gebundeld en Scott Lang laat schijnbaar het leven tijdens Avengers Disassembled. Zijn tienerdochter Cassie vervoegt de Young Avengers als Stature. Alles werd verzameld in AKA JESSICA JONES (ALIAS) VOL.1-2, AVENGERS: THE COMPLETE COLLECTION BY GEOFF JOHNS VOL.1 (incl. WORLD TRUST), AVENGERS: THE COMPLETE COLLECTION BY GEOFF JOHNS VOL.2 (incl. RED ZONE en THE SEARCH FOR SHE-HULK), AVENGERS: LIONHEART OF AVALON, AVENGERS: ONCE AN INVADER… en AVENGERS DISASSEMBLED.

Scott Lang keert terug tot het rijk der levenden en vervoegt zowel de Defenders als de FF in AVENGERS: THE CHILDREN’S CRUSADE, THE DEFENDERS BY MATT FRACTION VOL.2, FANTASTIC FOUR VOL.1: NEW DEPARTURE, NEW ARRIVALS, FF VOL.1: FANTASTIC FAUX, FF VOL.2: FAMILY FREAKOUT.

Tijdens AXIS keert ook Scott’s dochter Cassie terug tot het rijk der levenden, ze worden herenigd in AVENGERS WORLD VOL.3: NEXT WORLD. Hierna krijgt hij in 2015 eindelijk een soloreeks als Ant-Man.

 • ANT-MAN VOL.1: SECOND-CHANCE MAN (#1-5)

Lang verschijnt verder in Ant-Man Annual #1 en Ant-Man: Last Days. Na Secret Wars keert hij terug in THE ASTONISHING ANT-MAN onder All-New Marvel.

ERIC O’ GRADY

antmaneric

Eric O’ Grady verscheen voor het eerst in The Irredeemable Ant-Man #1 (2006) en werd de derde Ant-Man.

 • THE IRREDEEMABLE ANT-MAN VOL.1: LOW-LIFE
 • THE IRREDEEMABLE ANT-MAN VOL.2: SMALL-MINDED

Na zijn eigen serie speelde hij mee in enkele miniseries, Avengers- en Thunderbolts-reeksen, gebundeld in AVENGERS THE INITIATIVE VOL.2: KILLED IN ACTION, AVENGERS THE INITIATIVE VOL.3: SECRET INVASION, AVENGERS THE INITIATIVE VOL.4: DISASSEMBLED, THUNDERBOLTS: BURNING DOWN THE  HOUSE, DARK REIGN: DEADPOOL/THUNDERBOLTS, THUNDERBOLTS: WIDOWMAKER, SIEGE: THUNDERBOLTS en THUNDERBOLTS: CAGE.

O’Grady en Pym werken samen in de minireeks ANT-MAN & WASP: SMALL WORLDS. Steve Rogers ziet wat meer in O’Grady en laat hem zijn black-ops Secret Avengers vervoegen in SECRET AVENGERS VOL.1: MISSION TO MARS, VOL.2: EYES OF THE DRAGON, FEAR ITSELF: SECRET AVENGERS, SECRET AVENGERS BY RICK REMENDER VOL.1-3.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.