Random Article


Secret Wars Battleworld Report Deel 1 – Ultimate End, A-Force, Spider-Verse, Planet Hulk, Deadpool en meer!

 


0
Posted 20/05/2015 by

Secret Wars (2015-) 002-046secretwars1De nieuwe Secret Wars, Marvel‘s mega-event door Jonathan Hickman en Esad Ribic, is deze maand volledig van start gegaan. Brainfreeze zal trouw elk nieuw deel van de hoofdreeks reviewen, maar een superheldenevenement als dit kent natuurlijk ook talrijke tie-ins en minireeksen. Deze zullen we wekelijks/tweewekelijks van kortere besprekingen voorzien. Hierdoor kan je als lezer je weg vinden op Battleworld, een samenraapsel van tal van Marvel-realiteiten en alles wat nog overblijft van het ooit oneindige Marvel-multiversum, en kom je te weten welke reeksen de moeite zijn… en welke niet.

Alle series hier pikken in op het hoofdverhaal van Secret Wars na het einde van het Marvel-universum en de geboorte van Battleworld onder een goddelijke Doctor Doom. Sommige series leggen zelfs de bouwstenen voor het nieuwe Marvel-universum. De comics worden onderverdeeld in drie banners:

 • LAST DAYS, lopende Marvel-reeksen waarin de laatste momenten van bepaalde personages tijdens Secret Wars #1 uit de doeken worden gedaan.
 • BATTLEWORLD, Secret Wars-reeksen die lopende Marvel-series vervangen en de verschillende domeinen van Battleworld belichten.
 • WARZONES!, de belangrijkste reeksen waarin de bouwstenen van het nieuwe Marvel-universum worden gelegd en oude verhaallijnen van een nieuwe insteek worden voorzien.

 

A-FORCE #1

 • swaforce1Schrijvers: C. Willow Wilson, Marguerite Bennett
 • Artiest: Jorge Molina
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Arcadia

Het pittoreske Battleworld-eiland Themyscira Arcadia wordt bewaakt door een volledig vrouwelijk Avengers-team onder leiding van She-Hulk, Sheriff van het domein. A-Force belooft één van de grootste Secret Wars-reeksen te worden en zal ook blijven verder lopen na het event. Met C. Willow Wilson (Ms. Marvel) en Marguerite Bennett (Batgirl) aan het roer weet je dat je hier een stevige dosis girl power mag verwachten.

Het eerste deel biedt een introductie tot het domein en een mooie opzet voor wat komen zalen, met grote rollen voor America Chavez (de nieuwe Miss America), een She-Hulk die duidelijk niet opgezet is met de regels van Battleworld, enkele leuke cameo’s en de Superman-achtige introductie van Singularity. Zij is een vleesgeworden pocket-universum die ervoor gekozen heeft de vorm van een vrouw aan te nemen. A-Force #1 is een solide comic van een reeks die één van de belangrijkste nieuwe Marvel-comics tijdens en na Secret Wars wordt. 4/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko

 

CAPTAIN AMERICA & THE MIGHTY AVENGERS #8

 • swmightyavengersSchrijver: Al Ewing
 • Artiest: Luke Ross
 • Banner: Last Days
 • Domein: Oude Marvel 616-universum

In deze comic zien we het conflict tussen de Avengers en Illuminati/New Avengers uit de Time Runs Out-verhaallijn die als inleiding tot Secret Wars diende, maar dan vanuit de ogen van de Mighty Avengers. Steve Rogers probeert Luke Cage en zijn team te overhalen om mee te doen en, indien je Avengers/New Avengers gelezen hebt, weet je al wat er zal gebeuren. Het biedt voorlopig enkel wat extra gesprekken rond het nakende einde van de wereld, maar weinig soeps en voornamelijk flashbacks naar wat er in de andere Avengers-reeksen gebeurde. Enkel weggelegd voor de fans van Luke Cage en zijn team. 2.5/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

DEADPOOL’S SECRET SECRET WARS #1 (van 4)

 • swdeadpool1Schrijver: Cullen Bunn
 • Artiesten: Matteo Lolli, Jacopo Camagni
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Battleworld, maar dan deze uit Secret Wars 1984 in het oude Marvel 616-universum

De dood van Deadpool zagen we al in Deadpool #250, toen de gebeurtenissen van Secret Wars #1 een einde maakten aan het ganse Marvel-universum. Dit eerste deel van Deadpool’s Secret Secret Wars heeft misschien wel een Secret Wars-logo op de cover, maar in feite had Deadpool #250 nog meer te maken met het huidige event dan dit. Deze reeks speelt zich namelijk af in het verleden, tijdens de eerste Secret Wars uit 1984 om precies te zijn, waar de Merc With A Mouth plots wordt ingeschreven. De comic heeft dus (voorlopig) niets te zien met het verhaal de huidige Secret Wars.

Desalniettemin is het zeker een leuke comic en zal het bij oudere lezers bekend met het verhaal heel wat nostalgie oproepen. In feite is het gewoon Deadpool die zijn eigen live on-the-spot commentaar geeft bij de gebeurtenissen van de oorspronkelijke Secret Wars. Je moet houden van Deadpool’s humor en interacties met het grotere Marvel-universum, uiteraard, maar dat geldt voor iedere DP-comic. Dit wordt voor de fans de Deadpool-fix van de zomer. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

LOKI: AGENT OF ASGARD #14

 • swaloki1Schrijver: Al Ewing
 • Artiest: Lee Garbett
 • Banner: Last Days
 • Domein: Oude Marvel 616-universum

Ondanks dat dit Loki‘s soloreeks is, krijgen we hier toch een mooi plaatje van de laatste dagen van niet alleen de God of Mischief, maar van alle Nine Realms. De laatste dagen van Svartalfheim, Hel, Asgard (die dat met al hun Ragnaroks ondertussen al gewend moeten zijn) en co beloven interessanter te worden dat het verhaal van Loki zelf. Een onevenwichtige comic, maar het verhaal belooft ideaal voer te zijn voor de fans van de Noorse mythologische kant van het Marvel-universum. Toch lijkt het allemaal niet zo belangrijk in het grotere geheel. 2/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko-alfke

 

MAGNETO #18

 • swmagnetoSchrijver: Cullen Bunn
 • Artiest: Paul Davidson
 • Banner: Last Days
 • Domein: Oude Marvel 616-universum

Magneto probeert het goed te maken met zijn dochter Polaris (zijn enige, nu blijkt dat Quicksilver en Scarlet Witch dan toch niet de kinderen van de X-Men-aartsvijand zijn), wanneer de wereld tot een einde komt. De meester van het magnetisme is natuurlijk één van de machtigste spelers in het conflict tussen het gewone Marvel-universum en het Ultimate Marvel-universum dat in Secret Wars #1 plaatsvond. Echter, in de Ultimate Marvel-realiteit was Magneto zo ongeveer de grootste Marvel-schurk die ooit heeft bestaan, en hun Sentinels zijn aldus een tikkeltje sterker dan deze uit zijn eigen wereld…

Een zeer intrigerende start van de tie-in, zelfs wanneer je weet hoe alles afloopt. Wel wat minder tekenwerk. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

MASTER OF KUNG-FU #1 (van 4)

 • swakungfu1Schrijver: Haden Blackman
 • Artiest: Dalibor Talajic
 • Banner: Battleworld
 • Domein: K’un Lun

K’un Lun was oorspronkelijk één van de Seven Capitals of Heaven en een mystieke Chinese stad waar Danny Rand werd getraind tot Iron Fist. Op Battleworld is het een domein waar keizer Zheng Zu met de plak zwaait en iedereen een expert is in kung-fu. De titel van keizer, die win je door de beste vechtersbaas te zijn.

In dit eerste deel worden we voorgesteld tot de Battleworld-versie van Shang-Chi, sinds de 70s Marvel’s residente Master of Kung-Fu en tevens de zoon van de keizer. We krijgen heel veel expositie over ons heen met de nodige clichés. Fans van oude kung-fufilms met een mystiek gaan zich hiermee wel stevig amuseren… 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

PLANET HULK #1

 • swahulk1Schrijvers: Sam Humphries, Greg Pak
 • Artiesten: Marc Laming, Takeshi Miyagawa
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Greenland

In de oorspronkelijke Planet Hulk-verhaallijn speelde Marvel’s groene gigant min of meer de plot van de film Gladiator na op een andere planeet. Tijdens Secret Wars draait Planet Hulk rond het Battleworld-domein Greenland. Hier loopt het vol losgeslagen Hulks, maar alle fauna en flora werd hier gemuteerd door gammastraling. Eén man, een geharde ex-gladiator genaamd Steve Rogers, is hier op missie met zijn trouwe kompaan Devil Dinosaur. Na een akkefietje in de arena, werd hij door Doom himself opgedragen om de Red King van Greenland te vermoorden. In ruil hiervoor zou hij zijn vriend Bucky Barnes terug kunnen zien…

Een zeer intrigerende introductie tot niet alleen Greenland, maar vooral deze versie van Steve Rogers/Captain America. In een meer luchtige back-up zien we dan weer het ontstaan van deze “Planet of the Hulks”. Aanrader. 4/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SECRET WARS: BATTLEWORLD #1 (van 4)

 • swabattleworld1Schrijvers: Josh Williamson, Ed Brisson
 • Artiesten: Mike Henderson, Scott Hepburn
 • Banner: Battleworld
 • Domein: varieert naargelang de inhoud

Een vierdelige miniserie met alleen maar gevechten tussen de bewoners van Battleworld, gelijkaardig aan de AvX: Vs-reeks tijdens Avengers Vs X-Men.  Elk deel kent twee verhalen en we gaan van start met een door Dr. Strange bezeten Punisher tegen de Infernal Fantastic Four (een demonische versie van de New Fantastic Four bestaande uit Ghost Rider, Wolverine, Spider-Man en Hulk. Dr. Strange en Frank Castle maken een dodelijke combinatie en deze paar pagina’s zijn meteen al een pak beter dan de vorige keer dat de Punisher een bovennatuurlijke engel der wrake werd…

In de tweede helft van de comic is er een battle royale tussen een hoop MODOKs uit verschillende realiteiten. De comic biedt hiermee een leuk tussendoortje boordevol actie, maar meer niet. De reeks heeft het potentieel om een interessante, doch vaak onevenwichtige anthologie te worden. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

SPIDER-VERSE #1

 • swaspiderverse1Schrijver: Mike Costa
 • Artiest: Andre Arujo
 • Banner: Warzones!
 • Domein: Arachnia

Als een semi-sequel op de recente Spider-Verse-verhaallijn, komen verschillende Spider-Mannen (en vrouwen!) terecht op Battleworld. Arachnia is een versie van New York City waar niemand minder dan Norman Osborn/Green Goblin burgemeester is en hun Spider-Man al jaren geleden verdween. De Spider-Man van Indië, Spider-Gwen, Spider-Ham en co moeten zien samen te werken om de geheimen van dit domein te ontrafelen.

Vermits de uitermate populaire Spider-Gwen gebruikt wordt als point-of-view personage, zal deze waarschijnlijk op het lijstje van vele fans staan. De comic biedt een degelijke introductie en een mooie opzet, maar de mysteriestijl is misschien niet voor iedereen weggelegd. We geven deze vooralsnog het voordeel van de twijfel. 3/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funko

 

ULTIMATE END #1 (van 5)

 • swaultimateend1Schrijver: Brian Michael Bendis
 • Artiest: Mark Bagley
 • Banner: Battleworld
 • Domein: Manhattan (Earth-1610 + Earth-616)

Brian Michael Bendis en Mark Bagley startten in 2000 het Ultimate Marvel-universum op met Ultimate Spider-Man #1, het is alleen maar logisch dat zij ook diegenen zijn die het tot een einde zullen brengen. Ultimate Marvel poogde toen een hedendaagse, minder ingewikkelde versie van het gewone Marvel-universum te worden en slaagde daar gedurende een tijd wonderwel in. 15 jaar en enkele cross-overs met het gewone Marvel-universum en gefaalde relaunch-pogingen later kwam het eindelijk tot een einde in Secret Wars #1.

Of toch nog niet? Want op Battleworld is er wel degelijk een Manhattan dat wordt verdeeld tussen het gewone Marvel-universum en het Ultimate Marvel-universum. Dit is echter de wereld van Doom en hoewel de overlevende helden van de twee universa nog steeds dezelfde personen zijn, lijken ze zich niets meer te herinneren van hun strijd uit Secret Wars #1.

Ultimate End 001-010

Ultimate End met daarin een mash-up van de Avengers, de Ultimates, enkele X-Men, twee Tony Starks en de (uiteraard) Ultimate Nick Fury is veruit de belangrijkste en meest herkenbare titel uit het hele Secret Wars-gebeuren, naast de hoofdreeks zelf. Spider-Man onder Bendis en Bagley is ook weer lekker gevat. In het gewone Marvel-universum probeert hij zijn geheime identiteit verborgen te houden, in het Ultimate-universum was hij al gestorven en weet iedereen dat Peter Parker en Spidey één en dezelfde zijn. Een leuke running gag.

Zonder enige twijfel dé tie-in van de week en de enige met een sterke link tot het voorgaande Marvel-universum, alsook de reeks die het belangrijkst voor de toekomst van Marvel belooft te worden. Voeg je Marvel en Ultimate Marvel samen krijg je immers de Marvel-films en dat lijkt toch de algemene richting te zijn waar men hierna naartoe gaat… 4/5 Dooms.

doom-funkodoom-funkodoom-funkodoom-funko

 

Secret Wars bij Archonia.com

Lees hier onze reviews van de hoofdreeks:

SECRET WARS #1

SECRET WARS #2

Volgende week zijn we er weer met o.a. Old Man Logan, Infinity Gauntlet , Inferno en Secret Wars 2099!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.