Random Article


Review: The Sandman – Endless Nights

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar: , , , , , ,
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Coverprijs: $19.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het is The Sandman, maar dan in een handzaam formaat met betere tekenaars

Op zijn slechtst


Het einde van het Death-verhaal is een beetje cliché


We sluiten de 25ste verjaardag van The Sandman af met een review van dit voorlopig laatste complete verhaal: Endless Nights..

0
Posted 26/12/2014 by

 
Full Article
 
 

In 2014 werd de 25ste verjaardag van The Sandman gevierd. Van 1989 tot 1997 vertelde schrijver Neil Gaiman het verhaal van Morpheus, Lord of Dreams, en zijn broeders en zusters van The Endless en toen was het even afgelopen. Met The Sandman gaf Neil Gaiman een geloofwaardige fantasycomic aan DC Comics/Vertigo en aan het stripmedium. Lezers die normaal gesproken een comic hiervoor nog niet zouden aanraken vonden zich terug in een stripwinkel en stortten zich gretig op The Sandman. Neil Gaimans magnum opus had een nieuw publiek aangeboord. Eind jaren negentig begon Gaiman aan een tweede carrière als schrijver van succesvolle romans als Neverwhere en American Gods. Hij schreef zelfs een Sandman novella getiteld The Dream Hunter. Gaiman leek de strip ontstegen te zijn. Niets was echter minder waar. Want DC vroeg hem in het begin van de 21ste eeuw om weer wat te doen met The Sandman en natuurlijk zei hij: ja.

Dat nieuwe project verscheen in een stevige hardcover en heette The Sandman: Endless Nights. Het is een collectie met kortverhalen. Elk lid van The Endless komt aan bod in een eigen verhaal. Deze bundel valt ook te lezen wanneer je geen enkele voorkennis hebt van The Sandman. Heb je deze voorkennis wel dan zal je in veel gevallen een diepere laag ontdekken, omdat enkele verhalen heel subtiel inhaken op de mythologie van deze serie. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het verhaal rondom Destruction.

death the sandman

Vertigo verzamelde een indrukwekkende collectie tekenaars om dit alles te tekenen. P. Craig Russell, Barron Storey, Frank Quitely, Glenn FabryMiguelanxo Prado, Bill Sienkiewicz en Milo Manara. Geen mis lijstje. Het is overigens opvallend dat P. Craig Russell en Bill Sienkiewicz de enige Amerikaanse comicbookmakers zijn. Is het toeval dat deze twee mannen een van de weinige Amerikaanse stripmakers zijn wiens invloeden verder reiken dan de comic? Elk verhaal is overigens ook voorzien van een door Dave McKean (Batman: Arkham Asylum) geschilderde cover. Houdt de arty goodness ooit op?

Het ziet er allemaal waanzinnig uit. En Gaiman weet het ook allemaal boeiend op te schrijven. Het enige dat misschien niet helemaal zal bevallen is het einde van het verhaal rondom Death. Dat neigt iets teveel naar een cliché. Maar comics worden niet snel beter dan dit. Sterker nog, misschien valt The Sandman: Endless Nights wel te prefereren boven de normale Sandman-serie. Het is toegankelijker en weet de essentie van de serie te pakken…

The Sandman: Endless Nights bij Archonia.com

QuarkTemplate 22pg..doc.qxQuarkTemplate 22pg..doc.qx

QuarkTemplate 22pg..doc.qxQuarkTemplate 22pg..doc.qx

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.