Random Article


Review: Nameless #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Coverprijs: $2.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Grant Morrison doet weer waar hij het beste in is: nieuwe comics maken zonder vast te zitten aan een superheldenuniversum

Op zijn slechtst


Misschien was wat achtergrondinfo voor sommige lezers wel handig geweest


Een naamloze man en een sleutel van dromen, een vrouw met een larf als extern bewustzijn en een asteroïde die is vernoemd naar de hel van de Maya’s. Grant Morrison is terug en hoe! Lees hier onze review van Nameless…

0
Posted 07/02/2015 by

 
Full Article
 
 

Larvae? She is my husband!

Nameless is voor de comicbookliefhebber een reden voor een feestje. Het betekent de rentree van Grant Morrison (WE3, JLA, The Multiversity) in de wereld van de creator-owned comics. Hij maakte recentelijk al eens Happy! samen met Darick Robertson (Transmetropolitan) bij Image Comics, maar dat was vooral genrefictie. Een crimi met surrealistische trekjes. Nameless is Grant Morrison zoals het bedoeld is. Puur, ongefilterd door redacteurs of de noodzaak om jezelf te confirmeren aan de nukken van mannen van staal of duistere ridders. De schrijver kijkt naar de wereld, ziet waar we staan, denkt daar het zijne van en communiceert dat via fictie terug aan de lezer. Veel intiemer wordt het niet.

De plot van het verhaal is simpel. De wereld wordt zoals altijd geplaagd door gruwelijke excessen die de lezer bekend in de oren klinken. Milieuvervuiling, aanslagen in de naam van een geloof, huisvaders die hun gezin bleekmiddel laten drinken en zichzelf ophangen met prikkeldraad… En één zin: Zirom trian ipam ipamis.  Een naamloze man is op pad door ruimte en tijd om een dromensleutel te ontfutselen aan een vrouw met de sluier. Wat de sleutel is en welke deuren het ding opent weet niemand. Tijdens deze hachelijke onderneming wordt onze naamloze held gevolgd door vier personen met vissenkoppen. De opdrachtgever van de man is de miljardair Paul Darius. Hij denkt dat de naamloze man de ideale persoon is om de naderende asteroïde Xibalba te stoppen en zo het leven op aarde te redden…

Maar of dat de echte dreiging is valt te betwijfelen.  Zirom trian ipam ipamis: We zijn het begin van het einde…

Het verhaal is manisch, vervreemdend en dat wordt nog eens versterkt door het tekenwerk van Chris Burnham (Batman Incorporated). Als horrorcomic faalt het vooralsnog omdat Nameless niet eng is, maar eerder spannend. Het verhaal is echter wel een heerlijk surrealistische trip. James Bond op LSD. Laat je niet afschrikken door berichten van mensen die deze comic vaag vinden. Het verhaal staat bol van de symboliek, maar het is niet vaag om het vaag doen. De rune-achtige tekens op de cover zijn Enochiaanse letters oftewel engelenmagie. Het verhaal gaat over de overgang naar een ander tijdperk. Een apocalyps.

Ga het lezen! Het is zeker de moeite waard.

Nameless #1 bij Archonia.com

Nameless 001 1Nameless 001 2

Nameless 001 3Nameless 001 4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.