Random Article


Review: Nemo – River of Ghosts

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $14.95
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Buitengewoon vermakelijke pulp met een sentimenteel trekje

Op zijn slechtst


Het is voor iemand van het kaliber Alan Moore wat magertjes


Alan Moore en Kevin O’Neill sluiten hun The League of Extraordinary Gentlemen af…

0
Posted 07/04/2015 by

 
Full Article
 
 

Captain grandmother, sir. Is it really true that sometimes you talk to the spirits?

Alan Moore en Kevin O’Neill (Nemesis the Warlock, Marshall Law) sluiten met Nemo: River of Ghosts hun derde trilogie af in de wereld van The League of Extraordinary Gentlemen. In Heart of Ice, The Roses of Berlin en in deze hardcover vertelde ze enkele episodes uit het leven van Janni Nemo, dochter van Captain Nemo. We zagen haar voor het eerst even opduiken in The League of Extraordinary Gentlemen: 1910.

Het jaar is 1975 en Janni is op het toppunt van haar macht. Ze is de science-pirate die haar vader was en misschien wel meer. Maar ze begint op haar tachtigste langzamerhand de grip op de realiteit kwijt te raken. Ze wordt niet alleen omgeven door haar vrienden en bekenden, maar ook door de spoken uit haar verleden. Vervlogen herinneringen die zich alleen bij haar manifesteren. Ze weet hoe laat het is… en andere mensen ook. Iets wat trouwens prachtig wordt verbeeld door Kevin O’Neill door middel van het gezicht van Janni. Dan bereiken berichten haar dat Ayesha weer is opgedoken. Janni trekt er met haar nieuwe bodyguard Hugo Cochlan en enkele getrouwen op uit om voor eens en altijd af te rekenen met haar aartsvijand…

Nemo - River of Ghosts-2

Dit derde en laatste deel is duidelijk meer van hetzelfde en voor de oplettende kijker zelfs een verlengstuk van de vorige delen. Moore’s aandacht werd het voorbije jaar natuurlijk nog getrokken door zijn waanzinnige roman Jerusalem. Deze derde trilogie is alles behalve de intellectuele prestatie die de eerste League of Extraordinary Gentlemen-verhalen wel waren. Moore en O’Neill kiezen duidelijk voor een wat meer door pulp geïnspireerde aanpak. Dat levert ook nu weer een strak geplot verhaal op, maar gemeten op de schaal van Moore is het natuurlijk toch teleurstellend. Voor iedere andere schrijver zou de score hoger uitvallen. Moore kan beter. Dit is wat simpeltjes, al kun je het een zekere coolheid niet ontzeggen.

Het is voorlopig de laatste reis binnen de wereld van The League of Extraordinary Gentlemen, maar Moore en O’Neill zijn nog niet op elkaar uitgekeken. Ze zijn momenteel bezig met een nieuw project dat wordt beschreven als “iets modernistisch”, whatever the fuck that means.

Nemo – River of Ghosts bij Archonia.com

Nemo - River of Ghosts-3Nemo - River of Ghosts-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.