Random Article


Review: Sam Zabel and the Magic Pen

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: $29.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Soms laat het de magie zien die alleen comics kunnen produceren

Op zijn slechtst


Helaas kan de tekenaar het niet nalaten om zijn ruggengraatloze persoonlijkheid in de pagina's van deze comic op te voeren


Een cartoonist is op een creatief dood spoor beland. Dan vindt hij een oude comic die hem meeneemt op een verre reis vol doldwaze avonturen…

0
Posted 23/04/2015 by

 
Full Article
 
 

I’m just so totally empty of ideas…inspiration..talent…

Sam Zabel and the Magic Pen begon aanvankelijk als een webcomic op de site van Dylan Horrocks (Hicksville, Batgirl). Maar nadat het verhaal was afgerond vond het toch zijn weg naar een kloeke hardcover. De Nieuw-Zeelandse tekenaar Dylan Horrocks is een echte liefhebber van het medium. Zijn Hicksville was een grote liefdesverklaring aan de comic, de noeste werkers die de vakjes op papier zetten en de geschiedenis van het medium. De verwachtingen voor deze waren hoog gespannen.

Hoofdpersoon van deze vertelling is de tekenaar Sam Zabel. Hij verdient zijn geld met het schrijven van Lady Night, maar het duurt steeds langer voordat hij zijn scripts afrondt. Zijn inspiratie ebt weg. Stiekem zou hij tegenover zichzelf toe moeten geven dat het werk hem niet boeit. Maar ja, dat geld… Na het zoveelste te laat ingeleverde script geeft Zabel een lezing tijdens een festival op een lokale universiteit  Na afloop wordt hij door een studente aangesproken die zelf wat rotzooit met comics en hem graag wil interviewen voor een website. Ze brengt hem op het spoor van een oude comic van een bekende Nieuw-Zeelandse cartoonist. Deze comic is het begin van een bijzondere reis waarbij Zabels fantasie volop wordt geprikkeld…

batgirl horrocksWanneer je bekend bent met de carrière van Horrocks dan zie je dat deze comic deels autobiografisch is en Sam Zabel eigenlijk een alter ego is van Dylan Horrocks zelf. In 2003-2004 schreef hij Batgirl voor DC Comics en in deze graphic novel vertelt hij dus wat hij van dit werk vond. Hij haatte het en DC heeft eigenlijk al jaren geleden Batgirl vernield door het originele concept naast zich neer te leggen.

Allemaal goed en wel, maar wanneer je dit leest als onderdeel van het creatieve team van destijds dan zou je jezelf toch behoorlijk kunnen opwinden. Waarom begon Horrocks aan deze klus? Waarom heeft hij niet het fatsoen om er gewoon mee te kappen? Het is ergerlijk. Maar dat is niet het ergste. Horrocks herkauwt elke politiek correcte mening over de rol van vrouwen in de comic en maakt deze tot de zijne. Hij is een type dat kan huilen wanneer hij de wereld niet mooi genoeg vindt. Een luie denker met een enorm naïeve instelling.

Het grootste probleem is dat Horrocks voor een deel in dezelfde valkuil stapt als iedere andere maker van een (deels) autobiografische comic. Je leven is simpelweg niet interessant genoeg om het te verkopen aan een onwetend publiek. Waarom krijgt deze comic dan toch drie sterren? Omdat het verhaal geweldig is wanneer Horrocks zijn persoonlijkheid even terugtrekt van de pagina’s. Dan zie je de magie die alleen comics kunnen produceren.

Sam Zabel and the Magic Pen laat sporadisch zien dat het geweldig had kunnen zijn. Dat maakt deze comic zo pijnlijk. Het aantal gemiste kansen is haast niet meer te tellen. Maar vooruit…Horrocks tekent dan wel weer heel leuk.

Sam Zabel and the magic pen bij Archonia.com

2009-02-24-magicpen_022009-02-25-magicpen_03

2009-02-26-magicpen_042009-03-05-magicpen_05

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.