Random Article


Review: Secret Wars #1 (2015)

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het einde van alles. Geweldige afsluiter van Jonathan Hickmans Avengers/New Avengers. Het ene epische moment na het andere en een viering van Marvel-geschiedenis.

Op zijn slechtst


Misschien iets te chaotisch met teveel personages. Vrij ontoegankelijk voor nieuwe lezers. Weinig set-up voor wat komen gaat.


Het einde van het Marvel-universum gaat van start in de nieuwe Secret Wars. Regular Marvel versus Ultimate Marvel in het grootste Marvel-event aller tijden… That’s a lot of Marvel!

2
Posted 06/05/2015 by

 
Full Article
 
 

We have all lost everything

Het is zover! Het einde van het Marvel-multiversum is nabij in het eerste deel van de nieuwe Secret Wars. De achtdelige eventreeks door Jonathan Hickman (Avengers, Fantastic Four) en Esad Ribic (Thor: God of Thunder) belooft het grootste Marvel-evenement ooit te worden, is de culminatie van Hickmans fantastische periode op de recente Avengers- en New Avengersreeksen en vormt de bouwsteen voor het All-New Marvel dat hierna komt. En dat ongeveer 30 jaar nadat Marvel’s eerste Secret Wars de regels voor het hedendaagse superheldenevent opstelde. De hype is immens groot, kunnen Hickman en co het waarmaken?

swvariantSecret Wars volgt rechtstreeks op het einde van Hickmans Avengers- en New Avengers-reeksen, waar duidelijk werd dat het Marvel-multiversum kleiner en kleiner werd. Parallelle werelden botsten met elkaar in Incursions. Ofwel wordt er hierin één wereld vroegtijdig vernietigd ofwel komen ze beide om. Beide werelden redden is onmogelijk. Zo ging dit een tijdje door tot er in Secret Wars #1 maar twee werelden overblijven. Nu vindt de Final Incursion plaats tussen de twee belangrijkste werelden van Marvel: het meer dan 50 jaar oude gewone Marvel-universum en het 15 jaar oude Ultimate Marvel-universum. De Avengers versus de Ultimates! De wereld van Peter Parker Spider-Man versus de wereld van Miles Morales Spider-Man!

In feite is deze Secret Wars gewoon Marvel’s versie van DC’s Crisis on Infinite Earths van 30 jaar geleden. Vele parallelle werelden worden samengevoegd tot één planeet en verschillende versies van bekende personages komen met elkaar in conflict. Uit de restanten van de Marvel- en Ultimate Marvel-universa, alsook verschillende parallelle tijdlijnen als Days of Future Past, House of M, Marvel 2099, Marvel Zombies, etc. wordt een nieuwe Battleworld gevormd – waar de vele Secret Wars-reeksen zich zullen afspelen.

Origineel is het dus al lang niet meer (Marvel liet ooit weten dat wanneer er ooit een cross-over tussen Marvel en Ultimate Marvel zou plaatsvinden, ze officieel geen ideeën meer hadden… Nauwelijks twaalf jaar later was het al zover), maar schrijver Jonathan Hickman weet er toch wat van te maken. Met zijn runs op Fantastic Four en Avengers/New Avengers staat hij ervoor gekend zich enorm op zijn gemak te voelen met grootschalige metaverhalen die de superheldengeschiedenis uitspitten. Grootschaliger dan dit wordt het niet snel.

4149198-secret+wars

SCWARS2015001-DC81-eec33Secret Wars #1 voelt minder aan als een begin van een event, maar biedt eerder het absolute einde van alles. De nieuwe Battleworld, dat is pas voor deel twee. Deel één staat volledig in het teken van het conflict tussen het gewone en het Ultimate Marvel-universum. Er zijn grootschalige gevechten afgewisseld met leuke karaktermomenten en alles geeft aan dat dit het einde is. Enkele Marvel-helden proberen nog te ontsnappen via een ruimte-ark, anderen sneuvelen in de strijd. De villains bouwen ondertussen een laatste feestje op kosten van de Kingpin met een leuke onverwachte gast. Er zijn heel wat interessante en leuke knipoogjes naar voorgaande Marvel-verhalen (waaronder uiteraard de eerste Secret Wars) en het ene epische moment volgt het andere op, maar tegelijk wens je dat sommige zaken wat beter uitgewerkt konden worden. Nochtans past de pure chaos wel.

Secret Wars is onderhevig aan decennia aan verhalen en, net zoals zijn collega Grant Morrison doet bij DC Comics, maakt Jonathan Hickman een beetje zijn eigen continuïteit bij Marvel waar hij zijn eigen verhalen het zwaarst laat doorwegen. Voor Secret Wars gaat hij niet alleen terug naar zijn schrijfwerk op Avengers- en New Avengers, maar ook op Fantastic Four en Ultimate Comics – Ultimates. Grote rollen zijn weggelegd voor de klassieke Reed Richards en zijn “evil” Ultimate-versie en de structuur van de comic is opgesteld zoals de recente Avengers-series. Vergelijk het ook gerust met het event Infinity van enkele jaren geleden. Dat was toen Marvel’s beste event in jaren en hopelijk maakt Hickman het opnieuw waar. Het tekenwerk van Esad Ribic mag er ook best zijn. Ribic levert, zoals verwacht, een mooie mix tussen Europese en Amerikaanse stijlen. Er zitten enkele vreemde close-ups in, maar de actie wordt in het algemeen zeer mooi weergegeven.

 

Secret Wars #1 is een zeer mooie afsluiter van Hickmans verhalen bij Marvel. Je krijgt het gevoel dat deze eerste issue zelf een achtdelige reeks waard was. Anders dan de eerste Secret Wars uit 1984 of zelfs Crisis on Infinite Earths, is er zeer weinig set-up voor wat komen zal en focust men zich volledig op het afsluiten van het voorgaande. Toegankelijk voor nieuwe lezers is het echter niet. Terwijl er wel gefocust wordt op de personages die je kent uit de films, springen heel wat karakters in en uit beeld en er wordt er toch enigszins verwacht dat je mee bent met niet alleen Hickmans Marvel-verhalen, maar bijna met het ganse huidige Marvel-universum om hier echt ten volste van te kunnen genieten. Genoot je van Hickmans Avengers-verhalen en weet je je weg te vinden in de belangrijkste Marvel-comics, dan is Secret Wars #1 een fantastische afsluiter voor Avengers/New Avengers en een knaller van een opener voor het nieuwe event. Verwachtte je echter met deze reeks in te stappen bij Marvel? Dan ben je eraan voor de moeite en wacht je misschien beter op deel twee voor de voorstelling van Battleworld.

Secret Wars #1 bij Archonia.com

Marvel RIP

Marvel RIP

SECRET WARS TIE-INS?

De barrage aan Secret Wars tie-ins gaat pas in de komende weken van start. Voor Secret Wars #1 was er nog wel Secret Wars #0 op Free Comic Book Day, waarin Valeria Richards – de dochter van Reed en Sue – haar collega’s van de Future Foundation aanzet tot het bouwen van de ruimte-ark. Het verhaal vormt een rechtstreekse inleiding op Secret Wars #1 en had best terug in deel één bijgevoegd kunnen worden, maar is op zich niet meer dan louter een voorgerechtje.

secret-wars-fcbd-2015

Bij Toys R’ Us was er ook al een exclusieve promotiecomic die al vroegtijdig de Battleworld-wereld van Armor Wars voorstelt, waarin iedere bewoner van Technopolis een Iron Man-harnas draagt en er een strijd gaande is tussen Baron Tony Stark en zijn broer Arno. Armor Wars #1/2 is eveneens niet meer dan een voorsmaakje, waardoor je eveneens beter op deel één van de minireeks, of, nog beter, de verzamelde editie wacht.

secretwarsarmorwars

Volgende week: Secret Wars #2 en de introductie van Battleworld!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


 1. avatar
   
  zotterob

  Wa word er bedoelt met nieuwe fans ? Ben nog maar 2 jaar geleden comics beginne leze dus kan ek dan volge of ni ? Ben nog ma pas bezig in hickmans avengers, maar moeten de new avengers ook gevolgd worden ? Want die heb maar ek 1 trade volgehouden omdak ze ma niks vond. Da verhaal ging iets te traag na mijn goesting.
  • avatar
    
   Arno

   Hickmans New Avengers is zelfs nog ietsjes belangrijker dan regular Avengers voor Secret Wars. Maar de laatste verhalen van beide series zijn toch cross-overs, dus ze lopen sowieso in elkaar over.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.