Random Article


Review: Jupiter’s Legacy Volume 1 (Mark Millar/Frank Quitely)

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $9.99
 
Verzamelt: Jupiter's Legacy #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Mark Millar is (op zijn manier) eindelijk weer origineel. Prachttekeningen van Frank Quitely.

Op zijn slechtst


Het trage werktempo van Frank Quitely...


Hoe is het om als kinderen van beroemde superhelden in de voetsporen van je ouders te moeten treden? Mark Millar en Frank Quitely onderzoeken het in Jupiter’s Legacy…

1
Posted 14/04/2015 by

 
Full Article
 
 

Could our entire free-market infrastructure be destroyed by some bad loans and bankers?

Twee jaar na het verschijnen van deel één is daar dan eindelijk de eerste bundeling van Jupiter’s Legacy. Het is de ultieme superheldenfamiliekroniek van Mark Millar (The Authority, Kick-Ass) en Frank Quitely (WE3, The Multiversity – Pax Americana ) waarin ze het verhaal vertellen van The Utopian en zijn familie. Een verhaal dat draait om een generatieconflict, morele waarden en natuurlijk een knipoogje geeft naar de werkelijkheid van nu.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de wereld geteisterd door een economische crisis van ongekende proporties. Sheldon Sampson was een telg uit een welgestelde familie. Toch raakte hij alles kwijt en bevond hij zich plots tussen het gewone volk. Maar in een droom wordt hem de locatie van een eiland verteld waar misschien de oplossing gevonden kan worden voor deze crisis. Samen met zijn broer Walter en enkele vrienden rust hij een expeditie uit naar dit eiland…

Het is duidelijk dat daar iets is gebeurd waardoor Sheldon en zijn vrienden veranderden in superhelden. In 2013 zien we hoe er langzaam gewerkt wordt aan een overgang tussen de generaties. Zijn Chloe en Brandon, Sheldon’s verwende kinderen, wel klaar om in de voetsporen van hun ouders te treden of worden ze verteerd door de druk van de hedendaagse beroemdheidscultus? Op de achtergrond bereidt Walter een coup voor. Hij is het beu dat zijn broer alle touwtjes in handen heeft. Walter wil zelf ook weleens wat inbreng hebben…
jupiter legacy tussenplaatt

Diep van binnen is dit natuurlijk gewoon de zoveelste variant op Hamlet. En de oplettende literatuurstudenten zullen waarschijnlijk kunnen zeggen waar Shakespeare op zijn beurt de mosterd vandaan haalde, maar dat is niet het punt. Tot ieders verbazing is dit namelijk een verbazend goede Mark Millar-comic geworden. Stilistisch gezien is ie teruggegaan naar zijn hoogtijdagen aan het begin van deze eeuw toen hij voor Marvel The Ultimates en Ultimate X-Men schreef, maar dat is niet erg. Prikkelende dialogen, aparte ideeën en uiteraard geprojecteerd op een wereld die erg veel weg heeft van de onze. Dat dateert je comic uiteindelijk ook wel, maar het levert op de korte termijn interessant materiaal op.

Al zijn we niet tevreden over de abrupte wijze waarop deze bundel wordt afgebroken. Dit soort opmerkingen zullen echter Millar koud laten. De filmrechten zijn uiteraard al verkocht.

Laten we echter ook diep buigen voor Frank Quitely. De Schot is toch de wedergeboorte van de Italiaanse kunstenaar Raphael. Zijn pagina’s zijn kraakhelder en dusdanig knap getekend dat je soms zou denken dat de figuren zo de bladzijde zouden aflopen. Wanneer je een poging doet om het tekenen onder de knie te krijgen dan is zijn werk iets dat je niet moet bekijken. Want dan ben je geneigd om een ander vak te gaan leren.

Het nadeel is dat de Quitely nogal traag werkt. De comic is al meermaals vertraagd en er moest een spin-off komen (Jupiter’s Circle) met een andere tekenaar om Quitely wat meer tijd te geven. Met het huidige tempo is de Jupiter’s Legacy-trilogie pas in 2020 afgerond…

Jupiter’s Legacy volume 1 bij Archonia.com

JupiterLegacy1_1JupiterLegacy1_2

JupiterLegacy1_3JupiterLegacy1_4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


One Comment


  1. avatar
     

    Toch heb ik liever mooi tekenwerk waar ik lang op moet wachten….dan tekenwerk wat sneller verschijnt maar dan aartslelijk is…Vorige week Jupiter’s Circle binnengekregen….brrrrrrrrrrr…lelijk!!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.