Random Article


The Avengers – The Kree-Skrull War

 


Brainfreeze kijkt graag terug naar oudere verhalen of runs uit de rijke geschiedenis der comics en belicht waarom deze best nog gelezen mogen worden. Vandaag Marvel’s Avengers-klassieker: The Kree-Skrull War…

2
Posted 04/05/2015 by

 
Full Article
 
 

Als je tegenwoordig een rondvraag doet bij de huidige comicbookfan naar de meest memorabele superheldenverhalen zal de kans erg groot zijn dat je antwoorden krijgt met verhalen van pakweg de laatste tien jaar. Dat is ergens wel logisch, maar tegelijkertijd ook erg jammer want er is zoveel moois te vinden in de rijke geschiedenis van zowel Marvel als DC. Niet altijd even makkelijk te vinden natuurlijk of zelfs maar evenveel aandacht krijgend, maar toch de moeite waard om verder te kijken. In deze rubriek kijken we terug naar oudere verhalen of runs en belichten we waarom deze ook best gelezen mogen worden.

Vandaag neemt Waldojeffers Marvel’s THE AVENGERS: THE KREE-SKRULL WAR onder de loep.

 

KreeSkrullWar-covervisionKort na de release van de tweede Avengers-film kan het natuurlijk niet anders dan ook een Avengers-verhaal boven te halen. Je zou dan een Ultron-verhaal verwachten maar we kiezen dan eerder om een van de oerverhalen in de Avengers-geschiedenis, of zelfs Marvel-geschiedenis, boven te halen: The Kree-Skrull War uit The Avengers #89-97 (1971-1972). Belangrijk omdat het de eerste in soort was. Voor het eerst was er zulk een groot verhaal (het liep maar liefst 9 delen) dat je tegenwoordig als een groots event zou catalogeren. In feite kan je stellen dat vele grote verhalen niet hadden kunnen bestaan zonder The Kree-Skrull War.

Maar laten we eerst even kijken naar het creatieve team dat dit verhaal gemaakt heeft. De schrijver is hier Roy Thomas, een man wiens belangrijkste job bij Marvel toen “comics overnemen wanneer Stan Lee er genoeg van heeft” leek te zijn. Op enkele uitzonderingen na heeft Thomas inderdaad zo goed als alles overgenomen na Stan Lee, zelfs zijn job als Editor-in-Chief (hoewel die titel toen nog niet bestond en het gewoon ‘editor’ was). Na Stan Lee en Jack Kirby (en Steve Ditko) is Thomas dus één van de belangrijkste mannen die het vroege Marvel vorm gegeven heeft. Voor de tekeningen hebben we een erg sterk drietal. Sal Buscema tekende het eerste deel terwijl Neal Adams deel twee van het grote verhaal afwerkte. Tussendoor hebben we ook nog een issue met John Buscema. De Buscema-broers zijn misschien wel de meest getalenteerde comicbookartiestenfamilie die je kan vinden. Allebei duidelijk erfgenamen van Jack Kirby (dit was natuurlijk de huisstijl bij Marvel toen), maar geweldige tekeningen. Beiden hebben ook mee bijgedragen aan het verder ontwikkelen van deze stijl. Net als Neal Adams natuurlijk, hoewel die bekender is geworden vanwege zijn werk met Batman.

KreeSkrullWar-covers01

The Kree-Skrull War is eigenlijk ook niet echt één verhaal, maar meer een aaneenschakeling van verhalen die in elkaar overlopen en plaatsvinden tegen eenzelfde achtergrond. Dat achterliggende verhaal is natuurlijk de eeuwigdurende rivaliteit tussen de Kree en de Skrulls, twee van Marvel’s bekendste buitenaardse rassen. Het begint eigenlijk allemaal met de Kree waar Ronan the Accuser de macht van het Kree Rijk overneemt van de Supreme Intelligence (een vreemdsoortig wezen dat het collectieve brein van de grootste Kree uit het verleden bevat). Net als in Guardians of the Galaxy is ook hier Ronan het dus mee oneens en wil hij in dit geval de Skrulls vernietigen. Maar in eerste instantie zal hij zijn wraak richten op Captain Marvel, toen nog de Kree-krijger Mar-Vell.

RickJones-MarVell

Mar-Vell was op dat moment eigenlijk verbonden met Rick Jones (de eeuwige mascotte van de Avengers, eenmalige Bucky en de reden dat Bruce Banner de Hulk is): ze vormden zelfs één wezen. Als Rick Jones in onze dimensie zat, vertoefde Mar-Vell in de Negative Zone. Wanneer Rick dan de Quantum Bands om zijn armen bij elkaar brengt, verwisselden ze Shazam/DC’s Captain Marvel-gewijs van plaats. Al reeds in het begin van ons verhaal slaat Mar-Vell erin dit ongedaan te maken en Rick Jones terug in onze dimensie te krijgen, terwijl Ronan drie Kree Sentries op Mar-Vell afstuurt. Vanaf dan komen er eigenlijk enorm veel zaken op ons af en vallen we van de ene gebeurtenis in de andere.

Het team actieve Avengers op dit moment bestaat slechts uit Quicksilver, Scarlet Witch, Vision en Goliath (Hawkeye die Pym Particles gebruikt om een soort nieuwe Giant Man te zijn). Zij zullen in eerste instantie Mar-Vell en Rick Jones helpen de aanvallen van Ronan af te staan. Nadat ze terloops Hank Pym bevrijd hebben, komen we in het middenstuk een wel erg interessante verhaallijn tegen die ons ook nu nog een ongemakkelijk gevoel geeft: racisme is ook tegenwoordig nooit ver weg natuurlijk. De Avengers worden namelijk voor het gerecht gedaagd omdat zij een mogelijke buitenaarde terrorist herbergen en helpen. Wanneer Captain America, Thor en Iron Man dan ook nog onze Avengers uit hun Mansion zetten, lijkt het verhaal wel erg donker te worden. Zeker als dan ook nog eens Vision in een soort coma valt…

intothevision

Dit geeft dan ook aanleiding tot een erg leuke verwijzing naar Marvel’s verleden. Valse getuigen in het proces, een valse Cap, Thor en Iron Man… De Vision aangevallen door drie koeien? De Fantastic Four die in 1962 drie Skrulls op aarde in koeien liet veranderen? Er is wel degelijk een verband. Een en ander zal leiden tot de bekendste issue uit dit hele verhaal, ‘Journey to the Center of the Android’ waarbij Hank Pym voor de gelegenheid nog eens zijn Ant-Man-pak bovenhaalt en letterlijk in de Vision gaat. Zeer interessant om dit nu te lezen tegen de achtergrond van Avengers: Age of Ultron.

Het verdere verhaal zal ons nog via een door Skrulls gekidnapte Mar-Vell en een opstand bij de Inhumans, met Black Bolt’s gestoorde broer Maximus the Mad in de rol van ultieme opportunist, naar de ruimte leiden om de Kree en de Skrulls te confronteren. Het einde zullen we natuurlijk niet verklappen maar het zal erop neer komen dat de grote held van het hele verhaal de meest onwaarschijnlijke van allemaal, Rick Jones, zal zijn. Zonder hem kon Ronan niet verslagen worden. Toch had Rick Jones er hier geen dansje voor nodig, maar eerder de Kree Supremor. Overigens met dank aan het eeuwige gemanipuleer van deze Supreme Intelligence wordt de grote status quo verandering van Mar-Vell en Rick Jones uit het begin van het verhaal weer ongedaan gemaakt. Ja, ook toen waren de gevolgen van een groot verhaal niet altijd even groot.

KreeSkrullWar-covers02

Je merkt het, zelfs vijf alinea’s zijn bijlange nog niet voldoende om dit hele verhaal compleet uit de doeken te doen. Bij veel nieuwere event-verhaallijnen ben je met twee alinea’s al klaar. Maar dit kadert natuurlijk ook wel een beetje in de tijdsgeest. The Kree-Skrull War is uit 1971-1972. Vaker dan niet stond één issue gelijk aan één verhaal. Een lang doorlopend verhaal was dan ook zeldzaam. Maar dit betekent vooral ook dat er veel meer verhaal zit in deze issues. Toch lijkt alles ook veel flitsender en sneller vooruit te gaan: het verhaal lijkt echt op geen enkel moment stil te vallen. Het blijft je maar meeslepen totdat je het in een ruk hebt uitgelezen…

Natuurlijk is het wel degelijk een kind van zijn tijd. Sommigen zullen vinden dat de vertelstijl wat ouderwets is of dat de dialoog ook echt bijna jaren 60 klinkt. En ja, daar valt natuurlijk wat over te zeggen. Maar ondanks dit houdt het verhaal gewoon nog goed stand. The Kree-Skrull War staat als een huis en de tijd waarin het geschreven is doet daar echt geen afbreuk aan. Als je kan aanvaarden dat dit een oud verhaal is, en je het in zijn tijdsgeest bekijkt, is het werkelijk schitterend.

GoliathvsThing

The Kree-Skrull War is ook een verhaal uit een tijd waarin superheldenverhalen nog ‘fun’ konden zijn en waar de uitkomst nog positief mocht zijn. De helden waren echt de helden, ondanks alle tegenstand die ze mochten ondervinden. Ook belangrijk is dat de Avengers ook menselijk waren. Zoals Stan Lee en Jack Kirby in 1961 het hedendaagse Marvel-universum aftrapten waren ook nu nog de mensen in de superhelden belangrijker dan hun krachten. Dat lijkt vaak iets minder benadrukt tegenwoordig, maar het was het grote kenmerk van de Marvel-revolutie in de comics en kenmerkte de schrijvers van Stan Lee’s generatie en daarna.

Het is ook meteen duidelijk waarom dit verhaal zo belangrijk is geweest voor Marvel. Er zijn toen enorm veel zaadjes gelegd voor latere ontwikkelingen binnen het Marvel-universum. Denken we maar aan de altijd een beetje opportunistische Ronan the Accuser wiens rebelse karakter gebruikt werd in vele verdere kosmische saga’s. Of natuurlijk ons eigenlijke team van Avengers die – op Black Widow en Hulk na – ook de huidige film-Avengers vormen. Of het begin van de relatie tussen Scarlet Witch en de Vision. Ook is The Kree-Skrull War op zijn manier eigenlijk de aftrap voor de verdere ontwikkeling van het Marvel Cosmic Universe. Een jaar later, in 1973, zal Jim Starlin met Captain Marvel en vooral Thanos dit Cosmic Universe nog verder verkennen in grote epische verhalen. Maar de belangrijkste nalatenschap is wel dat plots grote lange verhalen, events eigenlijk, mogelijk waren. Hoewel we pas met Secret Wars (die uit 1984) met de echte events zoals we ze nu kennen begonnen.

avengers-kree

The Kree-Skrull War valt tegenwoordig in eerste instantie legendarisch te noemen, maar eigenlijk is het gewoon ook een erg leuke superheldensaga boordevol sterke verhaallijnen, boeiende dialogen en goede karakters. Maar vooral een positief Avengers-verhaal dat onze helden echt toont als helden. Menselijk, maar als helden. Helden die ook een echte vijand bestrijden, en niet onder elkaar vechten. Het is zeldzaam geworden tegenwoordig…

START TO READ?

The Kree-Skrull War zelf wordt regelmatig herdrukt en is sinds enige tijd opnieuw verkrijgbaar in een gloednieuwe editie en in Marvel Masterworks: Avengers Volume 10. Naast het eigenlijke verhaal zijn er ook nog enkele interessante andere bundels die ermee verwant zijn.

 • MARVEL MASTERWORKS: CAPTAIN MARVEL VOL.2 bevat Roy Thomas’ korte Captain Marvel-run (issues #17–21).
 • MARVEL MASTERWORKS: FANTASTIC FOUR VOL.1 bevat Fantastic Four #2 waarin de Skrulls hun debuut maken. Let vooral op hoeveel Skrulls er eigenlijk zijn in dit verhaal.
 • MARVEL MASTERWORKS: FANTASTIC FOUR VOL.7 bevat Fantastic Four #64-65 met het debuut van de Kree Sentry en Ronan the Accuser.
 • AVENGERS: OPERATION GALACTIC STORM is een thematische sequel op The Kree-Skrull War, maar dan met een oorlog tussen de Kree en de Shi’ar in plaats van de Skrulls.
 • AVENGERS FOREVER gaat eind jaren 90 verder in op wat Rick Jones overkwam op het einde van The Kree-Skrull War.
 • YOUNG AVENGERS: THE COMPLETE COLLECTION door Allan Heinberg en Jim Cheung verwijst terug naar The Kree-Skrull War door middel van Hulkling/Teddy Altman die tijdens deze oorlog verwekt werd.

NOT TO READ? New Avengers: Illuminati (2007) is ook verwant met The Kree-Skrull War maar is een jammere, zinloze retcon door Brian Michael Bendis die onze helden negatief voorstelt en de kracht van het originele verhaal onderuit haalt. Beter links laten liggen en van het oorspronkelijke verhaal genieten, dus.

The Kree-Skrull War en meer klassieke Avengers-verhalen vind je terug in Brainfreeze’s gepatenteerde START TO READ: THE AVENGERS.

Avengers – Kree-Skrull War bij archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


2 Comments


 1. avatar
   
  de baard van alan moore

  Goh, ik heb mijn kast nog eens doorzocht en ontdekte tot mijn verbazing dat ik hier nog een exemplaar van had. Het verhaal is inderdaad niet s;echt. Ik denk wel dat het, in tegenstelling tot de comics van nu, in gebundeld vorm aandoet als los zand. Het mist de compactheid.

  Maar daar kun je best aan wennen. ;)
  • avatar
    
   Waldojeffers

   Mja, heb je inderdaad wel een punt als je het op die manier bekijkt. Op bepaalde momenten wordt het moeilijk om te zien wat het nu eigenlijk met het eigenlijke grote verhaal te maken heeft. Er zit zo enorm veel in… Maar volgens mij ligt dat gevoel voor al aan het feit dat de meeste comics toen nog done-in-ones waren terwijl je tegenwoordig 6 issues voor 1 verhaal nodig hebt. Een lange verhaallijn zoals deze was redelijk uniek. Je moet er aan wennen idd, maar je hebt wel meer verhaal voor evenveel comics als tegenwoordg. ;)

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.