Random Article


Review: Convergence #4 (+ Miniseries Week 4)

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Cliffhanger die belooft het verhaal eindelijk op gang te trekken...

Op zijn slechtst


Teveel inkers zorgen voor wisselende tekeningen. Verhaal blijft vrij saai en oppervlakkig.


Het DC Comics event Convergence zit halverwege. De hoofdserie bereikt een dieptepunt, maar de zijreeksen worden er alleen maar interessanter op…

0
Posted 02/05/2015 by

 
Full Article
 
 

If you win, this planet is yours.

convergence4varThe Multiversity is nog maar pas afgelopen, of Convergence is het volgende grote DC Comics-event rond het uitgebreide DC-multiversum. De komende twee maanden zal Convergence alle comics van de uitgever inpalmen. Oorspronkelijk werd het bedoeld als een fill-in, een nostalgisch verhaal dat gepubliceerd zou worden tijdens de grote verhuis van DC Comics van New York naar het zonnige Burbank, Californië. Nu wordt er echter iets groters beloofd. De opzet is echter nog steeds dezelfde: tal van verschillende versies van gekende DC-personages uit talrijke parallelle werelden uit de geschiedenis van de uitgeverij zullen het met elkaar uitvechten. Denk zaken als “Vampire Batman versus de Victoriaanse Batman uit Gotham by Gaslight versus de jaren 90 Azrael Batman versus de Thomas Wayne Batman uit Flashpoint”. It’s all good.

Simpelweg gesteld, is Convergence gewoon “Mortal Kombat in het DC-multiversum“. Nadat het verhaal eindelijk wat oppikte in Convergence #3 vorige week, zijn we inmiddels al toegekomen in het midden van het evenement. En in een week waarin zowel het laatste deel van The Multiversity en Batman: Endgame alsook het eerste deel van de Darkseid War in Justice League verschijnen, wordt het Convergence-event eigenlijk een beetje achteruit geschoven…

In Convergence #4 worden de helden van Earth-2 door de magiër Deimos gebruikt om de Warlord van Skartaris omver te werpen. Dick Grayson van Earth-2 heeft dan weer een heart-to-heart met Telos, de hoeder van de planeet…

Convergence-4

Schrijver Jeff King biedt wat meer uitdieping van de werelden Skartaris en Telos zelf. Toch voelt alles nog maar vrij oppervlakkig aan. Nog steeds! En in het midden van het event is dat geen goed teken. De cliffhanger biedt wat moois, maar verder is Convergence #4 de zwakste issue tot hiertoe. De tekeningen van Stephen Segovia worden deze keer geïnkt door een karrenvracht aan extra inkers en dat valt hard op. De vaste DC-huisstijl blijft enigszins nog behouden, maar deze comic levert echt wel een schoolvoorbeeld van hoe inks het tekenwerk van de ene pagina op de andere kunnen beïnvloeden.

Met Convergence #4 heeft de hoofdreeks een dieptepunt bereikt. Of de cliffhanger het event nog een schot in de arm kan geven, dat zien we volgende week. Voor de tie-ins is week vier echter één van de interessantste tot hiertoe…

Convergence #4 bij Archonia.com

CONVERGENCE TIE-INS/MINISERIES?

Convergence kent verschillende tie-in minireeksen. Week vier focust zich voornamelijk, net zoals week drie, op de DC-superhelden van vlak voor de grote Crisis on Infinite Earths-verhaallijn uit de jaren 80. Nu worden echter de superhelden uit parallelle werelden in de schijnwerpers gezet. Zowel de kwaadaardige tegenhangers van de Justice League, als de Justice Society en hun kinderen uit Infinity Inc, als de personages van kleinere stripuitgeverijen die door DC Comics werden opgekocht.

De helden zitten gevangen in verschillende steden onder de koepel, zonder krachten en volledig afgesloten van de buitenwereld. Ongeveer één jaar lijkt voor hen te zijn gepasseerd. Dan valt de koepel, krijgen ze hun krachten terug en horen ze de speech van Telos… Elke comic bevat ook een handige, korte geschiedenis van het hoofdpersonage tot vlak voor de gebeurtenissen van Convergence.

CONV_ACT_1CONV_BLUE_BEETLE_1CONV_BOOSTER_1

 • CONVERGENCE: ACTION COMICS #1 (Justin Gray/Amanda Conner): We krijgen te zien hoe het de Earth-2 Superman (‘s werelds echte allereerste superheld uit Action Comics #1), zijn vrouw Lois en nicht Power Girl vergaat in het Metropolis onder de koepel. Aan de andere kant zien we wat er overblijft van het Moskou uit Superman: Red Son, waar de Sovjet man van staal en Wonder Woman rond de tafel zitten met Jozef Stalin, Lex Luthor en zijn Lois Lane. Voornamelijk set-up, maar wel twee uiterst interessante werelden.
 • CONVERGENCE: BLUE BEETLE #1 (Scott Lobdell/Yishan Li): In Hub City van Earth-4, de wereld van de Charlton Comics-helden die de inspiratie vormden voor Watchmen, maken we opnieuw kennis met de Blue Beetle, Captain Atom en The Question. De Watchmen-invloed is er wel degelijk, maar de issue biedt een goeie (her)introductie voor wat komen zal.
 • CONVERGENCE: BOOSTER GOLD #1 (Dan Jurgens/Alvaro Martinez/Raul Fernandez): Het ingewikkelde van verhaal rijdreiziger Booster Gold wordt verder gezet. In deze meest rechtstreekse tie-in tot het hoofdverhaal, reist Booster naar Skartaris waar tal van andere tijdreizigers te vinden zijn. Vooral de cliffhanger belooft veel goeds voor het verloop van deze reeks…

CONV_CRIME_SYND_1CONV_DET_1CONV_INF_INC_1

 • CONVERGENCE: CRIME SYNDICATE #1 (Brian Buccellato/Phil Winslade): Tijdens een poging om Superwoman uit de gevangenis te redden, worden de kwaadaardige tegenhangers van de Justice League in een gevecht gesmeten met het Justice Legion Alpha uit de 853ste eeuw. Tekeningen zijn wat minder, maar de comic levert wel een zeer interessante match-up…
 • CONVERGENCE: DETECTIVE COMICS  #1 (Len Wein/Denys Cowan/Bill Sienkiewicz): Een interessante set-up tussen de wereld van Superman: Red Son en Earth-2, waar Batman overleden is en Helena Wayne en Dick Grayson hun best doen hem op te volgen. De opzet van de comic zit goed, maar naar het einde toe lijkt Helena Wayne toch als iets te impulsief geschreven…
 • CONVERGENCE: INFINITY INC #1 (Jerry Ordway/Ben Caldwell): De kinderen van de Justice Society versus de toekomstige, post-apocalyptische versie van Jonah Hex. Niet bepaald de twee populairste DC-concepten, maar leuk voer voor de fans.

CONV_JSA_1CONV_PLAS_FREEDOM_1CONV_SHAZ_1

 • CONV_WF_1CONVERGENCE: JUSTICE SOCIETY OF AMERICA #1 (Dan Abnett/Tom Derenick): De leden van de Justice Society of America, ‘s werelds eerste superheldenteam, krijgen niet alleen te maken met het verlies van hun krachten, maar ook nog eens met hun ouderdom. Dr. Fate schenkt ze echter nog één laatste kans om als vanouds superheld te spelen… Weinig actie, maar een mooi karakterportret van Jay Garrick/Flash en co.
 • CONVERGENCE: PLASTIC MAN & THE FREEDOM FIGHTERS #1 (Simon Oliver/John McCrea): In het New York City van Earth-X, een wereld waar de nazi’s WO II gewonnen hebben, vormen Plastic Man, Uncle Sam en de Freedom Fighters een guerilla verzetsgroep. Een leuke mix tussen de klassieke verhalen en crime noir, maar men gaat iets te kort door de bocht in een poging de geschiedenis van deze plek uit te leggen…
 • CONVERGENCE: SHAZAM #1 (Jeff Parker/Doc Shaner): Niet lang na The Multiversity – Thunderworld one-shot, keren we nogmaals terug naar Earth-5, waar de oorspronkelijke Captain Marvel nog gewoon Captain Marvel mag zijn. De Marvel Family krijgen pas hun krachten terug en bevechten Dr. Sivana en co, alvorens Fawcett City wordt aangevallen door het Victoriaanse Londen uit Batman: Gotham by Gaslight. Een blij weerzien met oude vrienden en een interessante set-up…
 • CONVERGENCE: WORLD’S FINEST #1 (Paul Levitz/Jim Fern/Joe Rubenstein): Deze keer geen Superman/Batman-comic, maar één rond de Seven Soldiers of Victory en de Shining Knight in het bijzonder. Cartoonist Scribbly Jibbet levert tegelijk een mooi portret van het leven onder de koepel in Earth-2 Metropolis.

CONVERGENCE TIE-IN VAN DE WEEK?

jl40

 • JUSTICE LEAGUE #40 (Geoff Johns/Jason Fabok): Goed, we spelen een beetje vals. Justice League #40 is eigenlijk helemaal geen officiële Convergence tie-in, maar dit eerste hoofdstuk van de opkomende Darkseid War bevat wel een korte geschiedenis van New Genesis/Apokolips, het DC-multiversum en de voorgaande Crisis-verhaallijnen, alsook verwijzingen naar de huidige gebeurtenissen. De geschiedenis van het “nieuwe” DC-universum staat blijkbaar nog steeds niet vast en dat wordt ook in deze comic vermeldt, maar dan op zo’n manier dat het niet te verwarrend wordt voor nieuwe lezers. Geoff Johns had inderdaad ook beter de Convergence-hoofdreeks geschreven. Ook leuk: de quote “Reality cannot survive another Crisis”. Daar zijn we het volmondig mee eens!

Convergence Miniseries bij Archonia.com

Een overzicht van de eerdere Convergence/Crisis-achtige events en hierop volgende herlanceringen van DC Comics vind je overigens in de volgende specials:

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.