Random Article


Review: Airboy #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Dit is niet de reboot die je zou verwachten.

Op zijn slechtst


Voor sommige mensen is het misschien teveel 'intern geneuzel'.


Twee stripmakers zijn op zoek naar inspiratie voor de zoveelste reboot van een held uit de Golden Age in Airboy, de nieuwe van James Robinson en Greg Hinkle bij Image Comics…

1
Posted 07/06/2015 by

 
Full Article
 
 

I fucking hate Airboy.

Airboy is een van de figuren uit het Amerikaanse publieke domein waar we maar niet vanaf geraken. Airboy ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog en was een patriot in hart en nieren die uiteraard de strijd aanbond tegen de nazi’s. De held verdween in de vergetelheid nadat WO II voorbij was, maar sporadisch wordt ie door uitgeverijen opgeduikeld.

Image Comics huurt de diensten van James Robinson (Starman, Earth 2, Fantastic Four) in om een reboot te schrijven van Airboy. De uitgever gaat hem hier zelfs voor betalen. Robinson heeft hier totaal geen zin in omdat hij van zijn Golden Age-stigma wil af geraken (de schrijver staat er immers voor bekend om klassieke DC- en Marvel-personages uit de jaren 40 nieuw leven in te blazen). Maar ja, dat geld hé…

Airboy 001-1

Robinson wordt gekoppeld aan de tekenaar Greg Hinkle . Samen gaan de twee op zoek naar inspiratie in de kroegen en stripclubs van San Francisco. Hier vloeien realiteit en fictie in elkaar over en is het aan de lezer om uit te maken wat onder welk kopje valt. Hinkle en Robinson gaan zich te buiten aan drank, drugs en grote vrouwen. Ondertussen stort Robinson zijn ziel uit bij de lezers en maakt hij deze deelgenoot van zijn twijfels en grieven. Zulke openhartigheid is heel onprettig om te lezen omdat het herkenbaar is, maar je kan niet wegkijken.

Hinkle is overigens de grote onbekende van deze eerste issue. Maar zijn werk mag er zijn. Het is licht karikaturaal waardoor de lezer zich gemakkelijk inleeft, maar er toch voldoende afstand is waardoor de fantasierijke stukken nog steeds geloofwaardig blijven.

Na Minimum Wage heeft Image nu een tweede semi-autobiografische titel te pakken die het lezen waard is. Het is handig om nog even te vermelden dat het niet te navelstaarderig wordt. Laten we het zo zeggen: de waarden van de Golden Age zijn misschien wel de redding van ons olijke duo. Airboy #1 is een sterke openingsissue en een absolute aanrader!

Airboy #1 bij Archonia.com

Airboy 001-cpreaD

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    Brain Cranston

    De tekeningen zien er de fantastisch uit, zowel de tekenstijl als de manier van kleuren. Simpel ingekleurd, maar dat speelt, bij deze comic nu net in het voordeel, vind ik.
    Samengevat, prachtig!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.