Random Article


Review: Corto Maltese – Under the Sign of Capricorn

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Coverprijs: $23.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Erg vermakelijke comic die goed in elkaar zit

Op zijn slechtst


Het eerste derde van het verhaal verloopt erg traag


IDW maakt Corto Maltese, één van Europa’s klassieke titels, toegankelijk voor Amerika…

0
Posted 28/12/2014 by

 
Full Article
 
 

Ah, Corto Maltese! Why do you pretend to be indifferent to what goes on around you?

Vroeger zou een titel als Corto Maltese: Under the Sign of Capricorn al bij voorbaat een doodgeboren kindje zijn. Maar de Amerikaanse striplezer lijkt tegenwoordig open te staan voor titels zonder superhelden erin. IDW zet hoog in en doet brengt Corto Maltese’s avonturen weer naar de VS. In het verleden probeerde onder andere NBM en Rizzoli de avonturen van Hugo Pratts gekende zeeman te slijten in Amerika en dat werd eigenlijk geen succes. De gebruikelijke liefhebbers kochten het, maar het grote publiek liet het een beetje liggen.

IDW heeft het label Eurocomics opgezet om Europese klassiekers uit te geven in het Engels. Opnieuw vertaald, opnieuw geletterd en gebundeld in fraai vormgegeven paperbacks. De cover van deze eerste Corto Maltese ziet er puik uit. Op de achterkant natuurlijk de obligate quotes waarbij alleen Frank Miller overtuigend zijn enthousiasme uitspreekt. Logisch ook, Miller noemde een eiland in zijn The Dark Knight Returns naar Corto Maltese. De overige Amerikaanse comicbookmakers draaien een nummertje af. Maar wanneer je de cover openklapt dan wordt je achterin getrakteerd op een mooie landkaart van Zuid-Amerika zoals dit er aan het begin van de twintigste eeuw bij lag. Meteen een goede opener voor het verhaal.

In Under the Sign of Capricorn worden enkele verhalen van Corto Maltese gebundeld die niet meteen op elkaar vervolgen, maar wel met elkaar gemeen hebben dat ze in Zuid-Amerika spelen. Corto meert aan in Paramaribo (de hoofdstad van Nederlands-Guyana, het tegenwoordige Suriname) waar het avontuur hem overvalt. Corto helpt een erfgenaam van een stevig fortuin tegen wat booswichten die hem willen doden. En er is natuurlijk wat voodoo in het spel. Daarna gaat de reis door naar Brazilië waar Corto een stel cangaçeiros bijstaat in hun vrijheidsstrijd om uiteindelijk nog betrokken te raken in een complot tegen een stel nare Duitsers met fascistische ideetjes…

Het is avontuur met de hoofdletter A. Oorspronkelijk stammen de belevenissen van Corto Maltese uit de jaren zeventig en dat maakt de strips een stuk frisser dan zijn Amerikaanse voorgangers zoals Terry and the Pirates dat stamt uit de dertiger jaren. De setting van Corto Maltese is een koloniale wereld die ver weg staat van de onze. Maar het is niet zo politiek incorrect als zijn illustere voorgangers. Deze comic levert dus een paar uurtjes prima vermaak op. Bovendien tekent Pratt met een jaloersmakend gemak. Het is eng hoe makkelijk de man iets neerzet met zo weinig lijnen.

Dit is een aanrader voor iedereen die ooit aan Corto Maltese wou beginnen, maar er nooit echt aan toekwam…

Corto Maltese: under the sign of capricorn bij Archonia.com

corto 1aCorto1

Corto2Corto3

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.