Random Article


Review: Archie #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Personages: , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een geloofwaardige high school comedy op papier

Op zijn slechtst


Helaas weet het de clichés niet te vermijden


Mark Waid en Fiona Staples nemen Amerika’s tienerheld Archie onder handen in de hedendaagse reboot van de Amerikaanse stripklassieker…

0
Posted 09/07/2015 by

 
Full Article
 
 

What was this “lipstick incident”?

We schreven al eens eerder over Archie Andrews en zijn groepje vrienden uit het stadje Riverdale. Het is Amerika’s evenknie van Suske en Wiske. Comics voor kinderen tot een jaar of vijftien, maar tegelijkertijd ook een huishoudnaam dewelke sinds zijn debuut in de jaren 1940 ook stiekem door volwassenen wordt gelezen. Onschuldig vermaak voor alle leeftijden.

Uitgeverij Archie Comics vindt het wel aardig om een nieuwe Archie-serie op te starten welke meteen kan dienen als instappunt. Wat Marvel en DC doen met hun reboots kunnen zij natuurlijk ook. Niemand minder dan Mark Waid (Empire, Daredevil) en Fiona Staples (Saga) tekenden voor deze nieuwe Archie #1.

We maken op de eerste pagina al meteen kennis met de tiener Archie Andrews. Hij leidt ons rond door zijn leven en laat ons kennismaken met zijn vrienden en familie. Maar het is natuurlijk boeiender dan dat. Het verhaal dat door deze comic loopt is een roddel over een “lipstickincident”. De reden waarom Betty Cooper het heeft uitgemaakt met onze roodharige held. Een beetje comicbookliefhebber begrijpt dat dit een verwijzing is naar de liefdesdriehoek tussen Betty, Archie en Veronica.

Het tekenwerk van Fiona Staples werkt prima. De lichaamstaal van de personages is het eerste dat opvalt. De tieners ogen springerig, de ouderen zijn wat stijver. Wanneer je bekend bent met haar werk in Saga dan zie je ook wat anders. Ze tekent hier zowaar haar decors. Het oogt beter dan de geschilderde achtergronden in Saga, ook al zitten deze grafisch knapper in elkaar.

Tijdens het lezen gaat deze comic onder je huid zitten. Waid en Staples zijn erin geslaagd om een high school comedy op papier te maken. Wanneer je van het genre houdt dan zul je smullen van deze comic. Je kunt bomen over het idee of je dit soort comics wel moet willen maken omdat ze verder niets toevoegen aan een genre dat men op tv al tot bloedens toe heeft uitgemelkt. Maar het staat buiten kijf dat dit vakwerk is…

Archie #1 bij Archonia.com

Archie  001 1Archie  001 2

Archie  001 3Archie  001 1 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.