Random Article


START TO READ: Fantastic Four

 


0
Posted 05/02/2015 by

Start2Read-FantasticFour

Comics… Hoe begin je eraan? Hoe bepaal je of een serie iets voor jou is? Waar pik je terug in nadat je een personage jarenlang niet meer hebt gevolgd? Ga je voor de superhelden van Marvel of DC, of eerder voor een originele serie in een ander genre van Vertigo, Image of Dark Horse? Wat is het verschil tussen een comic en een graphic novel? Hoeveel titels met het woord “Batman” erin zijn er eigenlijk en is er een superheldenteam waar Wolverine eens niet mee meedoet? Om op deze vragen en meer een antwoord te bieden is er START TO READ, waarin Brainfreeze haar team experts aanzet tot het opstellen van een definitieve leeslijst voor zowel de beginnende als gevorderde comicbooklezer.

Vandaag gaan we mee op interdimensionele ontdekkingsreis met de FANTASTIC FOUR en zetten we de in soft- of hardcover gebundelde instappunten op een rij voor Marvel’s eerste familie en de grondleggers van het moderne Marvel-universum.

fantastic-four-byrne-logo

 • fantastic-four-alex-rossEerste verschijning: Fantastic Four #1 (1961)
 • Opgericht door: Reed Richards aka Mr. Fantastic
 • Uitvalsbasis: New York City, wereldwijd tot verschillende dimensies, tijdlijnen en planeten
 • Hoofdkwartier(en): Central City, Californië Baxter Building, Four Freedoms Plaza en Pier 4 in New York City
 • Transport: Fantasticar, Fantasticopter, Excelsior, Rosebud, Negative Zone Explorer, Awesome, etc.
 • Belangrijkste leden: Reed Richards aka Mr. Fantastic, Sue Storm/Richards aka Invisible Girl/Woman, Jonathan “Johnny” Storm aka Human Torch, Benjamin Jacob “Ben” Grimm aka The Thing
 • Belangrijkste relaties: Franklin Richards (kind), Valeria Richards (kind), Future Foundation (beschermelingen/collega’s/opvolgers), Silver Surfer (vriend), Alicia Masters (vriendin), Inhumans (vrienden, collega’s), Peter Parker aka Spider-Man (ex-lid), Medusa (ex-lid), Crystal (ex-lid), Luke Cage aka Power Man (ex-lid), She-Hulk (ex-lid), Sharon Ventura aka Ms. Marvel/She-Thing (ex-lid), Scott Lang aka Ant-Man (ex-lid), Ororo Munroe aka Storm (ex-lid), Black Panther (ex-lid), Tony Stark aka Iron Man (collega), Dr. Strange (collega), Professor Charles Xavier (collega), Black Bolt (collega), Wyatt Wingfoot (vriend), Namor the Sub-Mariner (collega, occasionele rivaal), Namorita (collegae), Frankie Raye aka Nova (collegae), Darla Deering aka Ms. Thing (collegae), H.E.R.B.I.E. (mascotte), Uatu The Watcher (vriend), Fantastic Force (collega’s, opvolgers), New Fantastic Four (tijdelijke opvolgers), Thundra (collegae), Nathaniel Richards (tijdreizende vader/schoonvader), Agatha Harkness (babysitter), Willie Lumpkin (postbode)
 • Belangrijkste vijanden: Doctor Doom, Mole Man, Galactus, Wizard, Annihilus, Blastaar, Frightful Four, Beyonder, Skrulls, Super-Skrull, Kree, Puppet Master, Mad Thinker, Shi’Ar, Abraxas, Rama-Tut/Immortus/Kang The Conqueror, Malice, Psycho-Man, Occulus, Devos, Terminus, Terrax, Maximus, Mephisto, Klaw, Kristoff Vernard, Molecule Man, Hyperstorm, Gideon Trust, Lucia von Bardas, The Quiet Man

ff_familyToen de briljante wetenschapper en uitvinder Reed Richards een ruimtemissie ondernam met zijn verloofde Susan Storm, haar broer Johnny Storm en Reed’s beste vriend en piloot Benjamin Grimm, kregen de vier astronauten een gigantische dosis kosmische straling over zich heen. Wanneer ze terug neerstortten op aarde, ontdekten ze dat ze enorme krachten bezaten. Reed werd de elastische Mr. Fantastic, de heethoofdige Johnny werd de nieuwe vlammende Human Torch en Sue Storm werd de Invisible Girl (later Invisible Woman), dewelke zichzelf aan het zicht kon onttrekken en onzichtbare krachtvelden opwerpen. Ben Grimm werd supersterk als de rotsachtige The Thing, maar kon – in tegenstelling tot de andere drie – zijn gave niet aan- en uitzetten en blijft gevangen in zijn monsterlijke vorm.

Als de Fantastic Four zou het viertal een nieuwe periode aan Marvel-superheldenteams inluiden. De FF zijn niet alleen pioniers in de wetenschap, maar ook als celebrity superhelden en “Imaginauts” (aka ontdekkingsreizigers van de verbeelding). Reed Richards’ gigantische drang naar kennis en uitvindingen brengen het viertal regelmatig in gevaar, maar tevens ook in contact met andere werelden, volkeren, dimensies en tijdlijnen. De FF worden als hét grote voorbeeld van een superheldenteam in het Marvel-universum gezien. Ze blijven doorheen alles samen als een bij momenten lichtjes disfunctionele, doch hechte familie. Af en toe werd er weleens een lid vervangen, maar dat slechts zeer tijdelijk. Reed en Sue zouden uiteindelijk ook trouwen en twee kinderen krijgen – Franklin en Valeria – elk met hun eigen speciale gaven…

fantasticfourbyrne

fantasticfourkidsDe eerste Fantastic Four-reeks startte in 1961 en was het begin van het moderne Marvel-universum. Heel wat gekende Marvel-concepten vonden hun oorsprong in de serie. De Fantastic Four-comic werd daarna nog een viertal keer van een nieuwe nummer #1 voorzien. Spin-offs, specials en miniseries bleven redelijk schaars vergeleken met Marvel’s andere superheldenteams, terwijl The Thing en Human Torch ook kortstondige soloseries kregen. De FF spelen ook steeds een rol in grote Marvel-events en de personages duiken regelmatig op in de teamreeksen rond de Avengers en New Avengers. Buiten de comics verkreeg het team tal van animatieseries, videogames, romans en films. Na een nooit officieel uitgebrachte film in 1994, bracht 20th Century Fox Fantastic Four-films in 2005 en 2007 in de zalen en wordt er binnenkort een reboot doorgevoerd met The Fantastic Four (2015). In de comics wordt de Fantastic Four-serie in 2015 tijdelijk stopgezet, maar zullen de leden van het team blijven verschijnen in grote Marvel-events en de Avengers-reeksen…

starttoread-aanraders

Onze selectie uit de beschikbare Fantastic Four-verhaallijnen, netjes op een rij en voor elk wat wils.

Buy1

THE FANTASTIC FOUR BY STAN LEE & JACK KIRBY OMNIBUS VOL. 1

 • Jaar: 1961-1964
 • Schrijver: Stan Lee
 • Artiest: Jack Kirby
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #1-30, Annual #1

Waar het allemaal begon. Niet alleen de Fantastic Four, maar het hedendaagse Marvel-universum zoals we dat kennen. Stan Lee en Jack Kirby brachten met de introductie van Reed, Sue, Ben en Johnny een revolutie teweeg in het superheldengenre. Deze eerste omnibus bevat o.a. de oorsprong van het team, de eerste conflicten met vijanden als de Mole Man, Puppet Master, de Skrulls, de terugkerende Namor the Sub-Mariner, twee van de bekendste gevechten tussen The Thing en de Hulk en natuurlijk het debuut van eeuwige aartsvijand Doctor Doom. Terwijl Stan Lee’s schrijfstijl zeer gedateerd is, wordt alles overeind gehouden door de dynamische tekenstijl van Jack Kirby en het aantal nieuwe Marvel-concepten dat hierin wordt geïntroduceerd…

 • Ook beschikbaar als MARVEL MASTERWORKS: THE FANTASTIC FOUR VOL.1-3 en FANTASTIC FOUR EPIC COLLECTION VOL.1: THE WORLD’S GREATEST COMICS MAGAZINE.

Buy1

THE FANTASTIC FOUR BY STAN LEE & JACK KIRBY OMNIBUS VOL. 2

 • Jaar: 1964-1967
 • Schrijver: Stan Lee
 • Artiest: Jack Kirby
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #31-60, Annual #2-4

De oorsprong en eerste vijanden van de Fantastic Four hebben we al gehad, maar Stan Lee en Jack Kirby breidden in de tweede omnibus het Marvel-universum nog verder uit. Deze omnibus bevat o.a. het debuut van de Frightful Four, de Negative Zone, de Inhumans en de Black Panther, de tragische oorsprong van Doctor Doom, het huwelijk van Reed Richards en Sue Storm, het klassieke “This Man, This Monster“-verhaal waar The Thing wondermooi toont dat superkrachten niet altijd een zegen zijn en natuurlijk één van de absolute hoogtepunten uit de Fantastic Four-reeks: het debuut van de Silver Surfer en de planeteneter Galactus, de basis voor de film Fantastic Four 4: Rise of the Silver Surfer (2007). Wederom een niet te missen stukje Marvel-geschiedenis…

 • Ook beschikbaar als MARVEL MASTERWORKS: THE FANTASTIC FOUR VOL.2-6. Verhaal gaat verder in THE FANTASTIC FOUR BY STAN LEE & JACK KIRBY OMNIBUS VOL.3, of vanaf MARVEL MASTERWORKS: THE FANTASTIC FOUR VOL.7-9.

Buy1

SEASON ONE

 • Jaar: 2012
 • Schrijver: Roberto Aguirre-Sacasa
 • Artiest: David Marquez
 • Formaat: aparte graphic novel

Het oorsprongsverhaal van de Fantastic Four werd voor het eerst verteld in de jaren 60 en was onlosmakelijk verbonden met die tijdsperiode. Deze aparte graphic novel poogt het avontuur van de jonge Reed, Sue, Johnny en Ben in een moderner jasje te steken en slaagt daar zeer goed in. Men stopt echter niet bij een hervertelling van Fantastic Four #1 (1961), ook verdere vroege avonturen worden terug opgerakeld en geüpdatet. Een ideaal, op zichzelf staand instappunt.

 • Zie ook FANTASTIC FOUR: FIRST FAMILY en Mythos: Fantastic Four in MARVEL MYTHOS voor gelijkaardige moderne updates van het originele oorsprongsverhaal.

Buy1

THE OVERTHROW OF DOOM

 • Jaar: 1978
 • Schrijvers: Len Wein, Roger Stern, Marv Wolfman, e.a.
 • Artiesten: George Pérez, Keith Pollard, e.a.
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #192-200

Doctor Doom is een man met vele talenten. Hij is een geniale wetenschapper en een meester in duistere magie, maar tegelijk is hij ook nog eens de heerser van zijn geboorteland: Latveria. Zijn diplomatische immuniteit is één van zijn machtigste wapens. In deze bundeling Fantastic Four-verhalen uit de jaren 70 komt er even een einde aan zijn heerschappij van Latveria, wanneer Reed Richards de taak op zich neemt om Doom hardhandig af te zetten. De verschillende delen, met daarin ook o.a. optredens van Namor, Red Ghost en Diablo, lezen wat onevenwichtig, maar leveren wel een mooie doorsnede op van Marvel’s eerste familie in de jaren 70.

 • Verhaal gaat verder in FANTASTIC FOUR: REUNITED THEY STAND en het kosmische avontuur IN SEARCH OF GALACTUS. Heel wat voorafgaande delen werden gebundeld in CRUSADERS & TITANS en FANTASTIC FOUR VISIONARIES: GEORGE PEREZ VOL.1 en 2.

Buy1

FANTASTIC FOUR BY JOHN BYRNE OMNIBUS VOL.1

 • Jaar: 1977-1984
 • Schrijvers/artiesten: John Byrne, Chris Claremont, Marv Wolfman, e.a.
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #215-218, 220-221, 232-262, Annual #17, Marvel Team-Up v1 #61-62, Marvel Two-in-One #50, The Thing v1 #2, Alpha Flight v1 #4, The Avengers v1 #233, Peter Parker The Spectacular Spider-Man v1 #42

Onder schrijver/artiest John Byrne (Uncanny X-Men, Superman) zou de Fantastic Four begin jaren 80 een nieuwe gouden periode ondergaan en terug naar de frontlinies van het Marvel-universum gekatapulteerd worden. Byrne zou terugkeren naar wat de FF onder Stan Lee en Jack Kirby zo goed maakte, maar alles wel updaten voor een hedendaags publiek. Sue Storm, de Invisible Girl, werd traditioneel afgebeeld als een damsel in distress, maar groeide hier eindelijk uit tot de Invisible Woman en het sterkste lid van het team. In deze eerste omnibus wordt er enorm veel op ontdekkingsreis gegaan en komt Reed Richards voor een kosmisch tribunaal te staan voor het sparen van het leven van planeteneter Galactus… Eén van de absolute hoogtepunten uit de Fantastic Four-geschiedenis.

 • Verhaal gaat verder in FANTASTIC FOUR BY JOHN BYRNE OMNIBUS VOL.2, dat het tweede en laatste deel van de run bundelt. De John Byrne-periode is ook beschikbaar in een negental FANTASTIC FOUR VISIONARIES: JOHN BYRNE-bundelingen. Verhaal gaat hierna rechtstreeks verder in FANTASTIC FOUR EPIC COLLECTION VOL.17: ALL IN THE FAMILY.

Buy1

INTO THE TIME STREAM

 • Jaar: 1989-1990
 • Schrijvers: Walt Simonson, Louise Simonson, e.a.
 • Artiesten: Art Adams, Ron Lim, e.a.
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #334-346, Annual #23, materiaal van New Mutants Annual #6, X-Factor Annual #5, Uncanny X-Men Annual #14

Na de fantastische periode onder John Byrne, geeft Walt Simonson (The Mighty Thor) het beste van zichzelf door de Fantastic Four de jaren 90 in te sturen. Alsook vele andere tijdlijnen. Tijdreizen staat vrij centraal in deze bundeling, waar de FF o.a. te maken krijgen met Kang the Conqueror en een volwassen Franklin Richards uit de Days of Future Present-tijdlijn, de sequel op de X-Men’s Days of Future Past. De Fantastic Four zoals het hoort te zijn: grootschalige superheldenactie met tal van opgeblazen sci-fi concepten met een hechte familie er middenin.

 • Verhaal gaat rechtstreeks verder in FANTASTIC FOUR: MONSTERS UNLEASHED. De delen door Walt Simonson werden verzameld in drie FANTASTIC FOUR VISIONARIES: WALT SIMONSON-bundelingen. Een verdere doorsnede van de FF in de vroege jaren 90 vind je in NOBODY GETS OUT ALIVE, FANTASTIC FOUR/INHUMANS: ATTILAN RISING en FANTASTIC FOUR EPIC COLLECTION VOL.25: STRANGE DAYS.

HEROES REBORN: FANTASTIC FOUR

 • Jaar: 1996-1997
 • Schrijvers: Scott Lobdell, Brandon Choi, Jim Lee
 • Artiesten: Jim Lee, Scott Williams, Brett Booth
 • Verzamelt: Fantastic Four (v2) #1-12

Wanneer de Fantastic Four en de Avengers schijnbaar hun leven gaven in Marvel’s grote Onslaught-event, werden ze hierna herboren in een andere wereld. Heroes Reborn was een soort halve reboot voor de FF en de Avengers met gemixte resultaten. De Fantastic Four-reeks met Jim Lee (X-Men, Justice League) aan het roer was echter duidelijk het beste dat uit Heroes Reborn voortkwam. De oorsprong van Reed, Sue, Johnny en Ben wordt in het heden geplaatst en ook de eerste ontmoetingen met Doctor Doom, Black Panther en de Inhumans krijgen een moderne update. Alles wordt gelinkt aan de nakende komst van de Silver Surfer en Galactus. Een beetje de Fantastic Four Greatest Hits, maar dan in een 90s sausje.

 • Verhaal wordt rechtstreeks voorafgegaan door FANTASTIC FOUR EPIC COLLECTION VOL.25: STRANGE DAYS. De Fantastic Four keren terug naar het gewone Marvel-universum in HEROES REBORN: THE RETURN en de start van hun nieuwe reeks werd gebundeld in FANTASTIC FOUR: HEROES RETURN. Iets verder in de nieuwe reeks zijn er dan nog de bundelingen FLESH & STONE, INTO THE BREACH, THE RESURRECTION OF GALACTUS en FANTASTIC FOUR/INHUMANS.

Buy1

FANTASTIC FOUR BY MARK WAID & MIKE WIERINGO ULTIMATE COLLECTION BOOK 1-4

 • Jaar: 2002-2005
 • Schrijver: Mark Waid
 • Artiest: Mike Wieringo
 • Verzamelt: Fantastic Four v3 #60-66, Avengers v1 #400 (book 1), Fantastic Four v3 #67-70, Fantastic Four v1 #500-502 (book 2), Fantastic Four v1 #503-513 (book 3), 514-524 (book 4)

Beginnend met het op zichzelf staand verhaal “Inside Out”, waarschijnlijk het beste Fantastic Four-verhaal ooit, starten Mark Waid en Mike Wieringo een jarenlange run op Fantastic Four die gezien kan worden als één van de beste aller tijden. De ingrediënten zijn niet veranderd: grootschalige superheldenactie doorheen verschillende dimensies en een hechte, occasioneel ruziënde familie om het allemaal bij elkaar te houden. Deze familie werd onlangs overigens uitgebreid, want na Franklin Richards kregen Reed en Sue nog een kindje: Valeria. Haar nonkel: Doctor Doom. Het is hier dat de FF worden gezien als “imaginauts“, ontdekkingsreizigers van de verbeelding. De run bevat o.a. één van de hardste conflicten tussen Reed Richards en Doctor Doom tot hiertoe, de FF als interim-heersers van Latveria, Johnny Storm als nieuwe heraut van Galactus en zelfs een ontmoeting met God – in de gedaante van Jack “King” Kirby himself…

 • Gelijktijdig met deze run speelt zich de zusterreeks MARVEL KNIGHTS 4 af, verzameld in vijf bundelingen. Het verhaal gaat verder in FANTASTIC FOUR BY J. MICHAEL STRACZYNSKI VOL.1, THE LIFE FANTASTIC, THE ROAD TO CIVIL WAR en CIVIL WAR: FANTASTIC FOUR. Hierna wordt er even een nieuw team gevormd in THE NEW FANTASTIC FOUR en FANTASTIC FOUR: THE BEGINNING OF THE END.

Buy1

WORLD’S GREATEST/THE MASTER OF DOOM

 • Jaar: 2008-2009
 • Schrijver: Mark Millar
 • Artiest: Bryan Hitch
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #554-561 (volume 1), 562-569 (volume 2)

Nadat hun huwelijk bijna op de klippen liep tijdens de Civil War, zijn Reed Richards en Sue Storm (en de kinderen) terug bij de Fantastic Four en sterker dan ooit. Tot Reed’s ex, de geniale Alyssa Moy, opduikt en het team introduceert tot haar Nu-World… In de tweede bundeling ontmoeten we dan weer de Marquis of Death, de man die niemand minder dan Doctor Doom trainde. Deze volledige run van Mark Millar en Bryan Hitch (The Ultimates) is kort, maar zoet, maar staat mooi op zichzelf en biedt een goeie mix tussen traditionele superheldenactie en harde sci-fi.

Buy1

FANTASTIC FOUR BY JONATHAN HICKMAN OMNIBUS VOL.1

 • Jaar: 2009-2011
 • Schrijver: Jonathan Hickman
 • Artiesten: Dale Eaglesham, Steve Epting, Barry Kitson, e.a.
 • Verzamelt: Fantastic Four v1 #570-588, FF #1-5, Dark Reign – Fantastic Four #1-5, Dark Reign: The Cabal

Wanneer Reed Richards The Bridge bouwt, krijgt hij inzicht in verschillende parallelle realiteiten. Hieruit ontwikkelt hij een theorie om echt alle problemen van de wereld te voorspellen en op te lossen. Uiteraard loopt zijn “Solve Everything“-plan danig mis. Schrijver Jonathan Hickman (Secret Wars) start hier een jarenlange periode op de reeks met o.a. de dood en terugkeer van de Human Torch, de introductie van de Universal Inhumans en de geboorte van de Future Foundation. De Fantastic Four waren nog nooit zo episch als in deze voorlopig laatste echt fantastische periode die de comic kent.

 • Verhaal gaat verder in FANTASTIC FOUR BY JONATHAN HICKMAN OMNIBUS VOL.2, dat volledig het tweede en laatste deel van de run bundelt. Alle verhaallijnen zijn ook apart beschikbaar in DARK REIGN: FANTASTIC FOUR, FANTASTIC FOUR BY JONATHAN HICKMAN VOL.1-6 en FF BY JONATHAN HICKMAN VOL.1-4.

starttoread-waarinpikken

OK! OK! Je hebt me overtuigd! Maar… waar pik ik nu in? Waar begin ik als ik nu de reeksen wil beginnen volgen?“. Wel, voor de FF is dat momenteel nog vrij gemakkelijk. Zowat alle reeksen in het Marvel-universum werden namelijk vanaf oktober 2012 geleidelijk van een zachte relaunch en een nieuwe nummer #1 voorzien onder Marvel NOW! (later werd dit All-New Marvel NOW!). Voor de Fantastic Four bood dit de volgende instappunten:

Buy1

FANTASTIC FOUR VOLUME 1: NEW DEPARTURE, NEW ARRIVALS (MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2013
 • Schrijver: Matt Fraction
 • Artiesten: Mark Bagley, Michael Allred
 • Verzamelt: Fantastic Four (v4) #1-3, FF (v2) #1-3, materiaal uit Marvel Point One

Na het gigantische verhaal van Jonathan Hickman, hebben de Fantastic Four en kinderen wel een vakantie verdiend. De FF zouden echter de FF niet zijn als ze geen familietrip zouden maken doorheen tijd en ruimte. Om de aarde veilig te stellen in hun afwezigheid (die uiteindelijk maar vier minuten zou moeten duren), stellen ze een nieuwe Future Foundation aan bestaande uit Ant-Man, Medusa, Miss Thing en She-Hulk. Uiteraard loopt er het een het ander mis. Ideaal instappunt door Matt Fraction (Invincible Iron Man) en Mark Bagley (Ultimate Spider-Man).

 • Verhaal splitst hierna in twee reeksen en gaat rechtstreeks verder in enerzijds FANTASTIC FOUR VOL.2: ROAD TRIP en VOL.3: DOOMED, anderzijds FF VOL.1: FANTASTIC FAUX en FF VOL.2: FAMILY FREAKOUT.

Buy1

FANTASTIC FOUR VOLUME 1: THE FALL OF THE FANTASTIC FOUR (ALL-NEW MARVEL NOW!)

 • Jaar: 2014
 • Schrijver: James Robinson
 • Artiest: Leonard Kirk
 • Verzamelt: Fantastic Four (v5) #1-5

Na hun vakantietrip doorheen tijd en ruimte uit het vorige volume, krijgen de FF wederom een nieuwe reeks. Schrijver James Robinson (Earth 2, Starman) stelt een mysterieuze dreiging voor die de FF van binnenuit wil kapotmaken. Financiële strubbelingen, heibel tussen de Human Torch en The Thing, Ben die weer een relatie wil met de blinde Alicia Masters… We hebben het allemaal wel eerder gezien. Desalniettemin is dit het startpunt in de aanloop naar het uiteindelijk “laatste FF-verhaal” (voor een tijdje). Wil je mee zijn met The End is Fourever? Begin dan hier. Zo niet, dan ben je beter met de voorgaande volumes onder Jonathan Hickman of zelfs Matt Fraction.

 • Verhaal gaat rechtstreeks verder in FANTASTIC FOUR VOL.2: ORIGINAL SIN, VOL.3: BACK IN BLUE en eindigt in VOL.4: THE END IS FOUREVER.

Klik door naar de volgende pagina om enkele BEST OF FANTASTIC FOUR-collecties te ontdekken, ULTIMATE FANTASTIC FOUR en de complete leesvolgorde van Fantastic Four-verhalen in HC/TPB…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.