Random Article


Review: The New Teen Titans by Marv Wolfman & George Pérez Omnibus Volume 1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkter: , ,
 
Inkleuring: , ,
 
Lettering:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $75,00
 
Verzamelt: The New Teen Titans #1-20, DC Comics Presents #26, Tales of the New Teen Titans #1-4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Er zit nog altijd een zekere vrolijkheid en energie in deze comic

Op zijn slechtst


Er is nog geen verbindend verhaal


In 2015 is het 35 jaar geleden dat Marv Wolfman en George Pérez begonnen aan hun legendarische run op DC’s New Teen Titans. Dit is de eerste terugblik op deze legendarische run waarin we kijken of deze verhalen rond de jonge DC-superhelden en Justice League sidekicks de tand des tijds hebben doorstaan…

0
Posted 17/02/2015 by

 
Full Article
 
 

There are unknown forces at work. Forces which demand that a new Teen Titans be formed.

New_Teen_Titans_Vol_1_1Vorig jaar vierden de jonge superhelden hun 50ste verjaardag en in 2015 is het 35 jaar geleden dat Marv Wolfman en George Pérez aan hun legendarische run begonnen op The New Teen Titans van DC Comics. De Teen Titans begonnen hun carrière in de jaren 60 en het team bestond uit enkele bekende sidekicks van de Justice League. De serie was slechts een bescheiden hit. Marv Wolfman was als kleine jongen een groot DC Comics-fan en ergerde zich steeds aan de wijze waarop deze serie meer en meer van het oorspronkelijke concept wegdreef en uiteindelijk terecht werd stopgezet. In 1980 was de tijd rijp om het opnieuw te proberen. Wolfman, inmiddels zelf een comicbookschrijver, was eerder dat jaar na een conflict met Marvel-redacteur Jim Shooter vertrokken en weer bij DC in dienst getreden. Met George Pérez maakte hij eerder een aantal issues van de Fantastic Four en het hoeft verder geen betoog dat de samenwerking dusdanig prettig was verlopen dat Wolfman hem ook naar de concurrentie haalde. Ook Pérez was even klaar met Marvel en Shooter en greep deze buitenkans met beide handen aan.

Het nieuwe Teen Titans-team kreeg al snel een introductie in DC Comics Presents #26. In het najaar van 1980 verscheen de eerste issue van The New Teen Titans. Het team bestond uit oudgedienden Wonder Girl, Kid Flash en Robin. Ze kregen gezelschap van hun oude makker Beast Boy, dewelke voor het gemak was omgedoopt in Changeling. Wolfman en Pérez creëerden nog drie aanvullingen voor het team. Zo maakten Cyborg, Raven en Starfire hun debuut in het DC-universum.

Teen titans groepsfoto

Vanaf het eerste deel is het al snel duidelijk hoe de vork in de steel zit. De hereniging van de nieuwe Titans komt niet geheel vrijwillig tot stand. Ze worden op subtiele wijze gemanipuleerd door de empaat Raven. Gedurende het lezen van de eerste comics kom je erachter waarom ze dit doet. Het heeft te maken met de komst van de gevreesde en demonische Trigon, tevens ook haar vader. Ook apart is natuurlijk de komst van een huurmoordenaar in opvallend oranje in de tweede issue. Slade Wilson, alias Deathstroke the Terminator, zou zich ontwikkelen tot een gevreesde villain en antiheld in het DC-universum. Maar deze creatie van Wolfman en Pérez zou zijn grootste ontwikkeling doormaken in de pagina’s van de New Teen Titans doorheen de jaren 80. En dan mogen we natuurlijk ook Brother Blood en de Fearsome Five niet vergeten.

deathstroke debuut

Los van al deze creativiteit hadden de Teen Titans meer te bieden. Als lezer krijg je natuurlijk ook het nodige mee van de dingen die ze beleven wanneer ze niet druk bezig waren met het kwaad te bestrijden. Liefdes, twijfels, conflicten. Soms komt het gevaarlijk in de buurt van een soap. Dit is ook meteen het zwakste onderdeel van deze eerste cyclus. Wolfman is duidelijk nog op zoek naar een verhaal. Tussen de regels zie je een belangrijk thema opkomen, namelijk de reis naar volwassenheid en het staan op je eigen benen. Maar de eerste jaren wordt dat nog niet zo heel consequent doorgevoerd.

Oudere reeksen moet je altijd in hun tijd plaatsen. In 1980 klonk de echo van de zeventiger jaren nog luid door. Bij The New Teen Titans zie je dat terug in ouderwets, bombastisch taalgebruik. Woorden als “buster” en “babe” zijn anno 2015 not done. Wolfman maakte er ook een gewoonte van om personages hardop monologen met zichzelf te laten houden waarin ze beschrijven wat er met ze gebeurt. Iets dat natuurlijk ook al goed te zien is in de tekeningen. Een “help ik word zo hard geraakt dat mijn ribben er van klapperen” is in dat geval nogal overbodig. Ook tekenend voor het verschil in de wijze waarop personages werden gepresenteerd is het onderstaande panel. Yep.. moeilijk voor te stellen dat dit toch echt Batman is.
robin bruce wayne titans

Nu we het toch over panelen hebben. Het tekenwerk is bijzonder degelijk. In deze eerste omnibus wordt het leeuwendeel getekend door George Pérez. In 1980 was hij nog bezig om de puntjes op de i van zijn tekenstijl te zetten. De spectaculaire groepscènes waar hij later bekend mee zou worden in werken als Crisis on Infinite Earths (ook met Wolfman) of JLA/Avengers, zien we hier nog niet terug. Zijn figuren ogen nog wat stijf. En waarschijnlijk was hij ook nog wat geïntimideerd door de assistentie van DC Comics-legende Curt Swan (Superman, Superboy). De man wiens tekenstijl sinds de zestiger jaren het uiterlijk van DC Comics bepaalde en waar je hier hetzelfde over kan zeggen als Pérez.

Deze eerste omnibus van de New Teen Titans bestaat uit vermakelijke comics. Er is voorlopig nog geen verbindend verhaal en de Titans lijken als blindemannetjes voor zich uit te strompelen. Het is voorlopig nog moeilijk voor te stellen dat hieruit één van de meest succesvolle en gerespecteerde runs van een superheldenserie aller tijden is voortgekomen, maar daarover later meer wanneer we de volgende volumes bespreken…

The New Teen Titans Omnibus volume 1 bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.