Random Article


Top 25 Alternatieve DC Comics Werelden Deel 3 (15-11)

 


0
Posted 29/04/2015 by

TOP25-DC-deel3

Parallelle werelden, alternatieve dimensies en divergerende tijdlijnen zijn hot in superheldencomics. Zowel DC Comics als Marvel zullen deze lente verschillende versies van hun bekende personages op een hoop smijten in Convergence en Secret Wars. Bij DC Comics hebben parallelle werelden altijd al een grote rol gespeeld en Convergence wordt gewoon de nieuwste Crisis in het DC-multiversum.

Ter ere van Convergence, de dertigste verjaardag van Crisis on Infinite Earths en de tiende van Infinite Crisis zetten wij onze 25 favoriete alternatieve DC-werelden in de schijnwerpers. Deze zijn te zien in tal van Elseworlds-, Imaginary Stories– of grote Crisis-verhaallijnen en bieden steeds een alternatieve take op de gekende superhelden van de uitgeverij. De nummers 25-21 vind je hier en 20-16 vind je hier. Vandaag is het de beurt aan de nummers 15 tot en met 11.

Vermits we oneindig veel werelden hebben om uit te kiezen, beperken we ons wel louter tot de alternatieve werelden die hun debuut maakten in de comics van DC. De talloze werelden uit de films, tv-series (Batman ’66, Smallville, Arrow/The Flash), animatiereeksen (DC Animated Universe, Batman Beyond) of videogames (Injustice: Gods Among Us, Batman: Arkham) komen deze keer dus niet in aanmerking.

15. BATMAN VAMPIRE

Earth-43 – Red Rain

  • Eerste verschijning: Batman & Dracula – Red Rain (1991)
  • Verzameld in: Tales of the Multiverse – Batman Vampire

batmanvampire

Batman is een wezen van de nacht. Dracula is een wezen van de nacht. Toch heeft het tot 1991 geduurd vooraleer de twee elkaar ontmoetten (die Andy Warhol-film uit de jaren 60 buiten beschouwing gelaten). In de graphic novel Red Rain en opvolgers Bloodstorm en Crimson Mist werd de Dark Knight een echte vampier. Hoewel hij heldhaftig tegen de dorst naar bloed vocht, bezweek hij toch. Zijn eerste slachtoffer werd niemand minder dan The Joker… Deze grimmige, macabere Batman Vampire-verhalen van Doug Moench en Kelley Jones behoren tot de absolute top van het Elseworlds-gebeuren. In tegenstelling tot de latere The Batman vs Dracula-animatiefilm, is dit geen wereld voor gevoelige zielen…

Opvallend: Earth-43, waar deze verhalen plaatsvinden, en de vampirische Batman (en Catwoman als weerkat) doken later nog op in verschillende DC Multiverse-verhalen. Later zou het concept ook uitgebreid worden van Batman naar de ganse Justice League, hier dan de vampirische Blood League.

 

14. EARTH-AD (GREAT DISASTER)

Earth-AD/14/86/51 – Earth Kirby

  • Eerste verschijning: Strange Adventures #117 (1960)
  • Verzameld in: Kamandi by Jack Kirby Omnibus, Jack Kirby’s OMAC, Showcase Presents: The Great Disaster featuring the Atomic Knights, Jack Kirby’s Fourth World Omnibus, Final Crisis, The Multiversity Guidebook

kamandi

In 1986 vind er op deze aarde de “Great Disaster” plaats. Alles wordt weggevaagd en de planeet wordt omgetoverd tot één groot post-apocalyptisch landschap. Ideaal voor het type klassieke sciencefictionverhalen waar Jack “King” Kirby zo goed in is. Zowel zijn futuristische OMAC (One Man Army Corps) als het door The Planet of the Apes-geïnspireerde Kamandi, The Last Boy on Earth spelen zich op deze versie van de DC-aarde af. Ook de avonturen van de Atomic Knights en Hercules Unbound (met de klassieke Griekse held in een neo-futuristische setting) vinden hier plaats.

kirbykamandiatomicknightsherculeskirbyomac

Opvallend: Later, toen DC de wereld aanduidde met Earth-51, werden ook de New Gods op deze aarde herboren, waardoor het pas echt een wereld vol Jack Kirby DC-creaties werd. Sindsdien zijn de New Gods echter terug verhuisd naar een andere dimensie om eerder met de gewone DC-helden om te gaan.

 

13. EARTH-SHAZAM!

Earth-5/S – Holy Moley!

  • Eerste verschijning: Whiz Comics #2 (1940)
  • Verzameld in: The Shazam! Archives, The Shazam! Family Archives, Shazam!: The Monster Society of Evil, Superman vs Shazam!, The Multiversity: Thunderworld #1

Thunderworld_Marvel_Family_Flying

De originele Captain Marvel (nu Shazam) was de best verkopende superheld uit de jaren 40. Na een jarenlange rechtszaak tussen oorspronkelijke uitgever Fawcett Comics en DC Comics vanwege de vermeende gelijkenissen tussen Captain Marvel en Superman, kocht DC Comics gewoon de rechten van het personage op. Billy Batson en de rest van de Marvel Family werden in de jaren 70 officieel een deel van het DC-multiversum. Op Earth-5 (aka Earth-S of Earth-Shazam!) vinden hun doorgaans vrij luchtige avonturen plaats. Pure, onversneden superheldenfun! Captain Marvel/Shazam heeft altijd beter gewerkt in zijn eigen wereld – waar hij de grootste superheld is – dan in het DC-universum, waar ie steeds moet onderdoen voor Superman.

Opvallend: Waar Captain Marvel/Shazam en Captain Marvel Jr. en Mary Marvel inderdaad beter werken in hun eigen wereld zonder de “duistere” invloed van het DC-universum, blijkt hun vijand Black Adam dan weer wel enorm goed tot zijn recht te komen op de reguliere DC-aarde.

 

12. TANGENT COMICS

Earth-97/9 – Bekende namen, nieuwe gezichten

  • Eerste verschijning: Tangent Comics – Atom #1 (1997)
  • Verzameld in: Tangent Comics Vol.1-3, Tangent: Superman’s Reign Vol.1-2

tangentcomicstangentcomics2tangentcomics3

In 1997 kwam schrijver/artiest Dan Jurgens aanzetten met een wild idee. Het Tangent-universum zou bekende namen van DC Comics-personages gebruiken, maar er iets volledig anders mee doen. Dit werd een superheldenuniversum waar de geboorte van de superheld een enorme impact had op de wereld en deze volledig zou veranderen. De namen van de Tangent-personages zijn herkenbaar, maar de karakters zijn nieuw. ‘s Werelds eerste superheld heette hier The Atom. Deze vrouwelijke Flash is de eerste baby geboren in de ruimte, deze Superman – Harvey Dent – is miljoenen jaren verder geëvolueerd dan wij, Batman is een ridder die nog tegen koning Arthur gevochten heeft en de Doom Patrol is afkomstig uit de verre toekomst. Een interessant experiment.

Opvallend: Voor de huidige Convergence, kwamen het Tangent en het gewone DC-universum al eens met elkaar in conflict in de miniserie Tangent: Superman’s Reign.

 

11. WILDSTORM

Earth-50 – Go, go 90s

  • Eerste verschijning: WildC.A.T.s #1 (1992)
  • Verzameld in: WildC.A.T.s Compendium, Gen13: Who They Are and How They Came to Be, The Authority: Absolute Edition Vol.1, Wetworks: Rebirth, Deathblow: Sinners and Saints, The Planetary Omnibus en veel, veel meer

wildstormposter_base

DC Comics maakt er een gewoonte van om kleinere uitgeverijen op te kopen en hun superheldenpersonages toe te voegen aan het grotere DC-multiversum. Eind jaren 90 was het de beurt aan Wildstorm, de studio van Jim Lee die in het begin van het decennium werd opgericht onder de vlag van Image Comics. Het Wildstorm-universum bracht verschillende gekende jaren 90 superhelden voort waaronder de WildC.A.T.S, Gen13, Deathblow, Grifter en Mr. Majestic. Het StormWatch-defensieprogramma werd in 1999 omgevormd tot The Authority, aanvankelijk één van de beste en meest relevante superheldenreeksen ooit. Datzelfde jaar leverde Wildstorm weer een schot in de roos met Planetary.

In tegenstelling tot de grote superheldenuniversa van DC en Marvel, vonden er in het Wildstorm-universum wel grote, blijvende veranderingen plaats. Zo veel zelfs, dat Wildstorm in de afgelopen 15 jaar enkele reboots op korte tijd verkreeg. De uitgeverij miste in de laatste jaren, als Earth-50 in DC’s multiversum, een eigen identiteit en enkele mini cross-overs waar Mr. Majestic in de Superman-reeksen terechtkwam en DC’s Captain Atom zorgde voor een reboot van het Wildstorm-universum hielpen daar niet bij. Bij DC’s eigen grote New 52-reboot in 2011 werd het Wildstorm-universum uiteindelijk gewoon bij dat van DC Comics gevoegd. Dat bleek echter ook een minder goede keuze, vermits er voorlopig weinig plaats lijkt te zijn voor de donkerdere, edgy Wildstorm-helden in een wereld bevolkt door de iconische, klassieke DC-personages. Toch blijven de Wildstorm-personages een speciaal plaatsje in ons hart bekleden…

Earth-50_001

Opvallend: The Bleed, een interdimensionele ruimte tussen parallelle universa dat in StormWatch werd geïntroduceerd door Warren Ellis en Bryan Hitch, is momenteel eigenlijk de grootste bijdrage van het Wildstorm-universum aan dat van DC Comics. Het concept werd uitgebreid tot de substantie die vloeit tussen de vele werelden van het DC-multiversum.

 

Morgen gaat de Countdown verder met de nummers 10-6.

De geschiedenis van het DC-multiversum en haar vele reboots/relaunches vind je in deze reeks specials:

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.