Random Article


Top 25 Alternatieve Marvel Werelden Deel 5 (5-1)

 


2
Posted 06/05/2015 by

TOP25-Marvel-Deel5

Parallelle werelden, alternatieve dimensies en divergerende tijdlijnen zijn hot in superheldencomics. Zowel DC Comics als Marvel zullen deze lente verschillende versies van hun bekende personages op een hoop smijten in Convergence en Secret Wars. In de nieuwe Secret Wars is het einde van Marvel’s klassieke multiversum nabij. Het Marvel-universum, het Ultimate-universum en de vele parallelle werelden en alternatieve tijdlijnen houden op te bestaan en delen ervan zullen samen Battleworld vormen. Hier zullen deze werelden elkaar een laatste keer treffen alvorens over te gaan in het All-New Marvel-universum.

Om eervol afscheid neemt Brainfreeze samen met jullie de top 25 grappigste, creatiefste en meest indrukwekkende alternatieve Marvel-werelden uit meer dan 50 jaar geschiedenis onder de loep.

Vermits we oneindig veel werelden hebben om uit te kiezen, beperken we ons wel louter tot de alternatieve werelden die hun debuut maakten in de comics van Marvel. De talloze werelden uit de films en tv-series (Marvel Cinematic Universe, X-Men/Fantastic Four-filmuniversum), animatiereeksen (Spider-Man: The Animated Series, Avengers: Earth’s Mightiest Heroes) of videogames (Marvel Ultimate Alliance, LEGO Marvel Super Heroes) komen deze keer dus niet in aanmerking. Ook de vele werelden uit de What If?-reeksen (waarin één verschil in het verhaal steeds leidde tot een nieuwe tijdlijn) vallen uit de boot.

Vandaag eindigen we met de top 5. De vorige delen vind je hieronder:

 

5. OLD MAN LOGAN

Earth-807128 – Wolverine’s The Dark Knight Returns

 • Eerste verschijning: Wolverine Vol. 3 #66 (2008)
 • Verzameld in: Wolverine – Old Man Logan

OldManLogan

Nadat de Marvel-superschurken Wanted-gewijs eindelijk leren samen werken om alle superhelden te verslaan, besluit Wolverine zijn outfit op te bergen. Decennia later blijkt de nu oude, pacifistische Logan met zijn gezin in “Hulkland”, een regio onder het bewind van de incestueuze nakomelingen van Bruce Banner, te wonen. Wegens geldnood moet hij een blinde Hawkeye helpen enkele samples Super Soldier-serum te vervoeren doorheen dit nieuwe, gevaarlijke Amerika. Deze Earth-807128 is geheel opgedeeld in gebieden waar villains het voor het zeggen hebben. Hierdoor wordt deze Old Man Logan-realiteit natuurlijk wel erg depressief en vaak ook schokkend. Mede door de toon, maar zeker ook door diens expliciete aard en tal van leuke verwijzingen, wordt deze verhaallijn aanzien als een van de beste recente Wolverine-verhalen. Het is in feite Wolverine’s The Dark Knight Returns

wolverineoldmanlogan

Opvallend: Wolverine en Hawkeye doorkruisen dit Amerika in de Spider-Mobile uit de jaren 70, één van de verhaallijnen die Spider-Man het liefst zou vergeten.

 

4. MARVEL 1602

Earth-311 – “Doth mother know thou weareth her drapes?”

 • Eerste verschijning: Marvel 1602 #1 (2003)
 • Verzameld in: Marvel 1602, Marvel 1602 – New World/Fantastick Four, Marvel 1602 -Spider-Man

Marvel 1602

Naast de vele toekomstversies van onze helden in de vorige delen, zijn er ook enkele werelden waar het superheldentijdperk heel wat vroeger is aangebroken. Zo ook op Earth-311 waar vroegmoderne herinterpretaties van de klassieke Marvel-helden rondlopen in de Engelse Renaissance. De tijd van William Shakespeare, dus, in beeld gebracht door sterauteur Neil Gaiman. De grote speler in dit verhaal is Rojhaz, aka Steve Rogers. Ook hier een ‘man out of time’, maar deze keer een uit de toekomst. Hij is immers van een andere parallelle wereld naar het jaar 1602 gestuurd. Samen met o.a. meesterspion Nicholo Fury, magiër Stephen Strange, de blinde minstreel Matthew Murdoch, Peter Parquagh en de vier helden van het Fantastick-schip (waaronder Sir Richard Reed) zal hij de wereld moeten redden van een vernietigend onweer schijnbaar veroorzaakt door graaf Otto Von Doom…

Opvallend: De Sandman uit 1602 is een lid van de Four Who Are Frightful (Frightful Four) en heeft de mogelijkheid om zijn slachtoffers in slaap te wiegen en hun dromen/nachtmerries te beïnvloeden. Een mooie verwijzing naar Marvel 1602-schrijver Neil Gaiman en diens bekendste comicbookwerk The Sandman, de bejubelde serie over Morpheus – de Lord of Dreams.

 

3. EARTH X

Earth-9997 – Marvel’s Kingdom Come

 • Eerste verschijning: Earth X #0 (1999)
 • Verzameld in: Earth X, Universe X Vol.1-2, Paradise X Vol.1-2, Earth X Trilogy Companion

earthx

Earth X, een toekomstige wereld waar iedereen over bovenmenselijke krachten beschikt (en dus mutanten zijn, of waren het Inhumans?). In de kern van de Aarde groeit een Celestial, een oppermachtig kosmisch wezen. Superhelden en schurken zijn dus in feite niets meer dan antilichamen om dit ei te vrijwaren van buitenaardse dreigingen.

De Avengers zijn inmiddels opgebroken en Captain America is nog slechts een  schim van zijn voormalige zelf na het doden van zijn aartsvijand Red Skull. Ook de Fantastic Four bestaan niet meer na de dood van Johnny en Sue Storm door toedoen van Namor en Doctor Doom. Verteerd door schuld, trekt Reed Richards zich terug in Latveria waar hij een oplossing zoekt voor een gemuteerde mensheid die geen helden meer nodig heeft. Tony Stark is zo ongeveer de laatste mens op aarde. Hij leeft afgesloten in zijn grootste Iron Man-harnas tot hiertoe. Alle telepaten zijn dood na de geboorte van de nieuwe Skull. En Spider-Man en Wolverine? Die kwamen enkele kilootjes bij…

marvelearthxtrilogy

Earth X was Marvel’s noodzakelijke antwoord op DC’s enorm succesvolle Kingdom Come, de nummer één in onze lijst top 25 parallelle DC-werelden en ziet een gelijkaardige toekomstige Marvel-wereld. De verhalen zouden nog worden uitgewerkt in sequels Universe X en Paradise X, waar niet alleen de Marvel-Aarde, maar het ganse multiversum in meegetrokken worden. Het Earth X-verhaal door Alex Ross (die ook de prachtige covers verzorgde) en Jim Krueger levert een fantastische kijk op niet alleen de toekomst, maar ook de rijke geschiedenis van Marvel. Een absolute aanrader en zwaar, maar verplicht leesvoer voor eender welke Marvel- en superheldenfan.

Opvallend: Loki toverde Thor in deze wereld om tot een vrouw. Jaren voordat Marvel een vrouwelijke Thor voorstelde in de reguliere comics. Ook de subplot rond de verblinde Watchter alsook Black Bolt, de Terrigen Mists en de Inhumans zou opgerakeld worden in latere Marvel-verhalen.

 

2. AGE OF APOCALYPSE 

Earth-295 – Survival of the Fittest

 • Eerste verschijning: X-Men Vol.2 #41, X-Men: Alpha #1 (1995)
 • Verzameld in: X-Men – Age of Apocalypse Prelude/Legion Quest, X-Men – Age of Apocalypse The Complete Epic Book 1-4, X-Men – The New Age of Apocalypse, Age of Apocalypse Vol.1-2, X-Men – X-Termination, Uncanny X-Force – The Dark Angel Saga Book 1-2

Een realiteit die rechtstreeks voortkomt uit de Legion Quest-verhaallijn waarin Legion, de zoon van Charles Xavier, terugkeert in de tijd om zijn vaders droom voor een vredige wereld voor mutanten te realiseren door Magneto te doden. Aangezien Xavier en Magneto hier nog hechte vrienden waren, werpt Charles zich voor Legion’s aanval en redt zo Magneto. Hier start het tijdperk van Apocalypse…

xmenaoa

Deze welbekende X-Men-villain en ultieme mutante darwinist verschijnt al snel op het toneel, maar op Earth-295 heeft Xavier natuurlijk nooit de X-Men kunnen oprichten om hem tegen te houden. Nadat Apocalypse een groot deel van de wereld onder de voet loopt, besluit Magneto niet zomaar stil te zitten en richt hij zelf de X-Men op. Na een eerste gevecht met En Sabah Nur en zijn Four Horsemen, sneuvelt Magneto’s dochter Scarlet Witch wat zijn strijdlust uiteindelijk alleen maar versterkt. Toch zal de darwinist enorme winst boeken en met ijzeren vuist (onder het motto “survival of the fittest”) weten te regeren over Amerika.

In deze wereld zijn er geen Fantastic Four of Avengers en zijn natuurlijk ook klassieke X-Men-personages enorm aangepast. Cyclops, Havok en Beast behoren hier bijvoorbeeld tot het kamp van Apocalypse en Mr. Sinister, terwijl Sabretooth een X-Man is. Een bloederig gevecht kostte Cyclops en oog en Wolverine een hand. Magneto en Rogue hebben samen een zoontje: Charles. Vooral Bishop speelt in een eerste fase een belangrijke rol in deze wereld. Ook worden in deze tijdlijn helden als X-Man/Nate Grey (de alternatieve versie van Cable) en Dark Beast geïntroduceerd die later nog in het reguliere Marvel-universum zouden opduiken. Age of Apocalypse was midden jaren 90 één van de grootste X cross-overs dewelke later nog meermaals opnieuw werd bezocht. Zonder twijfel een van Marvel’s hoogvliegers en een verdiende tweede plaats!

xmenaoacyclopsjean

Opvallend: De teleporterende mutante Blink verscheen in de Phalanx Covenant-verhaallijn uit 1994 maar legde hier al snel het loodje. Haar alternatieve, meer bad-ass versie uit Age of Apocalypse werd een stuk populairder.

 

1. ULTIMATE MARVEL

Earth-1610 – 21st Century Marvel

 • Eerste verschijning: Ultimate Spider-Man #1 (2000)
 • Verzameld in: Ultimate Spider-Man Vol.1-22, Ultimate X-Men Vol.1-19, Ultimate Fantastic Four Vol.1-11, The Ultimates – The Complete Collection, The Ultimates 2 – The Complete Collection, Ultimate Galactus Trilogy, Ultimate Wolverine Vs Hulk, Ultimate Iron Man – The Complete Collection en veel, veel meer…

ultimatemarvel

Ah, de crème de la crème. De bekendste en meest invloedrijke alternatieve wereld: Ultimate Marvel. Aan het begin van de 21e eeuw werd bij Marvel duidelijk dat de lange geschiedenis van hun helden een belemmering werd voor nieuwe, jonge lezers. Daarom begon men met Earth-1610 ‘opnieuw’. Klassieke helden en hun oorsprongsverhalen werden in een nieuw jasje gestoken, vaak met behulp van moderne, nu alledaagse technologie.

Met succesvolle reeksen als Ultimate Spider-Man, Ultimate X-Men, Ultimate Fantastic Four en vooral The Ultimates bleek het idee de uitgeverij alleszins geen windeieren te hebben gelegd. Ondanks de vaak gelijkaardige oorsprong en krachten verliep het in de Ultimate Marvel-wereld toch anders en werd alles nauwer aan elkaar gelinkt door een wapenwedloop om de nieuwe Captain America te creëren. Zowat alle Marvel-superwezens, waaronder mutanten, kwamen voort uit experimenten om het Super Soldier Serum van Steve Rogers te repliceren.

ultimatum_1

Auteurs konden hier ook genieten van een zekere creatieve vrijheid die ze binnen het gewone Marvel-universum (toen) niet hadden. Zo werd een overleden Peter Parker vervangen door de immens populaire Miles Morales als de Ultimate Spider-Man. Gwen Stacy werd hier niet gedood door de Green Goblin (maar dan weer wel door Carnage). Quicksilver en Scarlet Witch zijn méér dan alleen maar broer en zus (take that, Game of Thrones!). Reed Richards werd een villain, Black Widow bleek een verraadster en de Red Skull is de onwettige zoon van Captain America. Een Afro-Amerikaanse Nick Fury (getekend naar acteur Samuel L. Jackson) staat hier aan de leiding van S.H.I.E.L.D. Hoewel de Ultimate-reeksen jarenlang enorm populair waren, was hun ster tanende. Meerdere relaunches hadden relatief weinig succes, maar toch bleef deze wereld onafgebroken bestaan sinds 2000. Nu, vijftien jaar later, zal ook Ultimate Marvel onderdeel worden van Battleworld en zonder twijfel een grote rol spelen in Secret Wars en de toekomst van All-New Marvel.

ultimateend

Opvallend: De Ultimate Marvelrealiteit bleek, naast het gewone Marvel-universum, een enorme inspiratiebron voor het Marvel Studios filmuniversum. Zo wordt de filmversie van Hawkeye gebaseerd op de Ultimate-versie en zou Samuel Jackson, jaren nadat hij als Nick Fury verscheen in een comic, het personage ook op het grote scherm spelen. Enkele sterschrijvers van de Ultimate Marvel-comics (o.a. Brian Michael Bendis, Mark Millar, Jonathan Hickman) zouden later ook enkele van de belangrijkste verhalen in het gewone Marvel-universum maken. Brian Michael Bendis en Mark Bagley hebben zelfs met hun 111 opeenvolgende delen van Ultimate Spider-Man het record van Stan Lee en Jack Kirby op Fantastic Four verbroken als langste, onafgebroken Marvel-run door éénzelfde creatief team.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


 1. avatar
   
  Ctulu

  Old Man Logan is gewoon Awesome, en de rede waarom ik plots een Clint Barton fan geworden ben! Aanrader!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.