Random Article


Review: Veil

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $19.99
 
Verzamelt: Veil #1-5
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Tekenwerk is prachtig. Levert een fascinerend mysterie.

Op zijn slechtst


Kon misschien wat meer delen gebruiken. Verhaal verzandt een beetje in de latere issues.


Met Veil brengt schrijver Greg Rucka ons een intrigerend horrormysterie over een verdwaalde jonge vrouw met bovennatuurlijke krachten. Krachten waar de meeste mannen niet opgewassen tegen zijn…

0
Posted 04/02/2015 by

 
Full Article
 
 
Not-rat-not-cat-not-fat-in-a-cocked-hat…

Wat zou jij doen als je plots een naakte jonge dame ziet rondlopen op straat? Haar helpen? Haar negeren? Of misschien toch een praatje maken… Waarom deze vraag? Wel het is simpelweg de basis van de Dark Horse-miniserie Veil. Schrijver Greg Rucka (Gotham Central, Checkmate) en de relatief onbekende artiest Toni Fejzula creëren met Veil een intrigerend horrormysterie met als thema de vrouwelijke aanwezigheid in een overwegende mannenwereld…

Een knappe vrouw komt uit een verlaten metrotunnel gewandeld zonder herinnering wie ze is of hoe ze hier juist terecht gekomen is. Wanneer een aantal mannen haar lastig vallen worden die enige tijd later dood terug gevonden. De vrouw, genaamd Veil, is duidelijk niet menselijk en laat haar niet zomaar bedreigen. Haar bovennatuurlijke krachten trekken buiten de politie ook andere geïnteresseerden aan die haar willen controleren voor eigen doeleinden.

Veil-04-01

Een van de voornaamste trekpleisters van deze comic is het mysterie achter de vrouw. Wie is ze? Wat is ze? Waar komt ze vandaan? Het blijft in je hoofd spoken tijdens het lezen van de eerste paar issues zonder dat Greg Rucka al teveel uitleg geeft. Spijtig genoeg verdwijnt dit mysterie veel te vlug halverwege de serie, waardoor de kwaliteit van het verhaal toch een dipje krijgt. Veil had gerust wat langer mogen duren om het verhaal wat meer plaats te geven. De opzet is er maar de afwerking voelt een beetje gehaast aan. Is dit een spelbreker? Nee absoluut niet! De creepy sfeer is om van te smullen en Rucka weet hoe hij een intrigerende wereld moet opzetten.

Protagoniste Veil is dan weer een behoorlijk sterk geschreven personage die de verschillende probeersels tot controle en manipulatie afweert met haar krachten en bijna onschuldig lijkend uiterlijk. Ze neemt de rol aan van een eenzame vrouw verdwaald in een wereld geregeerd door mannen die haar vrije wil durven afnemen, maar ze wordt hierbij niet simpelweg een damsel in distress. Integendeel, ze wordt eerder een vrouw met een sterke wil die respect opeist.

Tekenaar Toni Fejzula’s werk valt simpelweg schitterend te noemen. Hij presenteert de monsterlijke aspecten van het verhaal met een bloedmooie, maar angstaanjagende stijl die waarlijk uniek te noemen is. De verrotting is werkelijk voelbaar onder zijn pen wanneer hij paneel na paneel vult met tekeningen van halfdode ratten, uiteen gereten lijken en verlaten locaties. Geloof ons zeer dat Fejzula een tekenaar is om in de gaten te houden. Laten we dan ook hopen dat er nog vele comics met zijn werk mogen volgen na Veil.

Laat het duidelijk zijn dat Veil geen meesterwerk is, maar wat het doet, doet het goed. De sfeer is uitermate sterk en het tekenwerk is om in te kaderen. Dit alleen al verantwoordt eigenlijk al een aanschaf. Dark Horse had er goed aan gedaan om van deze comic een lopende reeks te maken, want het is moeilijk om de wereld van Veil los te laten…

Veil HC bij Archonia.com

Greg Rucka e Tony Fejzula - Veil, 2 veil4p1

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.