Random Article


Image Expo: De Nieuwe Image Comics titels van 2015

 


5
Posted 10/01/2015 by

Op de Image Expo liet de uitgeverij met de aankondiging van een hele rits nieuwe titels zien hoe 2015 eruit zal gaan zien. Vooral het woord nieuw is van tel, want op de relaunch van Spawn met Spawn: Resurrection na, is er hier van herkauwde concepten geen sprake.

Enkele opvallende bedenkingen voor we overgaan naar de titels zelf: dit zijn geen kleine pogingen van nobele onbekenden, dit gaat in de meeste gevallen over A-list schrijvers en tekenaars. Voor schrijvers is dit niet zo ondenkbaar (die kunnen wel een paar titels tegelijk per maand aan) maar de tekenaars, met ronkende namen als Jeff Lemire, David Lafuente, Philip Tan, Skottie Young of Carla Speed McNeil zijn geen klein bier. Dit zijn het soort namen die bij Marvel of DC Comics op de grote titels werken. Deze lijst toont hoe menens het voor non-corporate comics wel is én in welke mate de bedenkers geloven in wat zij doen én welke kant de markt steeds meer uitgaat. Meer dan ooit voelen deze titels ook nog eens aan als iets dat bij Vertigo zou uitkomen, zowel om het talent als om de verhalen in kwestie. Over de nieuwe titels van Brian K. Vaughan (Saga, Y: The Last Man) lees je meer hier.

Onze gedachten bij enkele in het oog springende titels uit die lijst.

AD_After_death-Promofinal

We beginnen met een opvallende combinatie: Scott Snyder (Batman, Swamp Thing) en Jeff Lemire (Animal Man) presenteren A.D. dat voor After Death staat. Een graphic novel voorzien voor het eindejaar (die gasten hebben het druk) waarin de dood niet meer bestaat en personages meerdere levens leiden. Lemire tekent hier voor het eerst andermans script. We kunnen hier niet meer over rijzende sterren maar over volwaardige top-creators spreken. Dit is Frank Miller samen met Howard Chaykin voor de 21ste eeuw. Snyder heeft met titels als American Vampire, Severed of Wytches al meer dan voldoende zijn talent bewezen en de directe stijl van Lemire’s cartooning valt ook al geruime tijd in de smaak.

starve01_cover             BlackRoad01_cover

Brian Wood, ook al niet van de minste, heeft twee nieuwe titels, allebei helemaal binnen het verwachtingspatroon van Wood en met tekenaars die voordien ook al dienst deden: Black Road met Garry Brown (The Massive) is Northlanders onder een andere naam. We zeiden het al: Vertigo. Starve heeft tekeningen van Daniel Zezelj (DMZ, Northlanders) en kijkt naar een toekomst waar sterrenchefs de nieuwe adel zijn. De eerste titel kunnen we op basis van voorgaand werk zonder enige scrupules onvoorwaardelijk aanraden. Starve klinkt goed, maar we hoeden ons een beetje voor dark Chew.

REVENGEANCE_612x930

Een andere naam, ook zeker niet te onderschatten, is Darwyn Cooke. Hij debuteert bij Image met een sober project: een miniserie van 3 nummers, Revengeance! duidelijk in de misdaad trant die we sinds Parker van hem gewend zijn. Opvallend dat hij dit hier presenteert, gezien het gros van zijn output van de laatste jaren bij IDW te vinden is.

Dan komen we wat meer in onbekende vaarwateren. De namen op de cover hebben we al vaker gezien en gelezen, ook al mogen ze zeker bij een breder publiek bekend raken. De onderwerpen die ze voorstellen klinken nieuw, uitdagend (zowel voor het talent als de lezer) en verfrissend.

island

 

We beginnen met een anthologietitel die Island zal heten. Bij de bekendere namen: Brandon Graham, Simon Roy, Faryl Dalrymple (Prophet), Emma Rios (Pretty Deadlyen meer. Wie Graham (die dit ook wat cureert) een beetje volgt, bijvoorbeeld op de Inkstuds-podcast, kent zijn invloeden uit de jaren 80 en 90, zijn opinies over hoe comics kunnen en moeten zijn en hoe hij dat uitwerkt in titels als King City en Multiple Warheads. De titel Island verwijst naar deze door Heavy Metal-geïnspireerde comic als een eiland in een zee van corporate comics. De ambitie is er alvast en de preview art ziet er veelbelovend uit.

runlovekill

Eric Canete draait al mee sinds de jaren 90, onder andere voor Wildstorm, Marvel’s Iron Man: Enter The Mandarin en enkele nummers hier en daar van o.a. Superman en Spider-Man. Toch is RUNLOVEKILL zijn eerste eigen titel, die hij samen met Jonathan Tsuei schrijft en helemaal tekent. We volgen een huurmoordenaar die op de hielen gezeten wordt door haar voormalige werkgever in een sci-fi setting waar Ridley Scott zich zo thuis zou voelen. Ze rent niet alleen weg om haar leven te redden, maar ook van wat er van haar verwacht wordt door de rest van de wereld. De titel is erg letterlijk te nemen wat het verhaal betreft, weten de bedenkers nog te vertellen.

nomercy

Van comics wonder creators Carla Speed McNeil en Alex de Campi komt No Mercy. Een groep tieners in een bus zitten vast op een berg. De combinatie van heerlijke cartooning en innovatieve scripts levert, aan de previewpagina’s te oordelen, de perfecte symbiose op tussen het ultradense Finder en het onvoorspelbare Valentine.

 

ihatefairyland

Wellicht nog een stuk meer verder uit de bol, losgeslagen en zonder remmen is I Hate Fairyland door rijzende schrijver en gevestigde tekenwaarde Skottie Young. Wat als Dorothy of Alice 20 jaar vast zaten in hun fantasiewereld? Geweld. Veel geweld.

ludocrats

Geen concept is vreemd genoeg, geen idee is ondenkbaar voor Kieron Gillenlees er Phonogram (waarvan er overigens een derde volume, The Immaterial Girl, werd voorgesteld) of Journey into Mystery maar op na. Samen met Ultimate Spider-Mantekenaar David Lafuente komt een verhaal over twee ludocraten (die ongebreidelde verbeelding voorstellen) die niet normaal willen doen, want dan verliest de wereld alle verwondering. Het belooft zelf een fantastisch avontuur te zijn.

heaven

James Robinson, met Starman, Fantastic Four, Earth 2, New Invaders en een boel andere kleppers zeker geen onbekende, neemt een religieuze satire voor zijn rekening met de overduidelijke naam Heaven, geholpen door Philip Tan. In de toekomst voert de mensheid we letterlijk oorlog met god. Hopelijk loopt dat goed af…

Er zijn nog meer reeksen en graphic novels aangekondigd bij Image voor 2015, maar deze sprongen er alvast voor ons uit.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.


5 Comments


 1. avatar
   
  Ctulu

  Ook benieuwd naar Warren Elis, Declan Shalvey’s en Jordie Bellaire’s Injection!
 2. avatar
   
  nout

  Ik ook, hoor, Ctulu. Maar dat was geen nieuws ;)
  • avatar
    
   Ctulu

   De preview op een concurrerende website (sorry voor de ontrouw!) zag er zeer strak uit! Je merkt wel dat Bellaire nóg meer liefde steekt in haar werk voor haar vent Shalvey.

   8House: Arclight ziet er ook vèt uit. Weer een heel bevreemdend sfeertje ala de laatste incarnatie van Prophet. No wonder: Brandon Graham is involved!.
 3. avatar
   
  Richard Boomvavavoom Boom

  Mis ik MONSTRESS in dit overzicht? Die titel lijkt me erg gaaf!
  Van alles hierboven lijkt me die titel van Canete alsook die van Young een musthave!
  • avatar
    
   Ctulu

   Monstress had ik voorzichtig aangevinkt. Klinkt goed op papier maar ik vrees dat de cleane tekenstijl van Sana Takeda er niet direct bij past.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.