Random Article


Review: Winterworld Volume 1 – La Niña

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $9,99
 
Verzamelt: Winterworld #1-4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Mad Max in permafrost

Op zijn slechtst


Het is nooit meer dan blockbustervoer


Zet je schrap voor een wilde rit door een eindeloos sneeuwlandschap. Chuck Dixon brengt Winterworld terug bij IDW… en dat gaat vonken geven!

0
Posted 08/03/2015 by

 
Full Article
 
 

Don’t worry about my badger, he does fine on his own.

Het is soms vreemd te denken dat voor een jongere generatie comicbookfans de naam Chuck Dixon misschien niet veel betekent. De alomtegenwoordigheid en veelzijdigheid van de schrijver is, door eindeloze reboots en het obsoleet maken van voorbije incarnaties, in een verleden gevallen dat in sommige herdukken nog te vinden is.

Bij die herdrukken horen wel enkele legendarische titels als Batman, Robin, Nightwing, Catwoman, Birds of Prey, Green Arrow, Punisher, Conan en dat zijn maar enkele van de reeksen waar Dixon jarenlang voor schreef. Geen klein bier dus, die Chuck. Toch moeten de ‘grote’ uitgeverijen de laatste tijd minder tot niets van hem weten en houdt hij zich vooral nog bezig met e-books in eigen beheer, The Simpsons en G.I. Joe bij IDW Publishing. Laat die nu ook net een paar jaar geleden een oude titel uit 1987 van Dixon hebben herdukt, met prachtig zwart-wit tekenwerk door Jorge Zaffino zaliger. En laat dat nu net een titel zijn waarop een productiemaatschappij een optie nam, met het oog op een TV-reeks voor XBox: Winterworld.

Redenen zat dus om eens te kijken of er nog wat leven in de ouwe bes zit. In 2014 startte de reeks opnieuw, zo goed 60637_s0als maandelijks. Winterworld is even simpel van concept als verse sneeuw: noem het Mad Max on Ice. Met een das (het dier, weet je wel) die Rah-Rah heet. De tough guy van dienst heet Scully en wordt vergezeld van Wynne, een jonge vrouw met een vranke mond en haar neus in de boeken. Het langere verhaal van Winterworld is dat ze op zoek zijn naar haar ouders. Scully lijkt haar daar eerder mee te willen zoet houden, maar uiteindelijk is die zoektocht in deze La Niña maar een paar lijnen dialoog hier en daar.

Op een wereld bedekt met ijs en sneeuw denk je eerst en vooral aan je volgende schuilplaats. Meestal zijn die potentiële schuilplaatsen helaas al bevolkt door fanatieke wilden, met spectaculaire ontsnappingscènes als gevolg. Bijna als bij toeval komen ze terecht in een dorp dat La Niña heet, waar een gematigder klimmaat heerst, door de warme luchtstromen van natuurfenomeen El Niño. De dorpelingen lijken best vriendelijk, maar wie hou je voor de gek? Uiteraard schuilt er iets duister achter die veel te aantrekkelijke façade. Bovendien hebben ze er ook nog een erg… creatieve interpretatie van het broeikaseffect. Gooi er bovendien nog wat subplots voor de volgende verhaallijn in (ken je dàt nog?) en je krijgt vintage Dixon. Vergeet zeker Rah-Rah de das niet. Een geniale toevoeging, die zoveel vertelt over het karakter van Scully zonder met knarsende expositie te moeten prutsen.

Een heel onderhoudend avonturenverhaal, dat aan een rotvaart vooruit gaat, zodat je niet lang genoeg hebt om na te denken over de soms tere interne logica (zoals brandstoffen die na een generatie in onbruik toch nog branden). Winterworld kan ook voldoende met zichzelf en de kaskrakernatuur van zijn verhaallijnen lachen.

Het tekenwerk door Butch Guice is van topkwaliteit: ook al bieden sneeuw en ijs niet meteen de meest uiteenlopende achtergrondmogelijkheden, kan deze comicbookveteraan toch als geen ander de setting laten meespelen en de omgeving heel overtuigend aanwezig laten zijn. Hij heeft zeker de indrukwekkende schaduw van Zaffino over zich, maar dat lijkt eerder inspirerend dan intimiderend te werken. Met het gedempte kleurenpalet van Diego Rodriguez erbij, levert dat een prachtig ogende comic op.

IDW noemt deze bundel Winterworld volume 1, ook al is er dus al een eerder (zwart-wit) volume van de eerste reeks (uit 1987) in omloop. Het bewijst hoe degelijk de scripts van Dixon zijn, dat je dit zelfs niet hoeft te weten, maar gewoon mee kan volgen. Zelfs al gaat het hier om dezelfde personages die hier en daar een verwijzing maken naar die eerdere verhalen. Gezien die van hetzelfde kaliber als La Niña zijn, spreekt dat eerdere werl dan vast ook aan. La Niña ontvang je bij IDW trouwens aan een aantrekkelijke introductieprijs, net als volumes 1 van uitgeverijen als Valiant of Image.

Winterworld vol 1: La Niña bij Archonia.com

ww01ww02 ww03

 

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.