Random Article


Review: Magnus Robot Fighter Volume 1 – Flesh and Steel

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages:
 
Coverprijs: $17.99
 
Verzamelt: Magnus Robot Fighter (Dynamite Entertainment) #0-4
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een originele, hedendaagse invalshoek op het Robot vs Mens idee

Op zijn slechtst


Voor die prijs mocht er toch een nummer meer in de bundel


De Dynamite relaunch van Magnus Robot Fighter vliegt wat onder de radar, maar is een top SF-titel die de lezer recht in het hart raakt…

1
Posted 12/01/2015 by

 
Full Article
 
 

There is no version of this story… in which you’re the hero.

Magnus07Toen Dynamite Entertainment een jaar geleden aankondigde dat ze de licentie voor Gold Key Comics hadden, beeldden wij ons in dat veel lezers aan deze kant van de plas zich afvroegen: “Gold Who Comics?” Behalve als je ten tijde van de eerste Valiant Comics-incarnatie aan het begin van de jaren 90 al met comics aan de slag was gegaan, zeggen titels als Magnus Robot Fighter, Turok Dinosaur Hunter of Solar Man of the Atom je niet zo veel. Nochtans draaien die titels al sinds de jaren 60 in één of andere incarnatie mee. De meest recente was een erg onopgemerkte run bij Dark Horse, geleid door legendarische schrijver/redacteur Jim Shooter.

Ondanks die historische kennis, begonnen ook wij vrij van inhoudelijke voorkennis aan deze nieuwste uitstap in de wereld van Magnus Robot Fighter. Uiteindelijk is een reboot, relaunch of nieuwe invalshoek pas interessant en geslaagd als het ook nieuwe lezers kan overtuigen. Easter eggs, inside jokes en role reversals zijn aardige extra’s, maar mogen zeker niet de kern van het verhaal zijn. Hoe doen schrijver Fred Van Lente (Incredible Hercules) en tekenaar Cory Smith (Broken Pieces) het hier?

Het verhaal van deze eerste bundel – Flesh and Steel – geeft enkele interessante visies op de robot/mens relatie: uiteindelijk zullen we in eerste instantie aan dingen denken als The Terminator, waar de robot het zielloos en zonder scrupules op de mens gemunt heeft. In het beste geval denken we misschien aan I, Robot en andere Isaac Asimov-verhalen, waarin de robot eerder een dienaar is, gebonden door de 3 wetten van de robotica om nooit veel meer dan de slaaf van de mens te zijn.

Met dat gegeven van de slaaf wordt ook meteen in de opening gespeeld: in een utopische samenleving leren mensenkinderen over het belang van vrijheid, van eigen meester te zijn, ironisch genoeg met gehoorzame robots in de achtergrond. Al snel (in de eerste 8 pagina’s) worden we uit die utopie, niet meer dan een (valse) herinnering of een droom, gerukt. Naar een compleet gedesoriënteerde Magnus, die zijn omgeving niet herkent, laat staan de echte robot/mens status quo, waar die laatste in de beduidende minderheid is. In een opvallende rolwissel, is hij gebonden aan de mensenversie van de Asimov-wetten. De robot is nu het dominante wezen, in een religieus gecontroleerde maatschappij, met referenties aan synodes in plaats van een overheid en the Singularity als een aangekondigde Messias.

Magnus02

Magnus komt in opstand. Een geluk voor hem dat hij (dat wordt momenteel niet nader verklaard) de zwakke plekken in robots ziet en ze met enkele welgemikte slagen vlot ontmantelt. Hij wil zijn utopie terug. Zijn perfecte leven waarin alles gesmeerd liep. Maar bestond dat zelfs? En kan hij in zo’n situatie ooit effectief de held zijn? Wat geeft hem het recht om de superieure positie van de robot af te nemen? Vooral als zelfs die mensen die hij tegenkomt en voor de politie werken, het op hem gemunt hebben? Uiteraard wordt ook getoond hoe deze robotmaatschappij in geen geval perfect is en evengoed brutaal met robots omgaat. Toch is er geen zwart/wit dichotomie, maar geruststellende morele ambiguïteit.

Layout 1Bovendien zitten er regelmatig grappige momenten doorheen het verhaal. Een robot die H8 heet, met een R na zijn naam van recalled, geeft een leuke woordspeling die nog wat uitgebreid wordt omdat hij de hele tijd street praat. ‘Vuile’ woorden spreken de personages uit als bleep. De politieagent die Magnus achterna zit, heeft een live, streaming realityshow, compleet met een hilarische, meta theme song. Die show helpt Magnus tegelijk (want iedereen kijkt er toch live naar) om te ontkomen.

Op het vlak van de tekeningen kunnen we ook lovend zijn. Van Cory Smith hadden we nog niet gehoord, maar zijn stijl, in de lijn van Invincible-tekenaars Cory Walker of Ryan Ottley is een verademing van de stereotiepe Dynamite-tekenaarsstal: innovatieve lay-outs, een helder paginaverloop en degelijk lijnwerk. Uiteraard is hij nog niet zo bedreven als voorgenoemde potloodgoochelaars, maar het talent is duidelijk aanwezig en wordt ook toegepast.

Onze verwachtingen voor deze nieuwe Magnus Robot Fighter-titel waren eerder laag. We hoopten slechts op een aardig actieverhaal van Van Lente, maar zowel script als het tekenwerk overstijgen die verwachtingen ruimschoots en leveren een SF/actiecomic die losstaat van vorige incarnaties en zelfs even goed of beter is dan zijn soortgenoten bij andere uitgeverijen. Als er een punt van kritiek moet zijn: de ‘extra’s’ achterin, die meer pagina’s innemen dan één comic en bestaan uit het uitgeschreven script van #1 en een eindeloze reeks covers (waarvan er veel slechts matig interessant zijn), mochten gerust vervangen worden door een extra deel van de reeks.

Magnus Robot Fighter vol 1: Flesh & Steel bij Archonia.com

Layout 1Layout 1Layout 1Layout 1

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.


One Comment


  1. avatar
     
    Richard Boomvavavoom Boom

    ziet er gaaf uit, maar ik twijfel of ik niet met de Dark Horse reprints moet beginnen…. what to do?

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.