Random Article


Review: Providence #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


De comic geeft een geweldig rijke leeservaring. Je zou het een soort intellectuele 3D kunnen noemen...

Op zijn slechtst


/


Providence belooft Alan Moore’s ultieme Lovecraftiaanse verhaal te worden…

2
Posted 29/05/2015 by

 
Full Article
 
 

It’s only just struck me that I’m making my first entry in the book my sweetheart gave me, and I’m wrting to record their suicide.

Providence is het zoveelste hoofdstuk in de liefdesaffaire tussen Alan Moore en de Amerikaanse schrijver H.P. Lovecraft. Moore was eerder voor Avatar Press al consultant voor de one-shot The Courtyard en schreef zelf het daaropvolgende Neonomicon. In beide comics wordt gespeeld met het werk van H.P. Lovecraft en wordt dit in de verhalen verweven. Het leverde in beide gevallen in ieder geval interessant leesvoer op. Of de comics geslaagd waren is een andere discussie. Daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Enige voorkennis van deze comics is voor deze Providence echter niet nodig.  Al maakt dit het beginnen aan deze comic wel wat gemakkelijker…

De pagina opent met een symbolische scène. Een brief wordt doormidden gescheurd. De tweede zin van de brief beschrijft hoe de schrijver/schrijfster aan de ontvanger vertelt hoe de wijze waarop een bepaald boek werd voorgelezen ervoor zorgde dat de woorden haar meenamen naar een andere realiteit. Deze handeling wrijft de lezer meteen in het gezicht dat deze wordt meegenomen naar een andere wereld. Vanaf dat punt is het opletten geblazen…

providence01pg21crop

Providence speelt aan het begin van de twintigste eeuw, uiteraard het tijdvak van H.P. Lovecraft. De hoofdpersoon is de journalist Robert Black die erop uit gaat om een verhaal te checken en hier eventueel een reportage over te schrijven. Zijn eerste stap is het interviewen van een zonderling in een bijzonder koud appartement.

Wat deze comic interessant maakt is dat het op visueel gebied veel van de lezer vraagt. Je krijgt namelijk vier aparte perspectieven voor de kiezen. Het hoofdverhaal speelt zich voor de lezer af als een soort theater. Er is ook een tweede perspectief. Hierbij krijg je het verleden van enkele personen te zien. Het derde perspectief is dat van Aldo Sax. Dit personage is bekend uit de vorige Lovecraft-comics van Moore. Sax lijkt buiten de realiteit van de comic te staan. En als laatste is daar het persoonlijke dagboek van Black.

Het levert een fascinerende leeservaring op. Je vergeet dat je het eerste deel van een twaalfdelige horrorserie aan het lezen bent. Je maakt deel uit van iemands leven. En laten we deze recensie afsluiten met een beleefd applausje voor Jacen Burrows (Neonomicon, Scars) die dit alles op uitstekende wijze tekent. Aanrader!!!

Providence #1 bij Archonia.com

Providence 01 1Providence 01 2

Providence 01 3Providence 01 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


 1. avatar
   

  Providence belooft Alan Moore’s ultieme Lovecraftiaanse verhaal te worden…

  Is dat géén goed ding? Lovecraft ftw
  • avatar
    
   de baard van alan moore

   :) Ah, ik zie dat de opmaak hier niet helemaal goed uitkomt. Er is niks ingevuld bij slecht. Wat jij leest is de quote voor facebook.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.