Random Article


Review: Empire (Mark Waid/Barry Kitson)

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Coverprijs: $24.99
 
Verzamelt: Empire #0-6
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een intiem drama verpakt als semi-superheldenverhaal. Best intelligent gedaan.

Op zijn slechtst


Het tekenwerk en de inkleuring zijn bijzonder lomp


Wat doe je wanneer je als supervillain de wereld hebt veroverd en de echte dreiging vanuit je eigen gelederen komt? We ontdekken het antwoord in Empire van Mark Waid en Barry Kitson…

1
Posted 25/05/2015 by

 
Full Article
 
 

And praise be to Golgoth and the strength he provides.

In Empire vertellen Mark Waid (Daredevil, Ka-Zar, Kingdom Come) en Barry Kitson (Amazing Spider-Man, Detective Comics) het verhaal van Golgoth, de supervillain die erin slaagt om nagenoeg de hele wereld aan zich te onderwerpen. Er zijn nog wel wat verzetshaarden en een afgelegen land als Groenland is nog autonoom. Maar vergis je niet, dat alles kan slechts rekenen op de gratie van keizer Golgoth en zijn ministers. Wanneer hij het wil dan worden ook deze gebieden zonder pardon onder de voet gelopen…

Maar wie denkt dat er rustigere tijden aanbreken wanneer je je grote ambitie hebt vervuld heeft het natuurlijk mis. Want al snel blijkt dat Golgoth er een dagtaak aan heeft om zijn ministerie onder de duim te houden. Hij koopt de loyaliteit van zijn staf met een mysterieuze drug. Maar wanneer ze al dan niet onder invloed over de schreef gaan dan is Golgoth niet te beroerd om bloedig met het betreffende lid af te rekenen. De enige die hem nauw aan het hart ligt is zijn dochter Delfi.

Toch rommelt het in zijn gelederen. Xanna, de minister van executie, gaat op onderzoek uit naar de bron van de drug en leert dat het soms goed is om sommige dingen niet te weten. Maar doordat ze deze kennis op een onbewaakt moment op papier zet, wordt ze vatbaar voor chantage door de minister van informatie. Hierdoor onstaat er een interessant schaakspel tussen hen beiden…
Empire strook 1

Toch heerst er tijdens het lezen vooral een lichte teleurstelling. Op een bepaalde manier komt het verhaal niet uit de verf. Ligt dat aan de verwachtingen? Ondanks de behoorlijk grote schaal van deze comic is het geen Game of Thronesachtig epos. Het is meer een klein intiem verhaal over een despoot die merkt dat de vruchten van zijn ambitie hem gijzelen en hem steeds meer vereenzamen van zijn rechtstreekse omgeving. Als je daarvan houdt en je verwachtingen bijstelt dan is het eigenlijk niet eens zo heel slecht.

Wat helaas een negatieve stempel drukt op deze titel is het tekenwerk van Kitson. De Engelsman is een geliefde gast op Nederlandse en Belgische beurzen, maar zijn werk… Het is lomp en stijf. De verhalen in deze eerste bundel zijn dan ook nog eens ingekleurd op een lelijke 90s manier. Veel felle vlakken en weinig oog voor goede rendering van schaduwen en kleuroppervlakken.

Deze eerste IDW-bundel verzamelt de oorspronkelijke minireeks die uitkwam bij Gorilla Comics en DC Comics en valt overigens ook te lezen op Waids digitaal comicbookportaal Thrillbent. Wanneer je daar een abonnement neemt dan kun je zelfs meteen verder lezen, want de reeks wordt digitaal voortgezet. Voor de papieren bundel kun je natuurlijk in de winkels terecht.

Empire  bij Archonia.com

empire_spread

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     
    Ctulu

    Had stukken meer verwacht van deze bundel :( Mark Waid levert stukken beter werk met Daredevil.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.