Random Article


Standaard Uitgeverij verwerft de Nederlandstalige rechten op Marvel Comics

 

18
Posted 19/06/2015 by

In 2007 eindigde een tijdperk toen Juniorpress na een kleine dertig jaar de rechten voor het uitbrengen van Nederlandstalige Marvel-comics verloor aan Z-Press. Juniorpress was voor veel Vlaamse en Nederlandse lezers een eerste opstapje in de wondere wereld van de superheldencomics. Trouwe lezers zullen zich nog wel onze Juniorpress-specials herinneren waarin de geschiedenis van deze uitgeverij uitgebreid aan bod kwam.

Helaas slaagde Z-Press en haar opvolger Nona-Arte er om diverse redenen niet in om het publiceren van Marvel-comics in het Nederlandse taalgebied rendabel te krijgen. Daardoor zit de liefhebber van deze comics sinds 2012 zonder leesvoer. Maar daar is een einde aan gekomen.

Op vrijdag 19 juni maakte Standaard Uitgeverij bekend dat ze de rechten hebben verworven om Marvel-comics in het Nederlands uit te geven.  Standaard ziet de wijze waarop Marvel haar stripuniversum als een kruisbestuiving gebruikt om haar strip- en filmuniversum te voeden als inspiratie voor de toekomst. En ja, met dit in het achterhoofd begrijp je als lezer ineens de initiatieven voor de Suske en Wiske spin-offs J-Rom en Amoras een stuk beter.

De eerste Marvel-uitgaven van Standaard liggen op 7 oktober in de winkel en zullen inpikken vanaf Marvel NOW! Iron Man, All-New X-Men, Uncanny Avengers en Superior Spider-Man bijten de spits af, gevolgd door Thor, Guardians of the Galaxy, Captain America en Wolverine op 4 november. De comics worden tweemaandelijks uitgegeven en verschijnen op het oorspronkelijke Amerikaanse formaat, maar zullen iets lijviger zijn: drie issues worden gebundeld en aangevuld met extra beeldmateriaal, 72 pagina’s dus voor €6,99.

Standaard Uitgeverij is de grootste stripuitgever van het Nederlandse taalgebied. Als er een partij is die de financieën en de marketingcapaciteiten heeft om een nieuw publiek voor de comic aan te boren dan zijn zij het. De overgebleven vraag is wie de vertalers zullen zijn? Kiest Standaard voor een schone lei of worden Olav Beemer en Peter de Bruin ingevlogen om hun kunsten weer te vertonen?

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


18 Comments


 1. avatar
   
  Mirko di Wallenberg

  Da’s heel goed nieuws maar wel met nieuwe vertalers!!!
  • avatar
    
   Richard Boomvavavoom Boom

   waarom niet? PDB en OH zijn een beetje de go-to guys voor Superhelden. Zou gek zijn als ze NIET meededen! En als ze het nu SLECHT deden, dan zou ik het begrijpen maar hun vertalingen zijn gewoon keigoed!
 2. avatar
   

  Peter de Bruin is één van de vertalers. Ik bovenstaand stuk hebben jullie de Marvel/Humo uitgaven over het hoofd gezien.
 3. avatar
   

  Humo uitgave vergeten….en dat voor een belgische site ;)
 4. avatar
   
  Jean Dewilde

  Top initiatief! Maar kunnen ze een keer geen nieuwe vertalers inhuren? Er zullen in Nederland en België toch wel andere mensen rondlopen die dit kunnen en willen vertalen, dan constant maar Peter de Bruin of Olav Beemer.
 5. avatar
   

  Humo uitgaven waren imho nie echt voor het grote publiek en meer als promotie.
  Het was wel hoe het moest voor de nederlandse markt, kwa formaat en bundeling.
  Dus het was niet echt vergeten maar je kan moeilijk een promotie zien als een volwaardige uitgeverij :D
  • avatar
    
   de baard van alan moore

   Ik heb het om die reden bewust weggelaten. Maar we (h)erkennen ze wel.

   Sowieso bedankt voor het meelezen en de aanvullingen Johan en Alex.
 6. avatar
   
  Jean

  Er is niets mis met die twee vertalers. Maar anno 2015, zou ik graag andere namen willen zien. Het lijkt net alsof ze de monopolie op Nederlandstalige comic gebied hebben. Andere namen aub die het stokje van hun kan overnemen. Nogmaals, niets mis met de toekomstige uitgaves en ik kijk er al naar uit. :)
  • avatar
    
   Richard Boomvavavoom Boom

   er zijn toch veel meer vertalers die comics vertalen?

   Ik denk dat het enkel opvalt omdat Peter en Olav nog STEEDS bezig zijn met hun goede werk.

   Maar er zijn er echt veel meer, die voor RW of DDB en nu dus Standaard zaken vertalen!
 7. avatar
   

  Is het monopolie of schaarste aan vertalers die zich aan dit medium wagen? Maar oplettende lezers van het RW materiaal zullen gezien hebben dat er nog drie andere vertalers daar werken en momenteel heeft een vierde een lijvig werkje genaamd Watchmen afgerond.
 8. avatar
   
  zotterob

  Geweldig nieuws ! Ma geef mij toch ma liever het origineel. Kome die nederlandstalige strips dan ook op jieeha of hoe noemde die site van hun waar ge u strips digitaal kunt lezen
 9. avatar
   
  daan12

  zullen ze ook IDW gaan doen
  • avatar
    

   Technisch gezien zou dat al raar zijn. IDW heeft licentie voor klassieke Disney animatie figuren. Iets wat Marvel weer niet heeft… maar wel de nieuwe figuren die uit recente films en tv-series komen.

   Marvel heeft overigens per definitie moeite met andere uitgeverijen onder 1 vlag dus dat zal niet gebeuren.
 10. avatar
   
  daan12

  eigenlijk waarom sansoma het niet die hebben toch hele goede banden met disney enzo.
 11. avatar
   
  Waldojeffers

  Ik vind toch wel dat ze op zich een paar vreemde keuzes maken om mee te beginnen. Superior Spider-Man? “Jullie kennen allemaal Peter Parker van de film? Wel, daar gaat dit helemaal niet over want op onverklaarbare wijze (want het hele verhaal ervoor staat niet in deze comic) zit er nu een villain in zijn lichaam.” Euhm… zeer toegankelijk!
  Beetje hetzelfde verhaal bij Uncanny Avengers. Logisch dat er een Avengers-comic bij moet zitten, en het kan uiteraard niet Hickman’s Avengers zijn (dat zou nog erger zijn) maar ook Uncanny Avengers is zo hard beïnvloed door enerzijds AvX en anderzijds Uncanny X-Force. Dat is alweer hetzelfde als een reeks gaan kijken en zo ergens instappen bij aflevering 6… Waren er dan voor zowel Spider-Man als Avengers echt geen betere keuzes?

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.