Random Article


Review: Strange Fruit #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De comic doet grafisch gezien denken aan een schilderij van Norman Rockwell.

Op zijn slechtst


Niet origineel en vooral erg prekerig.


Mark Waid en J.G Jones maken een verhaal waarin ze een zwarte Superman neerzetten in het zuiden van de VS, tijdens de grote overstromingen van 1927. Strange Fruit wordt echter te prekerig en kan de hype niet waarmaken…

0
Posted 13/07/2015 by

 
Full Article
 
 

Them white folks really ain’t gonna like that.

Mark Waid (Kingdom Come, Daredevil) heeft een drukke week. We reviewden eerder al zijn nieuwe Archie #1 en daar kunnen we nu Strange Fruit #1 bij optellen. Deze comic maakt hij samen met J.G. Jones (Wanted, Final Crisis) onder het label van BOOM! Studios. Een uitgeverij waar Waid in een niet zo ver verleden nog even Editor-in-Chief voor speelde.

strangefruit1Het verhaal is heel simpel. Het jaar is 1927 en de plek is het stadje Chatterlee in de staat Mississippi. Het gebied wordt al weken geteisterd door venijnige stortregens en op diverse plekken zijn de dijken doorgebroken. Enkele bewoners van Chatterlee zijn er alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat hun stadje niet wordt weggespoeld. Daarvoor moet wel iedereen een steentje bijdragen en dus ook de Afro-Amerikanen die er volgens de blanke bewoners met hun pet naar gooien.

Voor degene die de subtiele hints hebben gemist. Dit verhaal speelt in het zuiden van de VS in de jaren 1920 en dan mag je het onderhuidse racisme niet vergeten…

Er wordt een groepje werklui bijeengedreven waarbij veel Afro-Amerikanen zich laten overhalen door de noodzaak van de situatie in combinatie met de boze blanke mannen die natuurlijk niet te beroerd zijn om hun argumenten kracht bij te zetten met gepast geweld. Wie daaraan twijfelt wordt door de makers getrakteerd op een specifieke scène waarin een boer genaamd Andy een zwarte man in de groep spot die toevallig verdacht wordt van diefstal. Hij gaat ervandoor waardoor Andy en zijn vrienden ineens de mogelijke dijkdoorbraak vergeten en naar huis rennen om hun Ku Klux Klan-plunjes bijeen te rapen (je verwacht het niet). Natuurlijk schuilt de ‘dief’ in het huis van de senator die natuurlijk als de enige goede blanke van het stadje wordt afgeschilderd. In al deze chaos stort er een ruimtetuigje neer waarmee de clou van deze miniserie het verhaal binnen wankelt. Een zwarte Superman. De rest laat zich raden…

Tja, komt het doordat J.G. Jones meeschrijft aan het script of had Waid gewoon een off-day? Het verhaal van deze comic is simpelweg slecht opgezet. Wat een clichés allemaal. Wat een slecht schrijfwerk. Hoe geloofwaardig is het dat mensen in het midden van een epische storm even achter een dief aan gaan jagen? Waarom wordt hij niet gecorrigeerd door de andere blanken die hem een figuurlijke tik tegen zijn schedel geven en hem inpeperen dat men echt geen tijd heeft voor dit soort fratsen? En dan de laatste plaat… Oei! Deze comic wil zo graag aan de goede kant van de geschiedenis staan dat het pijnlijk wordt…

Het tekenwerk van Jones ziet er overigens prachtig uit en vergoedt dan ook veel. Je waant je soms in een schilderij van Norman Rockwell. Jammer eigenlijk. Dit verhaal had geweldig kunnen zijn maar slaat al dood in de eerste akte. Neen, Strange Fruit maakt de hype niet waar.

Strange Fruit 1 bij Archonia.com

Strange Fruit 001-1Strange Fruit 001-2

Strange Fruit 001-3Strange Fruit 001-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.