Random Article


Review: Shamanism

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Coverprijs: $24.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een interessante blik op het leven van de indianen zoals dit had kunnen zijn zonder de Europese invasie

Op zijn slechtst


Sommige stukken zijn te langdradig


Shamanism is een liefdesverhaal met tijdreizende indianen dat uiteindelijk verandert in een boeiende, actievolle, alternatieve geschiedenis van Noord-Amerika…

0
Posted 09/02/2015 by

 
Full Article
 
 

It will be difficult. But it is essential. Such is the ritual

Normaal gesproken zouden we voorbij lopen aan een titel als Shamanism. Een indiaan zittend op een klif. Wie boeit dat nu? Maar dan zie je de naam Igor Baranko staan en pik je hem toch mee. Humanoids bracht vorig jaar zijn titel Jihad uit en dat was immers een van de meest fascinerende comics uit de stal van deze uitgever.

Shamanism biedt een alternatieve kijk op de geschiedenis van Amerika. De leden van de Paiutes-stam beheersen de tijddans. Hiermee kunnen zij in bijzondere gevallen de tijd terug dansen. Toen de Europeanen in de late middeleeuwen voet aan wal zetten en hun agenda duidelijk werd wist deze stam op deze wijze het lot van de indianen een andere  wending te geven…

We zijn jaren verder en het verhaal opent met de indiaan Four-Winds. Hij is een indiaan van de Lakota-stam en heeft wel behoefte aan een verzetje. Dus schaakt hij de bevallige Moon-in-the-Clouds, een prinses van de  nabijgelegen Pawneestam. Ze wordt echter door een ongelukje gedood. Wat geboren werd uit een stukje baldadigheid  krijgt nu ineens een hele zware lading. Niet alleen omdat de bevallige schone naar de eeuwige jachtvelden is  vertrokken, maar vooral omdat Four-Winds haar stiekem toch wel heel erg leuk vond. Hij roept de hulp in van de Paiutes-stam om zijn fout ongedaan te maken. Iets wat na enkele malen proberen ook lukt, maar dat heeft onvoorziene gevolgen…

De wereld is blijvend veranderd. Four-Winds schaakt zijn prinses (voor nu), maar wordt door haar vader wel gestrikt  voor een campagne tegen de Azteken. De stammen van het noorden hebben zich verenigd om gezamenlijk de stad Tenochtitlan aan te vallen en zo hun rijkdommen te kunnen verdelen. Sleutel in deze strijd zijn de wapens van de witte demonen (Europeanen). Er blijkt nog een Spaans fort te zijn, dat al werd gesticht voordat de tijd werd herstart, waar deze wapens zijn te vinden. Op dat punt slaat Shamanism om van een liefdesverhaal naar een commentaar op de geschiedenis…

Het tekenwerk van Baranko is erg intens. En dan met name de actiescènes waarin de personages echt een agressieve blik hebben. Je waant je tijdens het lezen toch even op de prairies van Noord-Amerika. Het verhaal is wel wat minder dan dat van Jihad. Op sommige plekken duurt het echt te lang. Maar gemiddeld genomen is dit een goede comic met een interessante blik op de geschiedenis van Noord-Amerika.

Van Igor Baranko’s werk krijgen we nooit genoeg.

Shamanism bij Archonia.com

shamanism 1shamanism 2

shamanism 3shamanism 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.