Random Article


Review: Superman – Earth One Volume 3

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Personages: , , ,
 
Coverprijs: $22.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Leest wederom als een Hollywoodblockbuster met enkele leuke karaktermomenten, spectaculaire actie en moderne updates

Op zijn slechtst


Tekenwerk niet voor iedereen weggelegd. Biedt weinig nieuws. Zeer routineus.


De Man of Steel neemt het op tegen General Zod en de Luthors in het derde volume van Superman: Earth One, DC’s lijn aparte en makkelijk in te stappen graphic novels…

0
Posted 05/02/2015 by

 
Full Article
 
 

At least I’ll go down fighting

Het is een drukke week voor Superman. Hij krijgt een nieuwe kracht, een nieuw kostuum en doet een enorme onthulling in Superman #38, het einde van zijn “Smallville Horror Story” is in zicht in Action Comics #39 en dan verschijnt nog eens het nieuwste volume van de Superman: Earth One-reeks graphic novels. Na het enorm succesvolle Superman: Earth One (2010) en zijn sequel uit 2012, brengt DC Comics weer een vervolg op de markt. Superman: Earth One Volume 3 wordt opnieuw geschreven door J. Michael Straczynski (Babylon 5, Sidekick). Shane Davis, tekenaar van de vorige twee delen, wordt echter vervangen door Ardian Syaf (Batgirl).

supermanearthone3Ondertussen mag het concept achter DC’s Earth One-lijn wel bekend zijn. De lijn aparte graphic novels steekt de oorsprongsverhalen van DC’s grootste helden in een nieuw, moderner jasje. In Superman: Earth One Volume 1 zagen we de jonge Clark Kent voor het eerst Superman worden en de wereld redden van een buitenaardse invasie, in het tweede volume werd er dieper ingegaan op zijn nieuwe leven in Metropolis en kwam hij in conflict met de Parasite. In dit derde volume is het eindelijk tijd om de nieuwe Earth One-versies van zijn absolute aartsvijanden voor te stellen: Lex Luthor en General Zod.

Lex Luthor en zijn vrouw Alexandra zijn de slimste mensen op aarde. In het vorige volume zagen we al hoe ze door het Amerikaanse leger gecontacteerd werden om een manier te vinden om Superman uit te schakelen moest dat nodig zijn. Ondertussen komt er ook weer een buitenaardse dreiging aan, en niet van de minste. Niemand minder dan de man verantwoordelijk voor de vernietiging van Krypton, General Zod (of, zoals Superman hem mag noemen, “nonkel Zod”), komt de aarde een bezoekje brengen en stelt een manier voor om Superman eens en voor altijd van de planeet te krijgen…

Het eerste volume van Superman: Earth One las als een hedendaagse Hollywoodblockbuster en het zal niemand verbazen dat de graphic novel een enorm grote inspiratie vormde voor de Superman-filmreboot Man of Steel. Het grootste probleem van de graphic novel was het gebrek aan een memorabele villain. In Volume 3 wordt dat rechtgezet door eindelijk General Zod te gebruiken, dewelke eigenlijk al in het eerste deel had moeten opdraven. Deze Earth One Zod is opnieuw een opeenhoping van zijn gekende film- en hedendaagse comicbookversies en vormt daarmee wederom een geduchte tegenstander voor Kal-El.

Bij de Luthors zijn de verschillen groter. Lex is deze keer zelfs een goeie kerel met een geweten, terwijl zijn vrouw Alexandra alle karakteristieken vertoont van de klassieke Lex Luthor. Ondertussen wordt Clark’s verhaal in Metropolis ook verder gezet en wordt hij closer met zijn buurmeisje Lisa Lasalle (een originele creatie in de Earth One-wereld en met die initialen weet je meteen wat ze voor Superman kan betekenen). Verder wordt het eens zo duidelijk dat de Verenigde Naties Superman helemaal nog niet vertrouwen, maar in Lois Lane vindt de man van staal dan weer wel een nieuwe partner.

supermanearthone3zod

Toen J. Michael Straczynski enkele jaren terug begon aan de Grounded-verhaallijn in de gewone Superman-reeks, werd het duidelijk dat hij ‘s werelds eerste superheld niet zo goed begreep. Met de Earth One-graphic novels toont hij dat hij veel beter een jongere, minder ervaren Clark Kent kan schrijven. Earth One Volume 3 leest opnieuw als een Hollywoodblockbuster, maar kent toch heel wat leuke karaktermomenten en nostalgische verwijzingen. Het tekenwerk van Ardian Syaf is net iets minder flitsend dan dat van Shane Davis in de vorige volumes. Toch is het duidelijk dat ook Syaf van dezelfde “geïnspireerd door 90’s Jim Lee”-school komt, waardoor er wel een zekere consistentie behouden wordt wanneer je de drie volumes na elkaar zou lezen.

Superman: Earth One Volume 3 doet weinig nieuws en voelt eigenlijk wat routineus aan, maar biedt wederom wel een leuke hedendaagse update van enkele klassieke Superman-concepten. Ondanks het feit dat er een vrij compleet verhaal wordt verteld, valt het wel aan te raden om allereerst Volume 1 en 2 nog eens te herlezen om de leeservaring toch wat vlotter te laten verlopen. Zoals bij vele blockbustersequels het geval, is het derde deel misschien net wat minder dan de eerste twee, maar de fans van superheldenblockbusteractie en van deze modernere Earth One Superman kunnen hier eigenlijk geen miskoop mee doen. Je krijgt precies wat je verwacht…

Superman: Earth One Volume 3 bij Archonia.com

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.