Random Article


Review: Convergence #7 (+ Miniseries Week 7)

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Battle royale! We krijgen eindelijk waarvoor we gekomen zijn...

Op zijn slechtst


... maar het is veel te kort en voorspelbaar


In DC’s Convergence #7 barst de Battle Royale tussen de grootste superhelden van het multiversum eindelijk los, een week voor het laatste deel mag dat immers wel…

0
Posted 20/05/2015 by

 
Full Article
 
 

How can we save everyone?

The Multiversity convergence7varis nog maar pas afgelopen, of Convergence is het volgende grote DC Comics-event rond het uitgebreide DC-multiversum. Doorheen april en mei zal Convergence alle comics van de uitgever inpalmen. Oorspronkelijk werd het bedoeld als een fill-in, een nostalgisch verhaal dat gepubliceerd zou worden tijdens de grote verhuis van DC Comics van New York naar het zonnige Burbank, Californië. Nu wordt er echter iets groters beloofd. De opzet is echter nog steeds dezelfde: tal van verschillende versies van gekende DC-personages uit talrijke parallelle werelden uit de geschiedenis van de uitgeverij zullen het met elkaar uitvechten. Denk zaken als “Vampire Batman versus de Victoriaanse Batman uit Gotham by Gaslight versus de jaren 90 Azrael Batman versus de Thomas Wayne Batman uit Flashpoint”. It’s all good.

Simpelweg gesteld, is Convergence gewoon “Mortal Kombat in het DC-multiversum“. Het bleef echter vrij zwakjes allemaal, tot Convergence #6 vorige week. Inmiddels zijn we toegekomen aan de voorlaatste issue: Convergence #7…

De helden van verschillende parallelle universa vechten het eindelijk met elkaar uit. De klassieke Silver Age Superman versus de man van staal uit Kingdom Come. Shazam toen ie nog gewoon Captain Marvel heette tegen de nieuwe Superman van Earth-2, Flashpoint Wonder Woman versus de Silver Age Supergirl, Lex Luthor in zijn oorlogsharnas tegen… een andere Lex Luthor in zijn oorlogsharnas. Hal Jordan in zijn Parallax-periode tegen zowat iedereen. Wederom een team-up tussen Barry Allen en Jay Garrick, de Flashes van twee werelden. En dan… is het allemaal vrij snel gedaan…

Convergence (2015) 007-004

Mooooortal Kombaaaaaat…!

Schrijvers Jeff King en Scott Lobdell kiezen ervoor om zich eerder te focussen op het conflict tussen de magiër Deimos en Telos, de hoeder van de planeet waarop dit allemaal gebeurt. Twee personages waar we eigenlijk niet om hebben leren geven doorheen de reeks. Alles gebeurt volgens het boekje en ook tekenaar Aaron Lopresti zet zijn beste beentje voor door alweer in de vaste DC-huisstijl te blijven, maar dat maakt het allemaal zo saai en voorspelbaar.

Ook de gevechten konden beter en, vooral, veel langer. Lopresti kiest ervoor om splash pages te gebruiken waardoor we vele personages slechts één keertje in de achtergrond zien. De nostalgische versies van de klassieke superhelden zijn niet de hoofdmoot van Convergence, ze zijn inwisselbare pionnen. We kregen nog heel wat leuke karaktermomenten in het vorige deel, hier is dat weer een pak minder. De pagina’s die we spenderen bij de huidige New 52-versies van de personages voelen ook maar last-minute toegevoegd aan. Vrezen voor het nieuwe universum doen we niet, Convergence is daar slechts een blipje op de rader want er komt volgende maand een heuse rebranding (en hoe zit het met die Guy Gardner in Green Lantern-outfit? Vorige issue was hij nog full-on Red Lantern).

Convergence (2015) 007-005

De Convergence-hoofdreeks gaat dus weer wat naar af in dit voorlaatste deel. Je verwacht een groots gevecht en een voorlaatste deel is daar inderdaad het ideale moment voor, maar je krijgt het niet. De reeks lijkt niet meer gered te kunnen worden en zal dus louter de (comicbook)geschiedenisboeken ingaan als een excuus om enkele nostalgisch getinte tweedelige miniseries op de markt te gooien (die deze week dan weer wel opnieuw van oerdegelijke kwaliteit zijn)…

Convergence #7 bij Archonia.com

Convergence (2015) 007-003

 

CONVERGENCE TIE-INS/MINISERIES

Convergence kent verschillende tie-in minireeksen. Week zeven biedt de tweede delen van de reeksen uit week drie en focust zich voornamelijk op de DC-superhelden van vlak voor de Crisis on Infinite Earths-verhaallijn uit de jaren 80. Zij zitten gevangen in hun versie van Gotham City, zonder krachten en volledig afgesloten van de buitenwereld. Ongeveer één jaar lijkt voor hen te zijn gepasseerd. Vorige maand viel de koepel, kregen ze hun krachten terug en hoorden ze de speech van Telos. Deze week gaan de gevechten van start…

convsupesconvbatconvflash

  • CONVERGENCE: ADVENTURES OF SUPERMAN #2 (Marv Wolfman/Roberto Viacava): Superman en Supergirl ontsnappen aan de Phantom Zone om meteen in het volgende conflict te vliegen met het apenleger uit Kamandi’s post-apocalyptische Earth-AD wereld. Uiteraard is het van in het begin al duidelijk wie er gaat winnen, maar er wordt hier toch een zeer mooi nostalgisch aanvoelend verhaal afgeleverd. 4/5
  • CONVERGENCE: BATMAN AND THE OUTSIDERS #2 (Marc Andreyko/Carlos D’Anda): Batman en zijn Outsiders versus OMAC. Knallende actie, dat wel, maar voor de rest vrij gewoontjes. 3/5
  • CONVERGENCE: THE FLASH #2 (Dan Abnett/Federico Dallocchio): The Flash (Barry Allen) versus de Superman uit het Earth-9 Tangent-universum. Eén van de beste en meest filosofisch intrigerende tie-ins van de week. Ondanks (alweer) de vele verwijzingen naar het uiteindelijke lot van Barry in Crisis on Infinite Earths, wordt aan zijn heroïsche opoffering hierin geen afbreuk gedaan. 4/5

convglcconvhawkconvtitans

  • CONVERGENCE: GREEN LANTERN CORPS #2 (David Gallaher/Steve Ellis): Guy Gardner steelt de show wanneer zijn mede-Lanterns Hal Jordan en John Stewart in conflict treden met de Anti-God van Earth-AD. De cameo van Hercules komt echter wat vreemd over, maar het is allemaal spek voor de bek voor de fans van Guy Gardner. 3/5
  • CONVERGENCE: HAWKMAN #2 (Jeff Parker/Timothy Truman): Hawkman en Hawkwoman tegen een gemuteerd dierenleger van Earth-AD. Vooral de laatste pagina’s leveren een zeer waardig afscheid voor deze versie van het gevleugelde tweetal. 3.5/5
  • CONVERGENCE: NEW TEEN TITANS #2 (Marv Wolfman/Nicola Scott): De Teen Titans versus de Doom Patrol uit het Tangent-universum, terwijl Nightwing en Starfire nog wat hebben goed te maken. Degelijke tie-in, al merk je dat het verhaal veel te snel moest afgerond worden. 3/5

convsuperboylegionconvswampconvww

  • CONVERGENCE: SUPERBOY & THE LEGION OF SUPER-HEROES #2 (Stuart Moore/Gus Storms): Superboy en het Legion of Super-Heroes tegen de Atomic Knights van Durvale. Een utopische toekomst tegen een post-apocalyptische wereld. Leuk gedaan, maar dit had best langer mogen duren. 3/5
  • CONVERGENCE: SWAMP THING #2 (Len Wein/Kelley Jones): Swamp Thing versus Vampire Batman. Eén van de beste tie-ins van de hele reeks, maar vrij voorspelbaar. In feite bevecht Swamp Thing helemaal niet deze versie van de Dark Knight en wordt er meteen een team-up gehouden waarin Swamp Thing eigenlijk een sidekick vormt in zijn eigen serie. Maar het zijn Len Wein en vooral Kelley Jones, dus we hebben niet te klagen. 4/5
  • CONVERGENCE: WONDER WOMAN #2 (Larry Hama/Joshua Middleton): Wonder Woman en Steve Trevor versus de vampirische versies van o.a. The Joker en Poison Ivy, alsook Catwoman als weerkat. Wonder Woman maakt, zoals verwacht, korte metten met de vampieren, maar het einde is misschien toch een tikkeltje té donker en hopeloos… 3.5/5

CONVERGENCE TIE-IN VAN DE WEEK?

convjla

  • CONVERGENCE: JUSTICE LEAGUE AMERICA #2 (Fabian Nicieza/ChrisCross): Elongated Man, Sergeant Steel, Vibe, Gipsy, Vixen. Niet bepaald de namen die je verwacht te horen wanneer je denkt aan de Justice League of America. Wanneer hun heavy hitters Aquaman, Martian Manhunter en Zatanna vastgezet worden, bewijzen ze zich echter tegen de veel sterkere Secret Six uit het Tangent-universum. Rooting for the underdog in de beste tie-in van de week. 4/5

Convergence Miniseries bij Archonia.com

Een overzicht van de eerdere Convergence/Crisis-achtige events en hierop volgende herlanceringen van DC Comics vind je overigens in de volgende specials:

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.