Random Article


Review: Revelations

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Coverprijs: $22.99
 
Verzamelt: Revelations #1-6
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een religieus moordmysterie met een goede twist

Op zijn slechtst


Het lijkt in het begin wel heel erg op The Da Vinci Code


Een moord in Vaticaanstad, een Paus die de duivel aanbidt en een rechercheur die liever naar het voetbal zou gaan. Ingrediënten voor een geslaagd moordmysterie in Revelations…

0
Posted 10/02/2015 by

 
Full Article
 
 

I mean you’re seriously suggesting I should call God in for questioning?

Revelations was de eerste samenwerking tussen Paul Jenkins (Hellblazer, The Sentry) en Humberto Ramos (Impulse, The Amazing Spider-Man) op een creator-owned comic. Beide heren kenden elkaar al van hun gezamenlijke tijd op Marvel’s The Spectacular Spider-Man. Revelations verscheen in 2005 onder de vlag van Dark Horse. Het verhaal is een heuse thriller met een hoofdrol voor Charlie Northern, een rechercheur van middelbare leeftijd met een voorliefde voor samenzweringstheorieën, voetbal en bier. Zijn goede vriend Marcel trekt hem uit zijn comfortabele routine door hem te ontbieden in Vaticaanstad. Marcel oefent daar het nobele ambt van geestelijke uit en heeft zodoende een plek op de eretribune wanneer daar een moord wordt gepleegd. Charlie heeft wel trek in een weekendje Italië en pakt het vliegtuig.

Revelations 1Natuurlijk is het niet zomaar een moord. Diverse getuigen werpen een ander licht op de zaak en als vervolgens ook blijkt dat een stel hoge geestelijken zich bezighoudt met duivelsaanbieding verandert deze zaak van een moordmysterie in iets wat gevolgen heeft voor de hele wereld. Daar gaat Charlie’s weekendje Italië…

Deze comic is duidelijk een product van zijn tijd. In 2005 waren we allemaal nog sprakeloos van Dan Browns The Da Vinci Code en lagen de boekwinkels vol met de braaksels van schrijvers die bij elk historisch personage wel een lijk in de kast vonden dat als geheim kon worden verkocht. Ook Revelations vist aanvankelijk uit hetzelfde vijvertje als Dan Brown. Religie, complotten, vage figuren aan wiens neutraliteit je kunt twijfelen. Revelations heeft het allemaal. Zelfs de opbouw van het verhaal verloopt volgens dezelfde patronen, maar Jenkins geeft het geheel uiteindelijk een andere wending waardoor het toch een verrassend goede detective wordt. De schrijver weet van Charlie een buitengewoon sympathiek personage te maken.

Het is opvallend dat Humberto Ramos hier zo nadrukkelijk zijn artistieke vleugels strekt. Hij levert al meer als tien jaar zijn platen af bij Marvel, maar deze weten eigenlijk nooit te verrassen. Hier, op zijn eigen werk, laat de tekenaar zien wat hij in zijn mars heeft. Alles wordt getekend met potlood en lichtjes ingekleurd door zijn assistenten. Misschien komen de personages niet helemaal uit de verf, maar de decors winnen hierdoor aan volume. Ze ogen realistisch. Maar wat hij vooral bewerkstelligt is een enorm gevoel van nostalgie. Weemoed naar de tijd dat Ramos nog zaken tekende als Crimson of het ondergewaardeerde Out There. Zijn werk lijkt net even iets beter te zijn wanneer ie voor zichzelf tekent.

Revelations is gewoon een prima comic. Misschien niet iets wat je tot in de eeuwigheid zou bewaren, maar je zou het toch zeker een keer gelezen moeten hebben. Zeker wanneer je van een goede thriller houdt.

Revelations bij Archonia.com

Revelations 04

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.