Random Article


Frank Cho’s Milo Manara Spider-Gwen parodie zorgt voor nieuwe Controverse in Comicbookland

 

0
Posted 13/04/2015 by

2014 was het jaar van de activist. Maar ook in 2015 weten allerlei belangengroepjes het internet te vinden om de comicbookindustrie naar hun hand om te vormen. En… ze lijken te winnen…

Eerder dit jaar kreeg J.Scott Campbell (Danger Girl) de volle laag toen hij kritiek uitoefende op het nieuwe kostuum van DC‘s Wonder Woman. Hij vond het ontwerp onpraktisch, lelijk en gewoon stijlloos. “Waarom mag er geen stuk huid te zien zijn? Wonder Woman is een Amazone, geen Talibanstrijdster.” Het was verder geen aanval op Wonder Woman-tekenaar David Finch. Toch werd hij bedolven onder de kritiek die vrijwel meteen persoonlijke trekken kreeg. Hij had geen talent, was een seksist etc. De tekenaar reageerde met een hele beschaafde Wonder Woman-herdesign waarmee de kous af was.

wonder woman new costumewonder woman redesign campbell

Begin april tekende Frank Cho (New Avengers, Liberty Meadows) een parodie op Milo Manara‘s befaamde Spider-Woman variant cover dewelke in 2014 zorgde voor de nodige ophef. Cho gebruikte echter Spider-Gwen in plaats van Spider-Woman. Dit leverde meteen een vijandige reactie op van Marvel’s Spider-Gwen-tekenaar Robbi Rodriguez.

Op zijn eigen Facebookpagina ging Rodriguez dieper in op de materie. Zijn argumenten zijn weliswaar van een hoger niveau. De conclusies die hij trekt zijn twijfelachtig en lijken vooral met persoonlijke issues te maken te hebben. Deze passage is in dat opzicht veelzeggend:

“Echt, het duurde lang vooraleer ik niet-lezers kon vertellen dat ik werkte in de comicbookindustrie, omdat het gênant was om “grote tieten, grote geweren” als het enige beeld geassocieerd met het medium te zien”

Rob Liefeld (Youngblood, Hawk and Dove) reageerde op zijn eigen Facebookpagina met een post waarin hij het opneemt voor Campbell en Cho en stelt dat er dringend een tegenactie moet komen op deze beweging die al langer gaande is. Het kan niet zo zijn dat een vocale minderheid gaat dicteren hoe comics eruit moeten zien. Het feit dat tal van tekenaars doelbewust beschadigd worden wanneer ze een verleidelijke vrouw op het papier zetten is een trend waar dringend een einde aan moet komen.

Wie denkt dat Liefeld overdrijft, heeft het mis. Dit weerwoord blijkt hoognodig te zijn wanneer je de onderstaande reactie van J.Scott Campbell leest:

De industrie is al deze interacties aan het gadeslaan en de praktijken van de grote bedrijven veranderen naarmate ze blijven reageren tot dit gelul. We beginnen de conservatieve “voorzichtigheid” in hun keuzes meer en meer te voelen. Sommige geliefde artiesten krijgen zelfs minder en minder werk omdat hun stijl nu als “te sexy” wordt bestempeld door de luide stemmen van deze vocale minderheid.

‘Ze’ winnen dus. Beangstigende gedachte, niet?

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 Comments



Be the first to comment!


Leave a Response



Gelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.